witam.mam do wypłąty 15000zł z betfair poprzez moneybookers.boję się interwencji US.czy ktoś z was przelewał już tak duże sumy i jakie ma doświadczenia z tego typu transkacjami w świetle działających przepisów bankowych,kwota> 10000--> wysłanie zawiadomienia o przelewie. przyda się informacja dotycząca nawet niedużych kwot i reakcji ze strony banku.Konto mam w PKO BP.z góry dzięki za fatygę
Teraz jak weszła ta ustawa to nic nie wiadomo najbezpieczniej jest wypłacac własnie na portfele elektroniczna i wypłacac z karty bankomatowej. Wypłacałem nie dawno bardzo dużą sumę i podzieliłem to na kilka przelewów. Jeżeli Ci potrzebna na szybko kasa załoz konto w jeszcze jednym banku i poprostu podziel ten przelew na 2-3 razy.15 tyś zł to nie jest aż tak dużo żeby bank mógł ingerowac. Gdzieś czytałem że powyżej 5 tyś euro ( jednorazowy przelew) bank może zawiadamiać US o przelewach, jednak to było dość dawno jeszcze przed wejściem ustawy. Myśle że jeżeli jest to taka jednorazowa wypłata to nawet jak bys całosc wypłacił nikt nie powinnien się doczepić.
Znalazłem jeszcze w internecie coś takiego:
"Pytanie: Poczynając od jakiej kwoty pieniędzy, przyjmująca je jednostka (np. poczta, bank, itd.) ma obowiązek przekazania informacji o przyjęciu tych pieniędzy?
Odpowiedź:
Instytucja przyjmująca dyspozycję lub zlecenie klienta do przeprowadzenia transakcji, której równowartość przekracza 15 000 euro, ma obowiązek zarejestrować taką transakcję. Również gdy jest ona przeprowadzana w drodze więcej niż jednej operacji (np. trzy razy po 5000 euro), których okoliczności wskazują, że są one ze sobą powiązane powstaje obowiązek rejestracji. "
"Instytucja obowiązana przyjmująca dyspozycję lub zlecenie klienta do przeprowadzenia transakcji, której okoliczności wskazują, że wartości majątkowe mogą pochodzić z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, ma obowiązek zarejestrować taką transakcję, bez względu na jej wartość i charakter. Rejestr transakcji oraz dokumenty dotyczące zarejestrowanych transakcji, przechowywane są przez okres 5 lat, licząc od pierwszego dnia roku następującego po roku, w którym dokonano ostatniego zapisu związanego z transakcją."
Jak Cie interesuje więcej informacji poszukaj w internecie "Ustawa o przeciwdziałaniu wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł
Tekst ujednolicony na 24.10.2011"