XIANG Yanmei - miesiąc temu na XII Igrzysk Narodowych Chin 265kg (123+145) rok temu na MCH 271kg (120+151). Na dużych zawodach w ostatnich latach jej nie było więc cięzko coś o niej powiedzieć. Zadeklarowała co prawda tylko 250kg, ale wg mnie zakręci się bliżej 265kg i powalczy o złoto.
RYO Un Hui - najmłodsza w stawce i najzdolniejsza co potwierdzają chociażby te wyniki:
http://www.iwf.net/result...4-08-09&id=2965 . Zadeklarowała 255kg, ale walcząc z Chinką spodziewam się wyników o te 10-15kg lepszych.
9027
Ryo U.H. - Slivenko O.
kto lepszy ?
Typ:
Ryo U.H. @1,5

warte 1/10
Zastanawiałem się nad tym betem czy o nim pisać, ale do @1,4 wg warto brać. Rosjanka to doświadczoną zawodniczka była liderką światowych list jest tez ciągle rekordzistką świata juniorek w rwaniu (123kg). Wg mnie ma już swoje najlepsze lata za sobą. Od kilku sezonów widać ciągły regres w wynikach. Tutaj w mojej ocenie stać ja max. na okolice 260kg chociaż na startówce zadeklarowała tylko 240kg to bardzo mało. Nie mniej nawet zbliżenie się do 260kg nie wystarczy na młodą zdolną Koreankę.
9000
Perez M. - Mironyuk N.
kto lepszy ?
Typ:
Mironyuk N. 1.90

Zabrakło 3kg, kwestia jednej udanej próby...szanse były...szkoda.
Dla mnie odwrócone kursy, nie mniej jeśli grac to baaaardzo delikatnie, bo moze zdecydować dyspozycja dnia. Kolumbijka w tym roku nie zachwycała Ukrainka trudna do ocenienia, bo przez długie lata dźwigała w kat.75kg. Na ME bardzo poprawy wynik, powtórzenie go tutaj powinno na Kolumbijkę wystarczyć. Startówki tez na korzyść Ukrainki.
------------------------------------------------------------------------------------------
Zwarycz - wynik w podrzucie (195.5 kg.), MŚ 2013 - zakł. specjalne - Czwartek 24.10.2013
9073
mniej niż 195.5 kg. - więcej niż 195.5 kg. (0.0)
Typ: + (więcej niż 195.5 kg.) 1.80 

warte 2/10
Było podejście na 196kg... niestety Polak dziś na takie ciężary był zasłaby.
Zwarycz - wynik w rwaniu (160.5 kg), MŚ 2013 - zakł. specjalne - Czwartek 24.10.2013
9068
mniej niż 160.5 kg. - więcej niż 160.5 kg. (0.0)
Typ: + (więcej niż 160.5 kg.) 1.70 

warte 1,5/10
1) Kołecki pytany o medale mówił o pewniakach, ale przy okazji dość wyraźnie zaznaczał, że w zwaryczu widzi "czarnego konia" tej imprezy.
2)Młodzieżowe Mistrzostwa Europy do lat 23 - Polak wygrywa (przy okazji jest najlepszym zawodnikiem turnieju - tabele Sincleira). Startował tam w wadze do 85kg ale ważył tylko 79,7kg(!!!) więc nieco więcej niż dzisiejsza kat. tj.77kg. Sam wynik Polaka jest tutaj szczególnie warty zauważenia: 356 (155, 158, 161 + 187, 191, 195) - 6 prób zaliczonych.
3) Wyniki powyżej to życiówki Polaka, ale wszystkie zaliczone próby świadczą o tym, że jest jeszcze pewna rezerwa no i MŚ w Polsce to główna impreza więc to tu powinien przyjść szczyt formy. Zadeklarowane przez Polaka 355kg może okazać się za małym ciężarem do medalu (wg mnie 365kg może dać medal - i na to w mojej ocenie stać Polaka).
4) "Choć to mój największy, jak do tej pory życiowy sukces, myślę, że ten najważniejszy dzień w moim życiu jest wciąż przede mną. Już dzisiaj wiem, że na polskich MŚ we
Wrocławiu, ważąc regulaminowe 77 kg jestem w stanie ponownie zaliczyć wszystkie 6 podejść, osiągając przy tym wyniki jeszcze lepsze niż w Tallinie (!). Kiedy wstałem dzisiaj rano, pomyślałem sobie, że będzie to kolejną wojna polsko-ruska i dlaczego niby nie miałbym wyjść z niej zwycięsko. Idąc do hali wiedziałem, że jestem świetnie przygotowany i, że mogę dać z siebie dzisiaj bardzo dużo. I tak też faktycznie było, to niezwykłe uczucie stać o głowę wyżej od Rosjan !!! Cieszę się z tego złota, ale ciągle mam jakiś niedosyt, że nie udało mi się jeszcze złamać granicy 200 kg w podrzucie, czuję, że uczynię to już niebawem. Od pewnego czasu ciężary sprawiają mi wielką radość, to uczucie, którego wcześniej nie doświadczałem. Mam teraz taką niesamowitą wolę walki oraz chęć życia na najwyższych obrotach. Chciałbym w tym momencie podziękować mojemu ojcu za wsparcie, jakiego od wielu lat mi udziela. Wszystkich moich kibiców zapraszam na Halę Ludową do Wrocławia i obiecuję, że zrobię wszystko by ich nie zawieść..."
9069
Taghian R. - Zwarycz K.
kto lepszy ?
Typ:
Taghian R. 1.50

warte 2/10
1) Moja wewnętrzna tabelka mówi, że wygrywa Chińczyk drugi będzie Irańczyk Taghian (a może nawet wyżej) a Polak może jeśli się bardzo mocno spręży będzie co najwyżej brąz
2) Startówki 10kg na korzyść Irańczyka - to dużo.
3) Irańczyk na MA dźwigał 366kg powtórzenie tego wyniku na Polaka tutaj wystarczy. Potem był nieco gorszy wynik na uniwersjadzie, ale tam walczył wyłącznie o krążek (mając pewne złoto rezygnował z podejścia). W rwaniu obaj panowie wyglądają podobnie z lekkim wskazaniem na Irańczyka a w podrzucie Polak myśli o 200kg i zakręcenie się koło tego wyniku to będzie już bardzo dobry wynik. Dla Irańczyka 200kg dziś wg mnie to minimum jakie będzie tu chciał podnieść.
9070
Taghian R. - Alimov V.
kto lepszy ?
Typ:
Taghian R. 1.60

warte 2,5/10 (do @1,45 warto łapać)
Bardzo szkoda tego betu, dwa podejścia Irańczyka spalone przez minimalne błędy w efekcie w podrzucie tylko 196kg - w trzecim podejściu było widać duży zapas. 354kg Irańczyka to spore zaskoczenie in minus Uzbek umiał to wykorzystać i o 1kg go wyprzedził.
Dla mnie trochę niezrozumiały kurs. Na startówkach Alimov co prawda Alimov deklaruje 360kg, ale jego tegoroczne wyniki to dramat. Co prawda u Uzbeka widać w tym roku ciągły postęp (na dużych imprezach począwszy od Mistrzostw Uzbekistanu dźwigał w tym roku odpowiednio): 305kg, 335kg, 34okg, 351kg... ale na na Irańczyka ciągle za mało.
Obaj Panowie startowali na dwóch dużych imprezach i na obu Alimov dużo tracił do Irańczyka:
http://www.iwf.net/result...ents/?event=245
http://www.iwf.net/result...ents/?event=240