Typy poniżej to luźne propozycję, nie polecam "grubego grania", raczej dodanie do jakiejś nieznaczącej taśmy 
Przedwyborcza gorączka się zaczęła. Sytuacja na Ukrainie sprzyja PO, która jest za "silną Polską w silnej Unii Europejskiej" i karmi nas tego typu populistycznym bełkotem. Ogólnie Platforma lepiej odnajduje się w kwestiach europejskich od PiSu, dlatego nie wiem dlaczego to partia Kaczyńskiego jest faworytem. Kilka ostatnich wyborów padło łupem PO i mimo tego, że w normalnym kraju już dawno taka partia przestałaby rządzić to w Polsce dalej cieszy się bardzo wysokim poparciem. Dodajmy do tego ciągłe napuszczanie ludzi przeciwko PiS, a sam PiS też lubi się kompromitować, niewykluczone że prezes, czy inny Macierewicz palnie jakąś głupotę i już poparcie spadnie.
▶
Platforma Obywatelska wygra wybory @2,05
Ludzie nie wiedzą, że od wprowadzenia Traktatu Lizbońskiego tak naprawdę to Komisja Europejska rządzi w Europie, nie państwa narodowe. Gdyby to wiedzieli to pewnie byłoby większe zainteresowanie tymi wyborami. Obecnie w ogólnym mniemaniu to najmniej ważne
wybory, a w mojej opinii jest dokładnie odwrotnie. Tylko Parlament Europejski może stanowić jakąś zdrową opozycję wobec KE, która ma niemal nieograniczoną władzę. W 2009 roku frekwencja wyniosła ponad 24%, ale od tego czasu entuzjazm dla projektu o nazwie "Unia Europejska" mocno spadł, więc ludzie nie pójdą na
wybory. Jedyną liczną grupą będą eurosceptycy, czyli jak wspomniał kolega wyżej - wyborcy Nowej Prawicy. Wyborcy najpopularniejszych partii zostaną w domach, frekwencja nie będzie wysoka.
▶
Frekwencja poniżej 22,5% @1,70
Value na Solidarną Polskę w "pojedynku" z Polską Razem. Ziobro, Kurski, czy Cymański to znane postacie w polskiej polityce. Przewijają się w różnych mediach, są znani ze swojej przeszłości w PiS i dla niektórych wyborców zbliżonych poglądami do PiS, ale mających dosyć Jarka, czy Macierewicza mogą stanowić zdrową alternatywę.
Polska Razem to drugi PJN, któremu zbyt dużego sukcesu nie wróżę. Gowin nie cieszy się nie wiadomo jakim poparciem, poza tym kogo mamy w tej partii? Paweł Kowal, John Godson? Śmiech na sali, cudem będzie przekroczenie 2% przez ten twór. Niby w sondażach mają przewagę nad Solidarną Polską, ale biorąc pod uwagę to, że obie partie oscylują w granicach 2% wolę spróbować większego kursu.
▶
Solidarna Polska większe poparcie od Polski Razem @2,20
Ja osobiście nie znam nikogo, kto głosuje na PSL, również nikt z moich znajomych nigdy nie słyszał o takiej osobie, niemniej największa zaraza polskiej polityki, partia, która zrobi wszystko by być przy korycie - stworzy koalicję z każdym, zawsze przekracza te 5%, nad czym ubolewam. Jak wspomniałem jednak - te
wybory nie cieszą się popularnością, więc liczę na to, że tym razem nie zdobędą zbyt dużego poparcia. W pojedynku próbuję zagrać na Nową Prawicę. Jej elektorat stawi się w 100% na tych wyborach i mogą być ich "czarnym koniem". W niektórych sondażach pokonują PSL, więc dlaczego by nie spróbować?
▶
Nowa Prawica większe poparcie od PSL @2,30
Wszystkie kursy z
STS.