Czy nie wydaje Wam się, się im mniejsze boisko tym prawdopodoieństwo rzutów rożnych sie zwiększa, bo bliżej piłce do opuszczenia boiska, podobnie ilość kartek w meczu większa, bo wówczas gra jest bardziej kontaktowa?!
Tutaj masz np. dostępne statystyki odnośnie np. rzutów rożnych i kartek: http://www.football-data.co.uk/englandm.php
Wybierz 3-4 ligi, wypisz sobie wszystkie stadiony, uporządkuj pod względem wielkości, powierzchni płyty boiska, policz średnią sezonową danych dla każdego stadionu/drużyny - porównaj.
Wg mnie różnicy nie ma, wielkości płyt nie różnią się drastycznie, ale może trafisz na jakąś perełkę.
Nie zapomnij się tutaj podzielić wynikami ????
Czy nie wydaje Wam się, się im mniejsze boisko tym prawdopodoieństwo rzutów rożnych sie zwiększa, bo bliżej piłce do opuszczenia boiska, podobnie ilość kartek w meczu większa, bo wówczas gra jest bardziej kontaktowa?!
To raczej nie ma wpływu. Pamiętam z ligi Brazylijskiej ekipe Botafogo, stadiony tam wyglądają jak lotnisko a rożnych bywa tam nawet over 20 :razz: Ilość rożnych zależy raczej od stylu gry obu ekip.
Hehe ja kiedyś też przyglądałem się wielkości boiska ale pod względem goli. Myślałem że im mniejsze boisko tym mniej niby metrów do przebiegnięcia, mniejsze przy tym zmęczenie itd. (Z tego przypatrzyłem się 2.lidze holenderskiej i owym stadionom na których grają - za duże nie są ) Ale jednak chyba to nie ma znaczenia (może 1%) Np. wczoraj Hertha - Fortuna, boisko wydawałoby się wielkie a trzy bramki padły. Zobaczymy jutro na DFB Pokal
Jak czytam na Wikipedii że mecze piłki nożnej rozgrywane są na polu gry wyznaczonym w postaci prostokąta o szerokości od 45 m do 90 m i długości od 90 m do 120 m (przy jednoczesnym zastrzeżeniu, że boisko nie może być kwadratem - dla meczów międzynarodowych od marca 2008 roku FIFA ustanowiła wymiary boisk 105x68) to dostrzegam tutaj duże pole do manipulacji.
Brak jest niestety informacji w Internecie na temat wielkości boisk piłkarskich poszczególnych drużyn. Ale nie mówcie mi że to nie ma znaczenia jeśli w drugiej holenderskiej pada najwięcej goli ze wszystkich chyba lig na świecie. Trudno jednak zweryfikować wielkość boiska po zdjęciach czy transmisjach bo kamery skracają kąty.