>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

To jest legalne ?

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Witam.
Mam pewien problem.Jakoś niedawno tj.2-3 miechy temu kupiłem sobie buty Pumy, dałem za nie jakoś koło 2 stówek, nie pamiętam dokładnie więc nie chce skłamać.W każdym razie byłem je zareklamować w sklepie bo jest mały defekt, standardowo nie przyjęli reklamacji, musiałem odwołać się do rzeczoznawcy i tam usłyszałem dość dziwne sformułowanie - &quot;pozytywna opinia kosztuje 30zł&quot;, następnie rzeczoznawca dodał jeszcze, że to wcale nie gwarantuje mi tego, że sklep, w którym kupiłem pozytywnie rozpatrzy tą pozytywną opinie.Dodał także, że jeśli chce to za negatywną się nie płaci w ogóle.
Pytanie można ujrzeć w temacie.Prosiłbym o w miarę uzasadnioną odpowiedź.Może powinienem się na coś powołać czy coś ? Czyjaś opinia za 30zł ? To legalne ?
Kris

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Lowicz
Nie wiem czy to legalne ale raz powiedz w sklepie że zgłosisz sie do Rzecznika Spraw Konsumenta to slowo które wstrząsa sprzedawcami a jeśli nic nie zrobia rzeczywiście sie do niego zgłos bankowo znajduje sie on w kazdym miescie u mnie jest blisko Urzędu Prcy ( nie wiem czy to jest reguła) pozdrO !

majestic 0

majestic

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
suwalki
to jest tak ze jesli masz na nie gwarancje a napewno tak jest jesli kupiles byty w sklepie to powinni ci naprawic lub wymienic byty na nowe... reklamacja to podstawowe prawo klienta i sprzedawca nie ma nic do gadana jesli tylko masz paragon... nie rozumiem za bardzo takiej sytuacji w jakiej sie znalazles ale jesli naprawde nie chca nic zrobic to tak jak doradzil jareks zglos to do rzecznika praw konsumenta (chyba tak to sie nazywa) wtedy napewno zrobia cos z tymi butami i zapewne zaplaca jesze kare...
love
majestic

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Nie nie oczywiście buty były zakupione legalnie i posiadam wszystkie potrzebne papiery.Dodam jeszcze, że zuchwale rzeczoznawca dodał także - &quot;Co za flejtuch używał chodził w tych butach, jeśli państwo chcą to sprawa może trafić do sądu&quot;.

majestic 0

majestic

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
suwalki
heh... nie czytalem uwaznie i zauwazylem, ze buty kupiles 2 czy 3 miechy temu tak wiec raczej juz ich uzywales... piszesz o defekcie ale to zalezy jakiego rodzaju to jest defekt... jesli to klej sie odkleil (podeszwa) wtedy napewno nie jest to twoja winna i jak najbardziej powinni przyjac reklamacje, jesli jednak to jest jakies zadrapanie to bedzie trudniej bo mogles zaczepic o kraweznik, drut czy cokolwiek wtedy z reklamacja jest trudniej... wszystko zalezy od tego jakiego typu jest to defekt..
love
majestic

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Buty używałem, nie jest to żadne zadrapanie, właśnie klej puścił.Nie wiem czy nazwać to z mojej winy bo właściwie to ja w nich chodziłem tylko i od chodzenia się tak stało...Nie zaczepiłem o żaden krawężnik.Poza tym ja nie pisze tu, żeby rozstrzygnąć czy to z mojej winy tylko czy branie pieniędzy za pozytywną opinię jest zgodne z prawem i jak zrobić, żeby udało mi się zareklamować te buty ...

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Lowicz
no to najlepiej znajdz dobre forum prawnicze i tak sie zapytaj bedzie najpewniej i najszybciej

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Tak też będę musiał zrobić, tylko po prostu miałem nadzieje, że może ktoś tu się orientuje.

tommytsw 3K

tommytsw

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Krk
Jezeli były to buty sportowe które generalnie nie są przystosowane do chodzenia w zimie to mozesz liczyć jedynie na naprawe

sawas 27

sawas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Ylgen
A kto musi wiedzieć gdzie ich używał ? Na sali biegał i tyle.

majestic 0

majestic

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
suwalki
dokladnie nikt nie musi wiedziec gdzie tych butow uzywales... a tak pozatym okres zimowy jest dla butow najgorszy... moczysz buty potem wsiadasz do samochodu, jeszcze gorzej autobusu, empeku przy ogrzewaniu i kleje puszczaja... gwarancje powinni Ci uznac spokojnie i jak sadze to oni wyslali cie do rzeczoznawcy? taka akcja wogle nie powinna miec miejsca ! a on te 30 zl tez napewno kasuje na lewo wiec przynajmniej moja rada jest taka aby jeszcze raz udac sie do tego sklepu i porozmawiac troche ostrzej lub jesli wymagany jest ten rzeczoznawca bo nie wiem (ja nigdy nie musialem u kogos takiego niczego zalatwiac) to udaj sie poprostu do innego
love
majestic

tommytsw 3K

tommytsw

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Krk
Powiem ci tyle ze sposób jaki cie potraktowali (jak piszesz) jest niedopuszczalny i ja bym tam im zrobił ładne przedstawienie nie płaci sie 200 zł zeby wyrzucac buty po 3 miesiącach to lepie trampki na placu kupic
Skoro dają ci gwarancje na buty a teraz odmawiają nawet naprawy to poprostu cie oszukali skontaktuj sie z rzecznikiem spraw konsumenta nie wiem ile masz lat ale udaj sie tam do sklepu z jakimś kumatszym starszym kumplem
Mi jak chcieli raz wcisnąć kit zrobiłem taki kocioł w sklepie ze osoby które wybierały buty usłyszały co sie dzieje w przypadku defektu zakupionego towaru i zrezygnowały z zakupu w tym sklepie finalnie buty zostały naprawione

T 9

tosterkm

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
lódzkie
idz do rzeczoznawcy i wez ta opinie ale zażądaj pokwitowania za te 30zl, jak ci da to ok, pewnie jest to legalne, ale jak bedzie krecil no to wszystko jasne ;)

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Spójrzmy prawdzie w oczy, buty PUMY sportowe teoretycznie na hale, ale oczywiście, że chodziłem w nich po dworzu, to jest nieuniknione, jednak to nie przez to wg mnie wyszła wada, a buty przed oddaniem tak wyczyściłem, że są praktycznie jak nówki, tyle, że z owym defektem.Pierwszy raz jak byłem w sklepie i rozmawiałem z jakimś sprzedawcą, czy szefem to mówił, że buty bez problemu do reklamacji przynieść, bo oni takie sprawy starają się załatwiać polubownie, żeby nie robić z tego większej afery, natomiast jak wpadłem z butami (tego gościa już nie było) to oczywiście usłyszałem, że buty były używane w zły sposób (jestem w 100% przekonany, że nie mogli tego poznać, bo naprawdę się o to postarałem, żeby wyglądały perfekt).Tak jak mówisz - buty za taką sumkę to nie na 2 miechy.Czyli doradzacie najpierw pojechać tam i powołać się na coś, pojechać i zażądać pokwitowania, czy od razu napisać do rzecznika praw konsumenta i do niego kierować sprawę ?

krisw3 0

krisw3

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
• WIDZEW •
Może dobrze by było jakbym znał jakieś paragrafy itp.Na pewno wywarłoby to na nich swojego rodzaju wrażenie i może wtedy rozmowa potoczyłaby się inaczej.Może napisać na jakimś forum prawnym czy coś w tym rodzaju ?

damiantc 0

damiantc

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
LUBLIN
sprzedawca nie musi uznać reklamacji
(uznanie jest dobrowolne). Natomiast co można zrobić, ażeby
przymusić sprzedawcę do spełnienia żądania, to osobna kwestia.
Można złożyć wniosek o mediację do Inspekcji Handlowej.
Można poszukać pomoc prawnej rzecznika konsumentów.
bleblebleee
info zapozyczone z innego forum w podpisie ma prawnik wiec pewnie jakies pojecie ma
ja teraz mam tez podobny problem z Puma tylko ze winna jest po ich stronie kupilem ostatnio koszulke u nich i wszystko elegancko mierze jeszcze raz w domu odklejam cene a tam dziurka po klipsie zostala a wiec na nastepny dzien spisala reklamacje i teraz musze czekac 2 tygodnie na rozpatrzenie nawet niemysle ze jakos sie od tego wymigaja bo bedzie sie dzialo

masa 0

masa

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ostatnio w szkole na lekcji prawa miałem akurat o umowach kupna sprzedaży. Klientka która nas uczy powiedziała że jak idziesz do sklepu i mówisz że chcesz złożyć reklamację to sprzedawca już wie że może ci wcisnąć wszystko. Ona powiedziała że jak się idzie do sklepu to mówisz że chciałbyś złożyć roszczenia z tytułu rękojmi i wtedy sprzedawca już jest zesrany w gacie bo wie ze ma do czynienia z powaznym klientem. A poza sprzedawca nie ma prawa mówić że naprawi ci buty. Masz pare opcji: mozesz zatrzymać buty i żądać obniżenia ceny, mozesz zadac wymiany na towar wolny od wad, mozesz żądać zwrotu kasy, i ostatnie jest że sprzedawca może naprawić ci buty pod warunkiem ze jest rownoczesnie ich producentem.

bakar 0

bakar

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Chelmno
to znajomość prawa przez tą Panią jest średnia
Jasne, że przysługują mu głównie prawa z tytułu rękojmi, ale mogą naprawić te buty.
Dobrze, ale zacznijmy od początku krisw to spróbuję Ci pomóc
Czy sprzedawca wziął od Ciebie te buty na zgłoszenie reklamacyjne i dostałeś pisemną odmową jej uwzględnienia czy wszystko odbyło się na twarz (czyli ustnie)?
Jeśli ustnie to żądaj wypełnienia zgłoszenia reklamacyjnego i pisemnej odmowy.
Straszak w postaci Rzecznika Praw Konsumentów się przyda - rzeczoznawcy działają przy organizacjach ochrony praw konsumentów i z reguły nic nie biorą - a gdzie tego swojego znalazłeś?