Ciekawy wątek. Jeżeli chodzi o pomysł na biznes/interes. Jestem w trakcie pozyskiwania dotacji unijnej w programu operacyjnego kapitał ludzki ( 6.2 wsparcie przedsiębiorczości i samozatrudnienia).
Wygląda to mniej więcej tak: kasa z Uni została rozdzielona na województwa (do urzędów pracy) następnie zostały ogłoszone
konkursy na beneficjentów pomocy (firmy/stowarzysznia/fundacje), które zgłaszały się ze swoimi projektami przeznaczonymi dla beneficjentów ostatecznych (osób fizycznych) - większość projektów zakłada jednorazową bezzwrotną dotacje wysokości do 40 000 + wsparcie pomostowe 900-1100zł miesięcznie. W województwie Dolnośląskim zostało wybranych 25 beneficjentów pomocy, każdy z projektem mającym na celu przeszkolenie przyszłych właścicieli mikroprzdsiębiorstw i sfinansowanie startu dla śrdnio 20 z nich co daje 500 dotacji w wysokości 40 tys w skali województwa, prefrowane są osoby z mniejszych miejscowości, wchodzące na rynek pracy, długotrwale bezrobotni.
Startowałem w 3 rekrutacji projektu "Mój szef to ja" z 202 zgłoszń i wybrano 20 następnie odbywały się szkolenia po szkolniach złożyłem kompletny biznesplan i czekam na wyniki (około 8 kwietnia).
Firma którą planuje założyć będzie zajmowała się organizowanim imprez i koncertów klubowych, imprez zasiadanych (studniówek, półmetków, balów magistra) i docelowo wesel mam już doświadczenie przy organizacji impre klubowych (do 500 osób) i zasiadanych (do 350 osób) robionych w ramach organizacji studenckich.
Jeżeli chodzi o inne "biznesy" zajmuje się sprzedażą butów na allego www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2615181 i trochę się bawie w programach partnerskich. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania o PO KL 6.2 to można śmiało pisać na
[email protected]