Start Gniezno - Lotos Wybrzeże Gdańsk | Typ: Lotos (H +12,5) - Kurs: 1,90 
Inauguracja sezonu w I Lidze. Start Gniezno zmierzy się ze spadkowiczem z Ekstraligi - Lotosem Gdańsk. Bukmacherzy zdecydowanie faworyzują gospodarzy, ja jednak liczę na dobrą postawę gości. W zeszłym roku Start zajął 4. miejsce, zarówno w sezonie zasadniczym jak i ostatecznym rozrachunku. Przed tym sezonem oba kluby dokonały kilku ciekawych transferów. Do zespołu Startu dołączyło kilku ciekawych zawodników. Pierwszym z nich jest Słoweniec
Matej Ferjan - wielokrotny mistrz Słowenii, Węgier oraz srebrny medalista mistrzostw Europy. Żużlowiec ten ma już co prawda swoje lata, jednak jego doświadczenie powinno być mocną stroną gospodarzy.
Michał Szczepaniak odnosił wiele sukcesów w barwach Włókniarza Częstochowa. Teraz zasilił szeregi gnieźnieńskiej ekipy i również powinien być wzmocnieniem. Do macierzystego klubu wrócił też
Adrian Gomólski. Połowa składu to zatem nowi zawodnicy, a druga połowa to żużlowcy z zeszłego roku. Jedynym mankamentem gospodarzy jest brak zdecydowanego lidera, który byłby w stanie wygrywać prawie wszystkie swoje biegi i podciągnąć punktację drużyny.
Peter Ljung raczej nie spełnia tej roli w 100% i tutaj upatruję szansy dla gości. Lotos Gdańsk został zdegradowany do I Ligi jako najsłabszy zespół
Ekstraklasy. Tym samym klub stracił wiele świetnych zawodników, takich jak:
Kenneth Bjerre,
Martin Vaculik,
Hans Andseren i
Adam Skórnicki. W ich miejsce sprowadzono m.in.
Pawła Hliba,
Dawida Stachyrę czy
Karola Ząbika. Ten ostatni co prawda nie wystąpi w Gnieźnie, jednak patrząc na innych zawodników można śmiało stwierdzić, że Lotos ma kim straszyć. Oczywiście największą gwiazdą jest
Magnus Zetterstrom, poza nim ogromne nadzieje klub pokłada w
Renacie Gafurovie. Podsumowując to wszystko można powiedzieć, że będzie to pojedynek dwóch godnych siebie przeciwników. Żadna z drużyn nie ma większej przewagi nad drugim i mam nadzieję, że wynik będzie oscylował w okolicach remisu. Handicap na gości raczej nieco zawyżony, chociaż oczywiście Start ma przewagę własnego toru.
PS: Kurs i handicap już spadł, ja na szczęście złapałem taki a nie inny
Speedway Wanda Kraków - Orzeł Łódź | Typ: Orzeł Łódź - Kurs: 1,30
II Liga to dla mnie totalna czarna magia, ale ze statystyk wynika, że Orzeł Łódź powinien być głównym faworytem do zwycięstwa w tej klasie rozgrywkowej w tym sezonie. Kraków ma wreszcie swój klub po 5 latach przerwy spowodowanej problemami finansowymi. Z pewnością ślad nadal zostaje i pierwsze sezony Wandy będą bardzo ciężkie. Nie chce mi się wierzyć, żeby w debiucie gospodarze potrafili urwać punkty niewątpliwej klasie jak na II Ligę - Orłowi Łódź.
GTŻ Grudziądz - PSŻ Poznań | Krzysztof Buczkowski over 11,5 - Kurs: 2,05 
Warto zaryzykować za drobne. Największa gwiazda gospodarzy ma poprowadzić ich do okazałego zwycięstwa. Jestem przekonany, że Buczek, który spędził 5 lat w Polonii Bydgoszcz, będzie najsilniejszym ogniwem ekipy z Grudziądza i to on ma poprowadzić swój klub do awansu do Ekstraligi. Poznań w tej chwili nie dysponuje aż tak silnym zespołem, dodatkowo nie pojedzie gwiazda drużyny - Adam Skórnicki. Inny silny punkt - Rafał Trojanowski - ma problemy ze sprzętem. Ciężko będzie wywalczyć cokolwiek w Grudziądzu, dlatego liczę na dobrą postawę gospodarzy, a przede wszystkim Krzysztofa Buczkowskiego.