>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Pytanie o sytuację legalną Polaka w Hiszpanii

A 0

abooster

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Witam,
Przede wszystkim chciałem się przywitać - do tej pory pisałem tylko w HP, wreszcie przyszedł czas na mój pierwszy &quot;prawdziwy&quot; post.
Słuchajcie, problem wygląda nastepująco: Od paru ładnych lat mieszkam w Hiszpanii i parę miesięcy temu zacząłem sobie lekko obstawiać. Wszystko byłoby świetnie, gdyby nie to, że przy okazji próby rejestracji konta u kolejnego po b365 buka okazało się, że muszę użyć swojego hiszpańskiego dokumentu w związku z tym, że od połowy ubieglego roku w Hiszpanii obowiązuje nowa ustawa hazardowa(brzmi znajomo? ;)) i każdy ma obowiązek płacenia podatków od wygranych. Krótko mówiąc buki posiadające licencję w Hiszp. zobowiązane są do udostępniania danych graczy ichniejszemu Urzędowi Skarbowemu(!).
Z ciekawości napisałem na czacie polskiego b365 u którego mam konto, gdzie pan Dawid S. mnie krótko mówiąc opierdzielił za to że śmiałem grać na moim polskim koncie z terytorium Hiszpanii. Od razu usunął mi konto i kazał założyć nowe na b365.es i grać na nim dopóki nie wrócę do pl. W tym wypadku oczywiście jeżeli założę tam konto na mój hiszpański &quot;dowód&quot;, to będę rozliczał się z podatku w Hiszpanii jak każdy kto tam gra. Nie za bardzo uśmiecha mi się ta opcja, więc postanowiłem założyć sobie konto w Pinnacle, które nie ma licencji w Hiszpanii. Założyłem bez żadnego problemu konto na polski dowód osobisty i naszła mnie myśl - myślicie że mogę mieć jakieś prawne konsekwencje wynikające z tego że gram u buka bez licencji w hiszp? Pytałem na forach hiszpańskich, ale nikt nie ma pojęcia jak w tej kwestii wygląda sytuacja obcokrajowców w Hiszpanii. Może jezeli gram jako Polak, zarejestrowany na polskie dokumenty, wypłacam kasę na polskie konto to nie mogą się do tego przyczepić?
Powiem szczerze, gram za niewielkie stawki(bankroll w okolicah 100€), więc jeżeli miałbym mieć z tego powodu jakiekolwiek kłopoty, to wolę sobie dać z tym po prostu spokój ;)
W ramach ciekawostki dodam też, że po wejściu ustawy w życie Pinnacle i inne buki bez licencji usunęły konta WSZYSTKICH graczy zarejestrowanych na hiszpańskich dokumentach.
Mam nadzieję, że ktoś z Was będzie mi potrafił pomóc, nawet jeżeli nie na konkretnym przypadku hiszpanii, to na postawie analogii z innym krajem UE.
Z góry dzięki!