Dyscyplina:
Piłka nożna – Europa
Towarzyskie
Spotkanie: Hertha - Wisła
Typ: 1
Kurs: 1,53
Bukmacher: William Hill
Godzina: 17:00
Próba generalna Wisły przed ligą, ostatnie sparingi to 3 porażki, ostatnio z Ruchem na prezentacji nowych koszulek 0-2, rezerwami i testowanymi zawodnikami 1-2 z Limanovią i z Lechem 1-3. Chyba większość zna sytuacje Krakowskiej drużyny, Franek "Dyzma" Smuda robi czystkę w szatni i jak to było w przypadku reprezentacji wyrzuca z drużyny silne charaktery (Sobol, Pareiko i Kosowski), do tego pożegnano z ulgą Jaliensa, Genkowa, Ilieva i najlepszego napastnika ligi Sikorskiego. Z najnowszych doniesień Chavez po Golden Cup ma przejść do Meksyku (za darmo) zwalniając jeden z ostatnich wysokich kontraktów, ze sporą gażą został Garguła i Jovanovic.
Kogo pozyskano? Syna kolegi Smudy z IV ligi niemieckiej (pomocnik) i Ostoje z Macedonii (pomocnik), obaj raczej defensywni, powalczą z Wilkiem o środek pola.
Zobaczmy na wszystkie formacje,
Bramkarze: no tutaj nie ma za dużo pewności, a raczej wcale, Miśkiewicz dobrze broni sam na sam, jednak popelnia sporo błędów na przedpolu i nie potrafi wykopać piłki za połowę boiska... Bieszczad to typowy średniak z nadzieją na rozwój, Koconia nie widziałem w meczu.
Najsilniejszą formacją wydaje się środek obrony, Głowacki z Jovanovicem są u Smudy parą stoperów (Chaveza już nie wliczam) Uryga kontuzjowany przeszedł operacje, szklany Czekaj też po kontuzji, młody Stolarski (nadzieja) gra na prawej obronie, lewego obrońcy nie ma już kilka lat... na zmianę będą pewnie tam grali Bunoza i Nalepa, dochodzą słuchy o Haitańczyku ale podobno trzeba za niego płacić...
Prawdziwych skrzydłowych w klubie zostało... jeden został Małecki, będzie na lewej stronie a Sarki na prawej, w środku Garguła Wilk Chrapek i nowe nabytki.
Napastnik jeden i to nie typowy snajper tylko raczej ten cofnięty Boguski, Szewczyk wiecznie kontuzjowany. Bednarz zapowiada wielkie bogactwo latem 2014 i na razie trzeba ograć młodych itp. itd. celem na ten sezon jest grupa mistrzowska.
Wracając do dzisiejszego meczu, Smuda będzie jeszcze testował Romo, wysokiego młodego napastnika z Wenezueli który do tej pory nie pokazuje za wiele, potrafi jedynie dobrze grać tyłem do bramki. Po spotkaniu zdecydują czy go zakontraktować, moim zdaniem trochę z musu z braku napastników będzie piłkarzem Wisły. Kapka zapowiadał napastnika więc musi go mieć, nie ważne jaki będzie...
Hertha ligę zaczyna dopiero 9 sierpnia, grali do tej pory sparingi z przeciwnikami z niższych lig, wszystkie mecze wygrali, 1-0 RB Lipsk, aż 12-0 VSG Altglienicke, wcześniej 3-0 FSV Union Fürstenwalde, 6-1 FC Strausberg i 4-0 SV Falkensee-Finkenkrug.
Holenderski trener Jos Luhukay po awansie do Bundesligi zapewnia spokojne utrzymanie w nadchodzącym sezonie. Do tej pory do klubu dołączyli: ofensywny pomocnik Alexander Baumjohann z K'lautern i Japończyk Hajime Hosogai z Levekusen.
Dlaczego gram dzisiaj w stronę gospodarzy? Smuda zajechał zawodników dość mocno na ostatnich wykańczających treningach, świeżości nie maja wcale co było widać na meczu z Ruchem, ile mogło się zmienić w 3 dni? niewiele.
Gra Wisły do tej pory w sparingach, to ładna gra po ziemi (jak się uda wymienić kilka podań i do czasu jak piłkę "przyjmie" Boguski) dziurawa niepewna obrona, brak prawdziwego napastnika, jedyne zagrożenie jest ze strony Małego i Sarkiego. Mam nadzieje że katorżnicze treningi Smudy dadzą efekt w lidze, chociaż na mecz z Górnikiem nie sądzę żeby się udało złapać formę.
Berlińczycy powinni sobie poradzić z przetrzebioną i zajechaną Wisłą. dziwi mnie kurs który utrzymuje sie od wczoraj, spodziewałem się coś koło 1.33.
Hertha gra sparingi dwoma jedenastkami w każdej połowie, warto na
live zobaczyć w której części wystąpią lepsi zawodnicy.

53