cytat z dnia 18 lutego 2020 17:12 przez rasijskij@dx2@tarki_16 i reszta użytkowników, których nie interesuje temat. Mógłbym prosić o odpowiedź na jedno proste, ale logiczne pytanie? Dlaczego robicie sobie krzywdę czytając wpisy, które nie dość, że was nie interesują to w dodatku działają wam na nerwy? Może nie jesteście świadomi istnienia opcji "Ignoruj"? Sam nie używam, ale polecam.
@dx2 - temat służy do luźnych rozmów, ale obejmuje go regulamin i wpisy typu: " Antek daj jakieś typy" lub "Antek jesteś wielki" nie dość, że nie wnoszą noc do dyskusji to łamią niektóre punkty regulaminu (np. zakaz próśb o typy). Jeśli ktoś uważa, że są to wpisy na poziomie to nie mam pytań...
W razie wątpliwości i pytań chętnie odpowiem w wiadomości prywatnej.
A ja odpowiem tutaj, bo nie lubie gdy ktos mi z gory narzuca, co mi wolno, a czego nie, jakby ktos byl lepszym czlowiekiem od drugiego.
Otoz juz odpowiadam. Poniewaz, panie moderatorze, odnosze wrazenie, ze patrzy Pan na ten temat jedynie przez pryzmat forum, jego regulaminow i aspektow zwiazanych z typowaniem.
Ja bym proponowal popatrzec na ta kwestie w sposob po prostu "zyciowy", a jak widac niektorzy maja jakis kregoslup moralny oraz zasady z tym zwiazane i najwidoczniej irytuje ich oczernianie bezpodstawnie innych osob (i tu juz nie ochodzi czy ktos jest sportowcem, kucharzem, sprzataczka czy kimkolwiek innym z profesji). Szacunek nalezy sie kazdemu czlowiekowi.
Wie Pan, a w zyciu sprawy bardziej priorytetowe niz forum i jego regulamin. Czy gdyby w regulaminie forum zapisalby ktos, ze po przegranym spotkaniu, mozna kogos zabic to czy wtedy wazniejszy bylby regulamin forum czy zasady moralne? Oczywiscie jest to wyolbrzymienie i nikt nikogo zabijac nie zamierza, ale ma pokazac,co tu jest nie tak.
Idac tym tokiem myslenia to moze zrobic by z forum tzw."pudelka", gdzie ludzie beda pisac tylko o handlu, jaka herbate pije Federer lub jakie kwiaty w ogrodzie hoduje Djokovic.
Jezeli ow moderatorzy zaczynaja karac osoby, ktore podaja typy, a staja niejako w obronie osob, ktorzy oczerniaja innych ludzi to naprawde jest swietne posuniecie.
A zatem powtorze, tu nie chodzi nawet o bukmacherke, lecz zwykla moralnosc w najprosteszej postaci.
Zreszta odnosze wrazenie, ze Wy jako moderatorzy sami wsrod siebie nie potracie przyjac jednego stanowiska. Miesiac, moe dwa temu, jeden moderator pisal bodajze w dziel z typami na zywo, ze jezeli ktos bezpodstawnie bedzie oskarazac innych to bedzie musiec pozegnac sie z forum na kilka dni. Dzis swoja postawe moderator jeden czy drugi prezentuje zupelnie cos innego i znowu cisni sie na usta magiczne slowo "hipokryzja".
Moze ulepszcie ten swoj regulamin i zapiszcie, ze uzytkownik chcacy brac udzial w dyskusji winien ddac w ciagu miesiaca minimum 5 typow i wtedy bedzie sobie prowadzic polemike. Jezeli 99% wpisow uzytkownika X czy Y (a w niektorych przypadkach moze o 100% wpisow) stanowia jedynie posty nt. pomowienia lub oczerniania innych i taka osoba ma czelnosc jeszcze pouczac innych o"honorze" to juz naprawde trzeba miec klapki na oczach i udawac, ze wszystko jest w porzadku. Generalnie proponuje zrobic forum plotkarskie.
A zatem powtarzajac raz jeszcze, irytujacy jest brak szacunku i przyzwoitosci wzgledem ludzi. Widocznie panu moderatorowi oczernianie innych ludzi, niezaleznie od profesji, moze nie przeszkadzac, ale sadze, ze jednak znajda sie tez tacy ludzie, ktorych odebrali w domach troche inne wychowanie i normy moralne rowniez maja inne, nie zgadajac sie na dyskryminowanie, oczernianie lub ponizanie innych osob, tylko dlatego, ze ktos ma taki kaprys.