▶ Faworyci wyścigu: Wielu wspaniałych górali będzie gościł tegoroczny wyścig Tour de France. Na 10 dni przed rozpoczęciem La Grande Boucle możemy wskazać dwóch zawodników którzy umiejętnościami przewyższają pozostałych kolarzy. Są to oczywiście Alberto Contador i Chris Froome. Obaj na Criterium du Dauphine pokazali że nie będzie żartów w Wielkiej Pętli. Pewnie gdyby nie upadek Frooma to wyścig przybrałby inne rozstrzygnięcie ale to już historia i zostawmy ją w spokoju. Contador do Francji przyjeżdża z mocną drużyną. Głównym gregario będzie Roman Kreuziger który ostatnio jeździł w Szwajcarii, raz sprawdził nogę i wydaje mi się że będzie kluczową postacią w peletonie. Roche i Rogers po Giro gdzie pomagali Majce teraz będą pomagali Contadorowi. Szczerze mówiąc nie bardzo widzę ich w roli dyktujących tempo w peletonie. Na bruki Alberto zabrał Daniela Bennatiego i to jest świetna decyzja. Chris Froome do pomocy otrzymał Richiego Porte i Mikkela Nieve. W tym tygodniu wypadł jeden z kluczowych pomocników Henao który ma złamane kolano. Kennaugh i Thomas mogą być kluczowi, ten pierwszy na podjazdy ten drugi na etap brukowy. Siwcow i Kirjenka nie są w formie i za wiele nie pomogą. Trzecim zawodnikiem naturalnie byłby Nibali, jednak forma rekina z Messiny jest bardzo słaba i ja go nie widzę na podium na Polach Elizejskich. Chciałbym się mylić bo lubię Vincenzo jednak mając mocną drużynę czyli Kangerta, Fuglsanga i Westrę nie można skreślać zawodnika Astany. O podium pewnie powalczy Jurgen Van Den Broeck, ma mocnych zawodników do pomocy czyli Roelandtsa, Drada de Clercqua oraz Tonego Gallopina. Lotto będzie dobrze funkcjonowało na brukach a to bardzo istotne. Kolejnym kandydatem do podium jest Andrzej Talański, zwycięzca Criterium du Dauphine jest w doskonałej formie. Mając do pomocy, Acevedo, Danielssona, Dennisa czy Slagera oraz dobrze jeżdżąc na czas, Amerykanin może nawet zagrozić dwójce faworytów. Ostatnim z wielkich według mnie jest zawodnik Movistaru Alejandro Valverde, on na brukach sobie poradzi a jeśli zyska nad rywalami to będzie dzielnie tego bronił. Ta szóstka zawodników którą wymieniłem na papierze według mnie przewyższa pozostałych zawodników, ale kolarstwo to taki sport gdzie mamy wiele niespodzianek. Na dobrą jazdę liczę ze strony Perauda i Bardeta z AG2R. Mollema jak i cały Belkin będzie walczył o nowe kontrakty na przyszły sezon także mogą być aktywni. BMC stawia na Tidżeja van Garderena, pomocnicy tacy jak Atapuma, Stetina oraz Velits mogą zagwarantować stabilność swojemu liderowi. Nie wymieniam celowo Joaquima Rodrigueza bo ja nie liczę na Purito. Myślę że jego wyścigiem docelowym w tym roku jest nadal Vuelta. COfidis stawia na Navarro i Taaramae, jeden z nich może znaleźć się w TOP10. IAM Cycling oraz Nettap budują zespół wokół jednego lidera odpowiednio Franka i Koniga. Bracia Schleck, Michał Kwiatkowski, Rui Costa według mnie nie odegrają kluczowych ról na tym wyścigu jeśli chodzi o Klasyfikację Generalną. Na wyścig również przyjeżdża cała plejada najszybszych kolarzy na Świecie. Wśród topowych sprinterów mamy Marka Cavendisha, Andre Greipela, Marcela Kittela czy też Petera Sagana. Z wielkimi ambicjami przyjeżdża Arnoud Demare oraz drużyna GreendEdge mająca kolarzy na każdy profil etapu.
▶ Prezentacja trasy wyścigu:
23 października 2013 roku oficjalnie zaprezentowano trasę 101 wyścigu Tour de France. Wyścig staje pod znakiem, jak kolarze poradzą sobie na 5 etapie gdzie łącznie mamy 15,4 km jazdy po brukach. Zawodnicy walczący o klasyfikację generalną nie są zwyczajni jeździć po tzw. "kocich łbach". Trasa bardzo urozmaicona, każdy typ kolarza znajdzie coś dla siebie. 5 etapów kończy się na podjazdach, co nowe na TdF mamy tylko jedną jazdę indywidualną na czas, trasa czasówki liczy 54 km a specjaliści od wizerunku La Grande Boucle twierdzą że należy ona do kategorii trudnych etapów. Nie sposób się z tym nie zgodzić bo trasa ITT jest mocno pofałdowana z licznymi podjazdami o różniej trudności.
Pierwsze dwa etapy rozegrane będą w Hrabstwie Yorkshire, pierwszy z nich to typowy dla sprinterów, jednak ostatnie metry prowadzą delikatnie pod górę na finiszu, przewyższenie na ostatnich km wynosi ok 50 metrów więc mogą się liczyć bardziej Ci silniejsi sprinterzy. Etap drugi bardzo pofałdowany, z licznymi premiami górskimi i sprinterskimi. 5 km przed metą mamy 800 metrową hopkę na 10% to może spowodować że typowi sprinterzy odpadną z walki o etap. 3 Etap kończy się w Londynie, finisz zlokalizowany przy Pałacu Buckingham identyczny finisz jak na IO 2012 roku. Etap typowy dla szybkich sprinterów. Etap 4 również dla sprinterów, taka cisza przed burzą która czeka na kolarzy na 5 etapie. 5 Etap paradoksalnie kluczowy dla całego wyścigu 101 edycji Tour de France. Wyścig nie kończy się na wzniesieniu, ale na 155 km trasie mamy aż 15,4 km sekwencji brukowych. Finisz w Arenbergu. Po tym etapie będzie już liczenie strat przez niektórych papierowych tygrysów wyścigu. Etap 6 na zero wśród faworytów, dla akcji ponownie wkroczą sprinterzy. Etap 7, kończy się na zjeździe. 5 km przed metą mamy 1,3km podjazd z 8% nachyleniem. Faworyci którzy potracili na 5 etapie mogą spróbować odrabiać cenny czas. Etap 8 pierwszy do sprawdzenia formy faworytów KG, finisz kończy się na ścianie Gerardmer. Etap 9 to etap dla ucieczki, ewentualnie finisz z pomniejszonej grupy 50 kolarzy. Etap dla Sagana, bo on przetrwa podjazdy a na finiszu nie będzie szybszego kolarza od niego. Etap 10 kończy się na La Planche des Belles Filles (6km, 8,5%), przed tym podjazdem na kolarzy czeka jeszcze 6 takich samych podjazdów, może być spora selekcja na tym etapie. Etap 11 oraz Etap 12 po raz kolejny kończą się na zjazdach, a jak pokazał tegoroczny wyścig Paris-Nice takie etapy są bardzo atrakcyjne dla widowni. Etap 13 jeden z królewskich tego wyścigu, etap z Saint-Etienne do Chamrousse finałowy podjazd liczy 18,2km o średnim nachyleniu 7,3%. Jednak ja nie spodziewam się akcji faworytów już na tym etapie. Etap 14 do Risoul z Grenoble, dwa ostatnie długie podjazdy na 6-7% również nie powinny spowodować wielkich różnic na mecie. Etap 15 dla sprinterów. Etap 16 po raz kolejny kończący się na zjazdach. Etap 17 liczący tylko 124 km będzie bardzo trudnym do kontrolowania przez grupę lidera wyścigu. 3 kluczowe podjazdy Col de Peyresourde (13,2km, 7%), Col de Val Louron-Azet (7,4km 8,3%), Montée de Saint-Lary Pla d'Adet (10,2km, 8,3%). Będzie to etap bardzo podobny do etapu rozgrywanego na Criterium du Dauphine, kiedy Chris Froome stracił kontrolę nad etapem i peletonem i przegrał koszulkę lidera, tak samo jak Alberto Contador który był 1 w kolejce do przejęcia tej koszulki. Etap 18 z finałem na Hautacam, wcześniej jednak kolarze przejadą przez legendarny Col du Tourmalet. Według mnie to jest królewski etap tego wyścigu. Etap 19 dla sprinterów. Etap 20 to jazda indywidualna na czas. Etap 21 do finisz na Polach Elizejskich, nie oficjalne Mistrzostwa Świata sprinterów. Podsumowując trasa bardzo ciekawa i urozmaicona, na pewno nie zabraknie emocji. Jest gdzie odrabiać jeśli ktoś straci na brukach także zapowiada się na 3 tygodnie niesamowitych emocji.
Rozkład jazdy ▶
Stage: 1 - 5 July: Leeds - Harrogate, 190.50 km
Stage: 2 - 6 July: York - Sheffield, 201.00 km
Stage: 3 - 7 July: Cambridge - London, 155.00 km
Stage: 4 - 8 July: Le Touquet-Paris-Plage - Lille, 163.50 km
Stage: 5 - 9 July: Ypres - Arenberg Porte du Hainaut, 155.50 km
Stage: 6 - 10 July: Arras - Reims, 194.00 km
Stage: 7 - 11 July: Épernay - Nancy, 234.50 km
Stage: 8 - 12 July: Tomblaine - Gérardmer La Mauselaine, 161.00 km
Stage: 9 - 13 July: Gérardmer - Mulhouse, 170.00 km
Stage: 10 - 14 July: Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 161.50 km
Stage: 11 - 16 July: Besançon - Oyonnax, 187.50 km