- Reaction score
- 0
- Punkty
- 0

Data: 29 grudnia 2012
Miejsce: Las Vegas, Nevada, USA
Transmisja: PPV
Walka wieczoru:
Pojedynek o pas mistrza UFC w wadze ciężkiej
265 lbs.: Junior Dos Santos (15-1) vs. Cain Velasquez (10-1) Główna karta:
155 lbs.: Jim Miller (21-4) vs. Joe Lauzon (22-7)
185 lbs.: Tim Boetsch (16-4) vs. Constantinos Philippou (10-2)
185 lbs.: Yushin Okami (27-7) vs. Alan Belcher (18-6)
185 lbs.: Chris Leben (22-8) vs. Derek Brunson (9-2)
Walki w FX:
135 lbs.: Brad Pickett (22-6) vs. Eddie Wineland (19-8-1)
135 lbs.: Erik Perez (12-4) vs. Byron Bloodworth (6-2)
155 lbs.: Michael Johnson (12-6) vs. Myles Jury (10-0)
145 lbs.: Leonard Garcia (15-9-1) vs. Max Holloway (6-1)
Walki w UFC on Fuel TV:
265 lbs.: Phil De Fries (9-1) vs. Todd Duffee (7-2)
125 lbs.: John Moraga (11-1) vs. Chris Cariaso (14-3)
Nie mogę się doczekać tej gali tylko i wyłącznie z powodu Main Eventu, dwóch najlepszych ciężkich na świecie ponownie spotka się w Octagonie. Na tą walkę widzę jeden scenariusz: ciężkie KO. Z której strony? Tu już sprawa się komplikuje. Wg mnie zadecyduje tu chwila nieuwagi/ mały błąd któregoś z Panów a wtedy cios tego drugiego dosięgnie jego szczęki. Lubię dywizję ciężką właśnie z tego powodu, że jeden cios najczęściej przeważa o wygranej.
Po walce w zeszłym roku obaj stoczyli po jednym pojedynku na UFC 146. JDS odprawił Franka Mira, a Cain zdemolował Big Foota w najbardziej krwawym pojedynku gali. Swoje pojedynki wygrali przez TKO. Zresztą Velasquez 9/10 swoich wygranych pojedynków kończył przez KO/TKO, JDS 11/15 w ten sam sposób. Można z tego wysnuć wniosek, że Brazylijczyk ma ciut większe umiejętności w parterze, gdyż wygrywał już przez poddania, co może potwierdzić niedawna nominacja do czarnego pasa w BJJ, ale znów Cain nie miał zbyt wielu okazji żeby pokazać swój parter. Także raczej będą unikać zejść, ale jeśliby już do takiego doszło JDS powinien mieć tam przewagę. W stójce JDS także wydaje mi się bardziej utalentowanym bokserem, ale Cain potrafi boksować równie dobrze. Ogólnie walka ciężka do typowania, bo może paść nokaut z jednej czy drugiej strony, ale ja stawiam na powtórkę z rozrywki:
J unio Dos Santos via KO/TKO