>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

I i II liga żużlowa w sezonie 2010

Status
Zamknięty.
S 0

srw

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Dużo tematów na temat ekstraligi, a żadnego na temat I ligi. Piszcie jak widzicie rozgrywki I ligi żużlowej w Polsce w 2010 roku.

Moim zdaniem będzie to jeden z najbardziej wyrównanych sezonów od dawna. Gdańsk, Rzeszów, Poznań, Gniezno, Daugavpils, Rybnik, Grudziądz - wszyscy z realnymi szansami na awans (zakładając, że plotki się sprawdzą i ci co mają dojść do tych klubów, dojdą).

Osobiście stawiałbym na Grudziądz - doświadczenie ekstraligowe Watta, Buczkowskiego i Chrzanowskiego powinno wyjść, a wszyscy będą się chcieli zrehabilitować po poprzednim sezonie. Gdańsk moim zdaniem mocno przereklamowany, z tak wyrównaną ligą mogą mieć problem z wejściem do 4.

robson_26 612

robson_26

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Torun
Na papierze w I lidze najsilniejszy wydaje się Rzeszów. Pani prezes Marta Półtorak skompletowała całkiem interesujący skład na czele z Lee Richardsonem. Barw Marmy bronić będą też Harris, Max, Kuciapa i Okoniewski. Na pozycji juniora jest bardzo dobry Dawid Lampart.

Drugim naprawdę silnym zespołem wydaje się być Grudziądz, który wzmocnili Chrzanowski, Buczkowski i Watt. Dodatkowo trener Kempiński będzie miał do dyspozycji Kennetta, Allena, Schleina, Brzozowskiego oraz solidnego juniora Artura Mroczkę.

Pozostałe ekipy na pewno nie odstają od tej dwójki. Gdańsk, Gniezno, Poznań, Rybnik i Daugavpils mają również wyrównane składy. Stawiam na awans Rzeszowa, jednak chciałbym w E-lidze GKM bo w sezonie 2011 mielibyśmy derby z Bydzią i Grudziądzem ;)

D 0

dzikii

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Faktycznie przyszłoroczne rozgrywki zapowiadają sie naprawdę interesująco. Ciekawe tylko czy bukmacherzy to dostrzegą i rozszerzą ofertę????
A co do FAWORYTÓW, myślę że Gniezno po cichu zaatakuje EKSTRALIGĘ i to oni będa rozdawać karty. Rzeszów??od kilku lat jakoś nie mogę się przekonać do Anglików(Wyjątkiem jest TAi, ale on raczej jest Kangurem) a opieranie o nich składu może być bardzo ryzykowne. Gdańsk jak to Gdańsk raczej bez fajerwerków, choć jak trener Chomski pozna tajniki tego specyficznego owalu to będzie się działo. Grudziądz mocny skład choć na e-lige ich po prostu nie stać by było!!.Długopisy w tym roku przypisuje im dolną czwórkę dlaczego??przeczucie i brak perspektyw .Miskolc zostawimy ich w spokoju. Rybnik Będzie mieszał u siebie ale poza tym dolna czwórka.

vader 2,5K

vader

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Galante peFFki
Faktycznie przyszłoroczne rozgrywki zapowiadają sie naprawdę interesująco. Ciekawe tylko czy bukmacherzy to dostrzegą i rozszerzą ofertę???
Póki co I ligę wystawiał Tobet. I raczej należy się spodziewać, że w nowym sezonie utrzyma ofertę.
Nie od dziś wiadomo, że bukmacherzy poszukują analityków do żużla. A trudno o takich. Więc moim, skromnym zdaniem będzie ciężko aby jakikolwiek inny buk pokusił się o wystawianie I Ligi. Chyba, że zaczną kopiować od Tobetu...
Chociaż być może bet365 się zdecyduje bo pozyskali nowego człowieka znającego się na polskim żużlu.

A 0

a-rod

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Dla mnie zdecydowanie Rzeszów i Grudziądz są kandydatami do e-ligi, z akcentem na Rzeszów. Wybrzeże chyba za słaby skład, chociaż życzę im dobrze z zasady.

K 23

krzychu...

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Stal Rzeszów

Zespół który jest głównym kandydatem do awansu jednak na pewno nie jest tak murowanym faworytem jak ekipa Unii Tarnów z poprzedniego sezonu. Zespół z Podkarpacia wzmocniony dość konkretnie doszli Richardsson Harris Okoniewski oraz młody Lindgren. Fisher to bardziej zawodnik na zapchanie jakiejś dziury w momencie kontuzji. Marta Półtorak utrzymała ponad to w swoim zespole Kuciapę Maxa i bardzo dobrze zapowiadającego się młodego zawodnika jakim jest Lampart, brakuje mu jeszcze trochę ogłady na torze ale to z czasem przyjdzie i nie zaliczy już tyle upadków co w tamtym sezonie. Rzeszowianie posiadają jeszcze dwa atuty stabilną sytuacje finansową oraz tor na którym ciężko się odnaleźć prawie wszystkim zespołom. Tor bardzo długi oraz mocno przyczepny wręcz niebezpieczny ale i w tym sezonie pewnie też będzie preferowany można to ocenić po tym jakich zawodników zatrudniono. Faworytem ligi są tak jak napisałem wcześniej, ale nie jakimś wielkim faworytem mają równą ekipę która będzie punktowała prawie na wszystkich torach ale czy da rade wygrać tyle wyjazdów by spokojnie brylować w pierwszej lidze wątpię.

GTŻ Grudziądz

Ekipa dość długo budowana gdyż pozostawiono dwójkę juniorów Woelberta, Mroczkę oraz czterech seniorów z poprzedniego sezonu Brzozowskiego Allena Kenneta Schleina Do tego doszedł wychowanek Krzysztof Buczkowski który powinien być w końcu liderem z prawdziwego zdarzenia którego brakowało tej drużynie w poprzednim jak i wcześniejszych sezonach. Uzupełnią ten skład Chrzanowski zawodnik który już od dłuższego czasu nie może powrócić do swojej optymalnej formy sprzed dwóch sezonów oraz Watt powinien być dość solidnym dostarczycielem punktów dla drużyny z kujawsko – pomorskiego. Jedyne co mnie martwi w tej drużynie to zbyt duża ilość zawodników występujących w Elite League. Niektórzy z nich zaliczą tam pierwszy sezon w karierze a z obserwacji wcześniejszych widać że raczej traci się wtedy swoje atuty niż podnosi umiejętności. Poza tym ta liga obfituje w bardzo dużą ilość kontuzji a w Grudziądzu są zawodnicy którzy w tej lidze praktycznie co sezon zaliczają kontuzje, pewnie i w tym sezonie nie obędzie się bez nich ale jest to na tyle wyrównana ekipa że owe straty zawodników powinna pokryć, czas już na przełamanie ostatnio słabsze sezony w wykonaniu GTŻu zatem czas coś pokazać żużlowej Polsce bo chyba nadszedł już na to czas wiem że o awans będzie ciężko bo klub nie jest na to przygotowany finansowo i organizacyjnie jednak można pomęczyć tym zasobem personalnym faworyta ligi.

Lokomotiv Daugavpils

Spokojnie budowana ekipa od kilku sezonów w której prym wiodą bracia Lagutowie oraz Maksim Bogdanovs pozostali również Poważny Paura Podżuks Gieruckis i Krawackis. Doszli Miesiąc Nieminen oraz Gjedde można na te wzmocnienia patrzeć dwojako część osób z którymi miałem okazję rozmawiać twierdzi że Lokomotiv będzie w dole tabeli ja troszkę inaczej spoglądam na tą sprawę. Skład został zbilansowany dojściem tych kilku zawodników to powinno zaprocentować szczególnie na wyjazdach które nie zawsze wychodziły podopiecznym Kokina. W Daugavpils jest dość ciężki tor na którym w poprzednim sezonie odnalazło się tylko kilka ekip m.in. Unia Tranów czy Start Gniezno w tym roku powinno być podobnie gdyż tor jaki serwują gospodarze wybitnie nie leży polskim ekipom i będą miały one spore problemy z wywiezieniem punktów z Łotwy.

Start Gniezno

Sprowadzono do drużyny trzech już dość doświadczonych seniorów a mianowicie Ferjana Gomólskiego oraz starszego z barci Szczepaniaków mają oni zastąpić Słabonia Cieślewicza i Palucha. Zmiany zdecydowanie idą w kierunku jakości a to dobrze wróży na cały sezon. Start wiąże z tymi trzema transferami duże nadzieje wymieniani wyżej zawodnicy mają przede wszystkim pozwoli drużynie z pierwszej stolicy Polski na bardziej wyrównane boje na wyjazdach jednak jak to się mówi tor wszystko zweryfikuje. Reszta drużyny praktycznie bez zmian pozostali liderzy w osobach Krzysztofa Jabłońskiego i Petera Ljunga kolejny sezon w barwach Startu pozostał Mirek Jabłoński doszło jeszcze dwóch zawodników z Poznania Pytel oraz młody Szwed. Skład zbudowany w sposób ciekawy i jeżeli fundusze pozwolą i obędzie się bez jakiś poważniejszych wpadek kontuzji to powyższa drużyna może osiągnąć dużo w tym sezonie. Trzeba zwrócić uwagę na Kacpra Gomólskiego chłopak rozwija się bardzo prawidłowo będzie z niego pożytek już w tym sezonie na swoich śmieciach powinien już regularnie zdobywać punkty trzeba tutaj dodać że powrót Adriana do Gniezna to wymierne korzyści dla młodszego z braci. Adrian po kontuzji może w początkowej fazie sezonu mieć problemy z odnalezieniem dyspozycji choćby sprzed roku ale nim dalej powinno być coraz lepiej. Start jako drużyna posiada bardzo duży atut w postaci toru który jest bardzo twardy jednak w mojej ocenie nie tyle betonowy tor a pola startowe robione bardzo specyficznie razem z pierwszymi 30 metrami po starcie są atutem gospodarzy ciężko będzie na tym torze ponownie wielu drużynom pierwszoligowym.

Wybrzeże Gdańsk

Tegoroczny spadkowicz z Ekstraligi powinni zakręcić się koło środka tabeli gdyż potencjału na nic więcej nie posiada zostali Gafurov Zetterstroem Forsberg Kroner Sperz. Doszli Hlib Ząbik Jonasson Kus Lampkowski Stachyra. Dość ciekawe ruchy w okresie transferowym ale ja mam jakieś takie odczucie że skład skompletowany na typowe przeczekanie sezonu. Para juniorska dość mocna powinno przywozić sporo punktów w szczególności liczę tu na Mateja Kusa będzie on w tym sezonie mocny punktem tej drużyny to samo tyczy się Zorro oraz Gafurova a reszta zawodników to takie transfery wyjdzie albo nie wyjdzie. Osobiście po tej kontuzji jaką odniósł Ząbik w tamtym sezonie nie widzę go w początkowej fazie sezonu, Hlib poszedł do Gdańska i nagle nie zacznie jeździć jego kariera już raczej zatacza kółko. Stachyra to zawodnik typowo własnego toru uciekł z Rzeszowa gdyż nie miałby miejsca w składzie taka prawda. Myślę że z niezłej strony może się pokazać Sperz na torach pierwszoligowych ma chłopak jakiś tam potencjał ale ciągle jest blokowany przez innego zawodnika może w końcu w tym roku pokaże coś więcej. Ciekawy transfer to Jonasson jednak u niego może być problem z nieznajomością torów na poziomie zaplecza Ekstraligi ponad to jest on zawodnikiem który jeździ w straszną kratkę biegi bardzo dobre przeplata słabymi. W mojej oceni zespół z nad morza będzie walczył o środek tabeli miejsca 4-5 to w mojej ocenie ich pozycja na sezon 2010.

RKM Rybnik

Bardzo szczęśliwy poprzedni sezon 2 zwycięstwa na wyjazdach ułożyły ich na początku sezonu ale nie oszukujmy się limit szczęścia się wyczerpał i przypadki się skończyły. Skład naprawdę średni pozostali Węgrzyk Jamrozy Karpow oraz juniorzy. Doszli Klindt Kylmaekorpi i Nelmark. Nie da się ukryć że ostatni zawodnik jest największym wzmocnieniem i powinni pokazać wiele w poprzednim sezonie brylował na torach pierwszej ligi utrzymywał przez cały sezon równą wysoką formę. RKM wygrał licytację o tego zawodnika z innymi klubami byle starczyło tylko pieniążków do końca na Szweda. Para juniorska jak na poziom tej ligi dobrze objeżdżona powinni Ci chłopcy przywozić sporo punktów szczególnie na własnym torze. Węgrzyk oraz Jamroży w tamtym sezonie kręcili naprawdę przyzwoite wyniki zobaczymy czy w tym roku uda się je powtórzyć. Jednak idąc dalej nie przekonywają mnie transfery Klindta oraz Jonasa według mnie Ci zawodnicy nic nie gwarantują i w tym upatruje problemy RKMu słabe uzupełnienie par to główny problem tej drużyny. Drugim dość dużym problem jaki wyjdzie w trakcie sezonu będzie brak prawdziwego trenera, w tym sezonie Pawliczek scementował tą drużynę bardzo mocno w tym roku w ramach oszczędności zrezygnowano z jego usług, a szkoda.

PSŻ Poznań

Zespół z Poznania kolejny rok będzie startował w gronie pierwszoligowców wzmocniony skład Skórnickim powrót po rocznym pobycie w Gdańsku oraz Miśkowiakiem. Skórnicki będzie wyłączony z walki od początku sezonu gdyż dopiero wraca do zdrowia po rekonstrukcji więzadeł. Trojanowski po upadku z końca sezonu również może mieć problemy z dojściem do bardzo dobrej formy od początku rozgrywek. Miśkowiak jest również bardzo nie równym zawodnikiem koniec sezonu 2009 miał dobry jednak początek nie był jakiś mocno rewelacyjny w jego wykonaniu. Pozostali jeszcze młodszy z Szczepaniaków i Kościuch zawodnicy rozwojowi jeden z tej dwójki powinien zaskoczyć w tym roku. Do tego zakontraktowano również Kinga i Proctora, obaj raczej jako zawodnicy którzy wskoczą do składu w momencie słabszej dyspozycji niektórych zawodników wyżej opisałem to bardziej szczegółowo. Para juniorska nie jest jakaś słaba ale do najmocniejszych nie należy jak pokazał poprzedni sezon zawodnicy którzy zmieniają najwyższą ligę na niższą tyczy się to juniorów mają w niej spore problemy jest to spowodowane barkiem odpowiedniej klasy sprzętu który zapewniają klub ekstraligowy w pierwszej lidze nie ma już tego luksusu i wielu z nich nie zachwyca w sezonie.

Speedway Miszkolc

Beniaminek rozgrywek nie wzmocnił się jakoś mocno i będzie miał problem z utrzymaniem się w gronie drużyny zaplecza najwyższej klasy rozgrywkowej. Doszli bracia Drymlowie Woodward oraz Nicholas. Pozostali Magosi Szatmari Tabak i Lornicz jednak na tym poziomie Ci zawodnicy będą mile duże problemy z osiąganiem przyzwoitych rezultatów. Poza tym zobaczymy na jak długo starczy funduszy drużynie z Miszkolca jak dla mnie będą wybiórczo traktować mecze tzn u siebie najmocniejszy skład a wyjazdy to będzie taka walka o przeżycie w mojej ocenie murowany kandydat do spadku sport jednak lubi sprawiać psikusy więc zobaczymy po sezonie.

Podsumowując te moje prognozy analizy pierwsza liga jest mocna wyrównana nie ma jakiegoś pewnego kandydata do awansu wszystko rozbija się o fundusze których niektóre drużyny do dziś nie uzbierały ale oczywiście składy zmontowały kto dłużej utrzyma płynność finansową ten będzie jechał o coś. Czemu uważam że Rzeszów awansuję głównie decyduje o tym stabilna sytuacja finansowa oraz dość dobra organizacja klubu chęć awansu najbardziej im na tym zależy. Poza tym jak wcześniej pisałem Miszkolc to kandydat do spadku a reszta może praktycznie mieszać się przeróżnie na poszczególnych miejscach choć analiza poszczególnych zespołów jest ułożona pod miejsca w tabeli zobaczymy co z tego wyjdzie po sezonie 2010 czy choć trochę miałem czuja co do potencjałów poszczególnych zespołów. Ten sport ma swoją specyfikę i składa się na niego wiele czynników które wpływają na wynik końcowy, ciężko jest przewidzieć jego końcowe rozstrzygnięcia ale mino wszytko pozwoliłem sobie na wróżenie z fusów.

Pozdrawiam krzychu

kamil1989 963

kamil1989

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Witam!

Już dziś rozpoczęcie sezonu żużlowego w Gnieźnie. O godzinie 15 na stadionie przy ulicy Wrzesińskiej rozpocznie się mecz Startu Gniezno z Lotosem Wybrzeżem Gdańsk. Jest to niewątpliwie szlagier 1 kolejki 1 ligi żużlowej, ponieważ obie ekipy są kandydatami do walki o awans do ekstraligi. Do zespołu z Gniezna ściągnięto w tym sezonie Mateja Ferjana, Michała Szczepaniaka i wychowanka klubu Adriana Gomólskiego. Pozostali liderzy zespołu z Grodu Lecha: Peter Ljung i Krzysztof Jabłoński. Cała ta 5 sprawia, iż Gniezno jest jednym z faworytów do awansu. Oczywiście wszystkich tych żużlowców obejrzymy dziś przy stadionie przy ul. Wrzesińskiej. Skład uzupełniają juniorzy: Kacper Gomólski i Robin Aspegren .
Lotos Gdańsk to drużyna, która w tym sezonie przeszła ogromne zmiany. Z zeszłorocznego składu pozostali tylko: Renat Gafurow i Magnus Zetterstroem. Udało się zakontraktować Gdańszczanom: Pawła Hliba, Dawida Stachyrę czy Karola Ząbika. Jednak tego ostatniego na pewno w Gnieźnie nie zobaczymy, gdyż jest kontuzjowany. Awizowany skład uzupełniają Thomas H. Jonasson i Damian Sperz . Choć nie ma go w awizowanym składzie to na pewno na gnieźnieński owalu zobaczymy również Mateja Kusa. I to na niego szczególnie liczą gdańscy kibice.
Faworytem tego spotkania są z pewnością gospodarze. Przemawia za nimi szczególnie własny specyficzny tor. Należy pamiętać, że w ostatnich dwóch latach niewielu zespołom udało się wygrać w Gnieźnie, a wielu zawodników ma tutaj wiele problemów. Dodatkowo bardzo dobrze Gnieźnianie zaprezentowali się w sparingu z mistrzem Polski Falubazem 46:44. Dodatkowo w rozegranym w Guestrow Turnieju Wielkanocnym pierwszy był Ljung a drugi Adrian Gomólski.

Moje typy:
Start Gniezno - Lotos Gdańsk H(0.0 - 12.5) 1,80
Magnus Zetterstroem -1.5 - Michał Szczepaniak +1.5 2,00
W tej parze zdecydowanie stawiam na Gnieźnianina. Owszem Szwed będzie jednym z liderów swojej drużyny, owszem jeździł kiedyś w Gnieźnie, ale to Michał trenuje na tym torze, zna go doskonale i spisuje się w sparingach najlepiej z Gnieźnieńskich zawodników.
Krzysztof Jabłoński over 11,5 punkta 1,72

Póki co, tyle. Wszystkie kursy z Tobet, bo tylko on wystawił narazie kursy. Myślę, że coś jeszcze dodadzą. Gdy pojawią się kursy w betsafe to edytuje ten post i dodam kilka typów.

Awizowane składy:

Lotos Wybrzeże Gdańsk:
1. Paweł Hlib
2. Thomas H. Jonasson
3. Dawid Stachyra
4. Renat Gafurow
5. Magnus Zetterstroem
6. Damian Sperz

Start Gniezno
9. Peter Ljung
10. Matej Ferjan
11. Michał Szczepaniak
12. Adrian Gomólski
13. Krzysztof Jabłoński
14. Kacper Gomólski

Prognoza pogody na poniedziałek (za onet.pl):
Temp. 10°C
Ciśn. 1013 hPa
Śnieg: 0.0 mm
Deszcz: 0.0 mm
Wiatr: 22 km/h

Deszcz jak widać nie przeszkodzi żużlowcom w rozegraniu tego spotkania.

maestro76 3

maestro76

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
II liga żużlowa w sezonie 2010
w tobet pojawily sie rowniez kursy dla najnizszej klasy rozgrywkowej.
Speedway Wanda Kraków - Orzeł Łódź 3,2 - 16 - 1,3
KSM Krosno - KMŻ Lublin 1,4 - 16 - 3
Kolejarz Rawicz - Speedway Polonia Piła 1,12 - 17 - 6
Kolejarz Opole - Ostrovia Ostrów 1,68 - 16 - 2,2

verti 3,4K

verti

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Czestochowa
Jestem mocno zszokowany, POZYTYWNIE!
Tobet uraczył nas ofertą na II ligę. Mam nadzieję, że to nie jednorazowy &quot;wyskok&quot; tego buka, a regularnie będziemy mogli obstawiać rozgrywki na II-ligowym froncie.

Speedway Wanda Kraków - Orzeł Łódź
Kraków wraca na żużlową mapę Polski, po pięcioletniej nieobecności pod Wawel wracają żużlowcy. Jak długo zapach metanolu będzie unosił się w Krakowie? Jak szybko żużel do Krakowa wrócił tak szybko może zniknąć. Nie jest tajemnicą, że krakowscy działacze nie mają pieniędzy w zasadzie na nic. Celem na ten sezon jest utrzymanie Krakowa na żużlowej mapie Polski. &quot;Szefostwo&quot; Wandy pracuje można by rzecz czysto społecznie, objechanie całego sezonu bez żadnych problemów będzie ich niewątpliwym sukcesem. Warunkami oraz sprzętem żużlowcy z byłej stolicy Polski dysponują naprawdę znikomymi. Wprawdzie do drużyny sprowadzono kilku zawodników, o jak na II ligę sporych możliwościach - jak Rymel czy Chromik to jednak w starciu z głównym faworytem do awansu - ekipą Orła Łódź wydają się być bez szans. Treningów na własnym torze odbyli jak na lekarstwo i menadżer Mirosław Cierniak miał nie lada problem z doborem odpowiedniego składu na dzisiejszy pojedynek. Zawodnicy z Łodzi znajdują się w zdecydowanie lepszej sytuacji - mają przede wszystkim komfort ekonomiczny oraz są znacznie lepiej przygotowani do sezonu. Przede wszystkim udało im się objechać sparingowe spotkanie z GTŻ Grudziądz, co może mieć bardzo duże znaczenie w kwestii rozpoczynającego się sezonu. Łodzianie to przede wszystkim główny faworyt do awansu - dysponują oni bardzo silnym składem. Każdego z seniorów jest stać na dwucyfrową zdobycz punktową - jest sprowadzony z Bydgoszczy Marcin Jędrzejewski, Piotr Dym, Łukasz Jankowski, Morten Risager oraz Stanley Burza - jeżeli każdy z tych zawodników pojedzie na miarę swoich możliwości, to jestem przekonany, że niewątpliwe święto krakowskiego speedwaya zostanie dzisiaj zniszczone przez Łódzkich aktorów.
Kraków : 9. Iwanow, 10. Stróżyk, 11. Dubinin, 12. Chromik, 13. Rymel, 14. Baniak, 15. Kudriaszow
Łódź : 1. Jędrzejewski, 2. Risager, 3. Dym, 4. Jankowski, 5. Burza, 6. Kowalczyk, Cukanow
Typ : Orzeł Łódź -6 @ 1.80

GTŻ Grudziądz - PSŻ Poznań
Specyficzny grudziądzki owal powinien dość szybko zweryfikować możliwości ekipy ze stolicy Wielkopolski. Trener Jąder nie będzie mógł skorzystać z usług dwójki niekwestionowanych liderów &quot;Skorpionów&quot; - Adama Skórnickiego oraz Rafała Trojanowskiego. W miejsce tego drugiego zjawi się Ty Proctor, który raczej za dużo nie będzie w stanie ugrać, biorąc pod uwagę jego nie najwyższą formę. GTŻ mocno uzbroił się przed sezonem w drużynie pozostał trzon z ubiegłego sezonu, na czele ze Schleinem, Allenem, Kennetem - jedynie szeregi grudziądzan opuścił Matej Ferjan. W jego miejsce sprowadzono natomiast Krzysztofa Buczkowskiego, Daveya Watta oraz Tomasza Chrzanowskiego co powinno być zdecydowanym wzmocnieniem. Szczególnie ten pierwszy w pierwszych tegorocznych jazdach błyszczał, podobnie jak młodzieżowiec - Artur Mroczka. Gospodarze prezentują się naprawdę okazale kadrowo, a jeżeli dodamy jeszcze do tego atut własnego toru oraz problemy z zestawieniem składu przez Poznaniaków to wynik powinien być do jednej bramki. Jedynymi którzy na torze w Grudziądzu powinni stawiać opór miejscowym liderom to Robert Miśkowiak oraz Daniel King - a to zdecydowanie za mało na GTŻ.
Typ : GTŻ -18.5 @ 1.80

K 23

krzychu...

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Żużel - Polska - II liga - godz. 15.00

Wanda Kraków - Orzeł Łódź(-4.5) typ 2 kurs 1.85 stawka 3/10 tobet

Kraków po długiej przerwie debiutuje w II lidze odjechali mało treningów i chyba praktycznie żadnego sparingu już teraz mówi się że może nie starczyć złotówek do końca sezonu to na pewno nie wpływa jakoś mobilizująco na zawodników, wiadomo pierwsza kolejka mogą być niespodzianki jednak w tej parze jak dla mnie będzie tylko jedna opcja zwycięstwo Orła który sprzętowo jest zdecydowanie mocniejszy niż Kraków i to będzie widać na torze przy gorszych warunkach torowych jakie pewnie będą sprzęt i doświadczenie zawodników Orła odegra bardzo duże znaczenie w tym pojedynku. Moja linia którą wystawiłbym na to spotkanie to jakieś 9/10 pkt.

Żużel - Polska - I liga - godz. 15.00

Start Gniezno - Wybrzeże Gdańsk

Krzysztof Jabłoński 11.5 pkt typ under kurs 1.85 stawka 3/10 tobet

Trochę wysoko w mojej opinii dana linia 10 pkt by wystarczyło w zupełności. Krzychu początek sezonu potraktował typowo testowo sprawdzał spore ilości silników sobie i bratu jeździł raczej na większości treningów pojedynczo może z kilka razy pojechał z chłopakami spod taśmy może brakować trochę objeżdżenia jeżeli chodzi o początek sezonu. Jedno co rzucało się w oczy to jego bardzo słabe starty to samo w przypadku Mirka a sprzęt mają podobny więc raczej jakiś błąd w regulacji sprzętu. Poza tym pojedzie w parze z Kacperkiem który potrafi wywozić nawet swoich zawodników i przypuszczam że Krzycha po znajomości też wyprowadzi z raz na 4 pozycje. Krzychu jednak gdy będzie miał Kacpra przed sobą to na pewno pomoże chłopakowi dowieść pkt nawet kosztem swojej zdobyczy pkt w ten sposób powinien coś stracić plus raz jakieś nie umiejętne wywiezienie przez młodego i już trochę pkt straty jest do tego mocny Kus na tym torze oraz Zorro, plus zewnętrzne pola startowe z których ciężko wyjechać na tym betonie daje mi to jakieś 10 pkt w meczu.

Żużel - Polska - I liga - godz. 15.00

Teraz jeszcze takie typy które uważam za godne ale z niższymi stawkami... Dałbym moją średnią stawką ale to początek sezonu więc wydaje mi się że trzeba się wstrzymać jeszcze.
Ogólnie handicapy odziwo dobrane nieźle może poza tym GTŻ ja jakoś skłaniałbym się ku 2 trochę wysoko jak na pierwsze mecze ale do rzeczy.
GTŻ Grudziądz - PSŻ Poznań

Kościuch 7.5 pkt typ over kurs 2.20 stawka 1/10 tobet
Przesada z tym kursem ktoś w PSŻ musi robić pkt Norbert pojedzie pewnie z 6 razy w tym przypadku ta linie zrobi spokojnie i zakręci się koło 10 pkt w mojej ocenie tym bardziej że GTŻ ma słabą parę złożoną z dwóch Angoli którzy nie błyszczą w tym sezonie tu upatruję głównie szanse Norberta w sparingach w miarę równo więc i tu powinni dać rade na przyczepnym torze.

Start Gniezno - Wybrzeże Gdańsk

Hlib 5.5 pkt typ under kurs 1.85 stawka 1/10 tobet
Fajnie Hlib chce wrócić do żużla ale niech poczeka jeszcze trochę myślę że jak zobaczy nawierzchnie w Gnieźnie to odechce mu się żużla już w pierwszym biegu stanie na przeciwko bardzo szybkiego Ljunga który powinien sobie z nim poradzić na starcie a kwestią czasu są zmiany za tego zawodnika nawet jeżeli wyjdzie mu jakiś start z wew pól to potem pójdzie na zew z których w mojej opinii nie da rady się zabrać.
Chciałem jeszcze lekko pograć parę Ferjan - Jonasson ale odpuściłem chciałem grać na zawodnika wybrzeża Ferjan ma Ljunga w parze który jedzie tylko i wyłącznie po pkt więc nie będzie się za bardzo interesował partnerem poza tym ma mocne starty Ferjan bardzo mocno w kratkę do tego poobijany po Gustrov więc może być mu ciężko jednak odpuszczam gdyż Szweda nie widziałem za bardzo w Polsce na sparingach.

leon92mielonka 355

leon92mielonka

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Miedzychód
Start Gniezno - Lotos Wybrzeże Gdańsk | Typ: Lotos (H +12,5) - Kurs: 1,90 ✅
Inauguracja sezonu w I Lidze. Start Gniezno zmierzy się ze spadkowiczem z Ekstraligi - Lotosem Gdańsk. Bukmacherzy zdecydowanie faworyzują gospodarzy, ja jednak liczę na dobrą postawę gości. W zeszłym roku Start zajął 4. miejsce, zarówno w sezonie zasadniczym jak i ostatecznym rozrachunku. Przed tym sezonem oba kluby dokonały kilku ciekawych transferów. Do zespołu Startu dołączyło kilku ciekawych zawodników. Pierwszym z nich jest Słoweniec Matej Ferjan - wielokrotny mistrz Słowenii, Węgier oraz srebrny medalista mistrzostw Europy. Żużlowiec ten ma już co prawda swoje lata, jednak jego doświadczenie powinno być mocną stroną gospodarzy. Michał Szczepaniak odnosił wiele sukcesów w barwach Włókniarza Częstochowa. Teraz zasilił szeregi gnieźnieńskiej ekipy i również powinien być wzmocnieniem. Do macierzystego klubu wrócił też Adrian Gomólski. Połowa składu to zatem nowi zawodnicy, a druga połowa to żużlowcy z zeszłego roku. Jedynym mankamentem gospodarzy jest brak zdecydowanego lidera, który byłby w stanie wygrywać prawie wszystkie swoje biegi i podciągnąć punktację drużyny. Peter Ljung raczej nie spełnia tej roli w 100% i tutaj upatruję szansy dla gości. Lotos Gdańsk został zdegradowany do I Ligi jako najsłabszy zespół Ekstraklasy. Tym samym klub stracił wiele świetnych zawodników, takich jak: Kenneth Bjerre, Martin Vaculik, Hans Andseren i Adam Skórnicki. W ich miejsce sprowadzono m.in. Pawła Hliba, Dawida Stachyrę czy Karola Ząbika. Ten ostatni co prawda nie wystąpi w Gnieźnie, jednak patrząc na innych zawodników można śmiało stwierdzić, że Lotos ma kim straszyć. Oczywiście największą gwiazdą jest Magnus Zetterstrom, poza nim ogromne nadzieje klub pokłada w Renacie Gafurovie. Podsumowując to wszystko można powiedzieć, że będzie to pojedynek dwóch godnych siebie przeciwników. Żadna z drużyn nie ma większej przewagi nad drugim i mam nadzieję, że wynik będzie oscylował w okolicach remisu. Handicap na gości raczej nieco zawyżony, chociaż oczywiście Start ma przewagę własnego toru.
PS: Kurs i handicap już spadł, ja na szczęście złapałem taki a nie inny ;)
Speedway Wanda Kraków - Orzeł Łódź | Typ: Orzeł Łódź - Kurs: 1,30 ✅
II Liga to dla mnie totalna czarna magia, ale ze statystyk wynika, że Orzeł Łódź powinien być głównym faworytem do zwycięstwa w tej klasie rozgrywkowej w tym sezonie. Kraków ma wreszcie swój klub po 5 latach przerwy spowodowanej problemami finansowymi. Z pewnością ślad nadal zostaje i pierwsze sezony Wandy będą bardzo ciężkie. Nie chce mi się wierzyć, żeby w debiucie gospodarze potrafili urwać punkty niewątpliwej klasie jak na II Ligę - Orłowi Łódź.
GTŻ Grudziądz - PSŻ Poznań | Krzysztof Buczkowski over 11,5 - Kurs: 2,05 ✅
Warto zaryzykować za drobne. Największa gwiazda gospodarzy ma poprowadzić ich do okazałego zwycięstwa. Jestem przekonany, że Buczek, który spędził 5 lat w Polonii Bydgoszcz, będzie najsilniejszym ogniwem ekipy z Grudziądza i to on ma poprowadzić swój klub do awansu do Ekstraligi. Poznań w tej chwili nie dysponuje aż tak silnym zespołem, dodatkowo nie pojedzie gwiazda drużyny - Adam Skórnicki. Inny silny punkt - Rafał Trojanowski - ma problemy ze sprzętem. Ciężko będzie wywalczyć cokolwiek w Grudziądzu, dlatego liczę na dobrą postawę gospodarzy, a przede wszystkim Krzysztofa Buczkowskiego.

biesy 10

biesy

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
GTŻ Grudziądz - Lokomotiv Daugavpils H(0.0 - 10.5) 1 1.85
polowa skladu juz jezdzi na wyspach, sa rozjezdzeni, za soba rowniez maja mecz ligowy u siebie

raczeq 0

raczeq

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Gorzów/Wroclaw
Artur Mroczka -0.5 - Maksim Bogdanovs 1 kurs 2 (zagrany godzinę temu)
buk: Tobet

Artur Mroczka to objawienie obecnego sezonu. Junior GTŻ Grudziądz spisuje się fenomenalnie na torach polskich i angielskich. W meczu z Poznaniem zdobył 11 pkt startując w parze z niepokonanym Krzysiem Buczkowskim. 21-letni grudziądzanin pewnie przebrnął także półfinał i finał krajowych eliminacji do Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów. Na torach w Grudziądzu i Gdańsku notował zwycięstwa, tracąc w sumie w tych zawodach jeden punkt. O formie jego rywala ciężko cokolwiek powiedzieć. Oczywiście Maxim w zeszłym sezonie potwierdził swój nieprzeciętny talent, jednak uważam, że w debiucie sezonu 2010 nie pokaże pełni swoich umiejętności i przegra rywalizacje z Arturem

kamil307 0

kamil307

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Ostrów Wlkp.
Krzysztof Buczkowski over 11,5pkt 1,85 ⛔
Krzysiek u siebie jak zawsze mocny granica 12pkt. spokojnie do przekroczenia.
Artur Mroczka -0.5 - Maksim Bogdanovs 1 kurs 2✅
Mroczka początek sezonu ma świetny zarówno w Polsce ja i w Angli. Mecz u siebie.
Grigorij Laguta over 12,5pkt. 1,8 ⛔ straszne zamieszanie z rozliczeniem było i ostatecznie under.....
Grigorij to zdecydowanie najlepszy zawodnik z Lokomotiv. Jeżdzi świetnie wszędzie, lider z prawdziwego zdarzenia.

Kusi też zagrać Powaznyj +0,5 z Schleinem szkoda że jeszcze niema typów z Angielskiej bo ciekawe tripel można by skręcić. ✅
Ps. Uważałbym z tym handi na GTŻ Łotysze zawsze świetnie jeździli w Grudziądzu bracia Lagutowie,Bogdanov i Powazny napewno tak łatwo nie odpuszczą i powalczą o korzystny wynik.

biesy 10

biesy

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ostrovia Ostrów - Speedway Wanda Kraków H(0.0 - 10.5) 1 2.00 ✅✅✅
Wanda bedzie grozna u siebie, dzisiaj mecz wyjazdowy, wiec nie bedzie tak kolorowo jak w ostatniej kolejce, Ostrovia pierwszy mecz mecz w tym sezonie u siebie, w tygodniu ladnie rozjechali Wlokniarz, licze na wysokie zwyciestwo

Maksim Bogdanovs-Michał Szczepaniak 1 1.70 ✅✅✅
Bogdanovs to jeden z najlepszych zawodnikow lotewskiej druzyny, u siebie jest strasznie mocny

Krzysztof Jabłoński -0.5-Artiom Laguta 1 1.70 ✅✅✅
tutaj licze na wieksza ilosc biegow Jablonskiego

unicaja 886

unicaja

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Lublin
Kolejarz Opole – KMŻ Lublin 51:39

Bardzo ciekawie zapowiada się dzisiejsze starcie w zaległym meczu II ligi żużlowej w Opolu pomiędzy miejscowym Kolejarzem a lubelskim KMŻ. Spotkanie to pierwotnie miało się odbyć w minioną niedzielę, jednak wszyscy znamy myślę okoliczności przełożenia tamtych potyczek.

Do rzeczy jednak… Ekipa z Opola mimo, że pomału kończy nam się kwiecień nie miała jeszcze okazji do startów. W związku z tym dzisiejszy pojedynek będzie pierwszą okazją do sprawdzenia aktualnej dyspozycji znacznej części jeźdźców Kolejarza. Lublinianie z kolei dość nieoczekiwanie muszę przyznać w bardzo łatwy sposób poradzili sobie na specyficznym krośnieńskim owalu gromiąc miejscowy KSM i zasiadają w fotelu lidera II – ligowych zmagań. Mimo tego faktu nie można powiedzieć że trener Rafał Wilk nie zmaga się z bólem głowy przed dzisiejszym spotkaniem. Spokój w obozie z Koziego Grogu zmąciła kontuzja zerwania wiązadeł kolanowych jednego z liderów KMŻ, Tomasza Piszcza której jeździec doznał podczas wtorkowego treningu. Znacznie komplikuje to sprawę z ułożeniem par na mecz w Opolu. Dzisiejsza lubelska prasa podaje wiadomość że przeciwko Kolejarzowi pojedzie Manuel Hauzinger, dla którego będzie to rzecz jasna debiut z koziołkiem na plastronie.

Opolanie również nie spali spokojnie przed tym pojedynkiem. W meczu z KMŻ na pewno nie wystąpi Ulrich Ostergaard, który ma zobowiązania w rodzimej duńskiej ekstraklasie. Zabraknie także z pewnością Mariusza Frankowa, który dopiero niedawno dołączył do opolskiej ekipy. Za Adama Czechowicza trener opolan Andrzej Maroszek będzie zapewne stosował regulaminowe zastępstwo zawodnika. W składzie wobec tych wszystkich kłopotów znalazło się miejsce i dla 45 – letniego Adama Pawliczka, i dla borykającego się z problemami sprzętowymi Igora Kononowa.

Myślę, że pomimo tych osłabień lublinian jak najbardziej stać na ligowe 2 oczka, przynajmniej analizując składy obu ekip widzę tu ogromną szansą dla Wilka i jego chłopców. Szczególnie para Siergiej Darkin – Mariusz Puszakowski powinna robić przewagę dla lublinian. Niestety dostrzegam znaczną przewagę Kolejarza na pozycjach juniorów, jednak czy to przeważy szalę? Nie wydaje mi się…Lublin wydaje się że jest w gazie i mam nadzieję na potwierdzenie dobrej dyspozycji na torze Kolejarza.

I na koniec awizowane składy na mecz w Opolu za Dziennikiem Wschodnim (początek o 17ej):

Redstar KMŻ Lublin: 1 Sergiej Darkin, 2. Mariusz Puszakowski. 3. Tomasz Rempała, 4. Manuel Hauzinger, 5. Karol Baran, 6. Tadeusz Kostro, 7. Alexander Edberg.

Kolejarz Opole: 9. Michał Mitko, 10 Adam Czechowicz [ZZ], 11. Adam Pawliczek, 12. Igor Kononov, 13. Ricky Kling, 14. Marcin Piekarski, 15. Christian Ago.

Mój typ:
Lublin win @2.20 (tobet) ⛔

kamil307 0

kamil307

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Ostrów Wlkp.
Rybnik- Lokomotiv 1,70 ✅
Stawiam na gospodarzy. Inauguracja sezonu Rybnik w tym sezonie zaczyna u siebie napewno będą chcieli sie pokazać własnej publiczności, ich głównym atutem będzie tor i publiczność oraz skład Nermark,Jamroży Kylma sa to doświadczeni zawodnicy którzy z nie jednego pieca chleb już jedli wsparci młodym Klindtem i prawdopodobnie Karpovem (bądź Węgrzykiem). Lokomotiv z super liderem G.Laguta powalcza ich dodatkowy plus to bardzo dobrzy juniorzy
Rzeszów-Grudziadz(10,5) 1,75 ✅
Ciekawy pojedynek, inauguracyjny gospodarzy z którego zwycięsko wyjdą Rzeszowianie. Dlaczego ? Hariss, Okoń, Richardsson, Kuciapa to pewne punkty drużyny na każdym torze tym bardziej u siebie. Grudziądz ma dobry skład ale zawodzą obcokrajowcy Schlein, Kenett, Allen. Smaczku pojedynku napewno bedzie walka najlepszych Polskich juniorów 1 ligi Lampart vs Mroczka.
Czas na typy z 2 ligi ????
Opole-Ostrów (4,5) 2,00 ✅
Jestem z Ostrowa i mogę być troche nie obiektywny ???? ale wydaje mi się że odniesiemy tam zwyciestwo skromne ale 2pkt bedą. Pytel lider drużyny jak dla mnie strzał w 10 było sprowadzenie go, wsparty z mega doświadczeniem Staszewskim oraz młodym ambitnym Klecha moga sprawić ból kibicom z Opola. Przewagę Opolanie mogą miec na pozycji juniorskich. Kajzer i Duh mają problemy sprzetowe.
Piła-Krosno(6,5) 1,9 ⛔
Kurs na Krosno z handi jak dla mnie zawyżonyi warty zagrania. Nie będę się rozpisywał wszytko może sie zdarzyć. Piła i Krosno po 1 porażce.
Kursy z tobet.com

biesy 10

biesy

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Tomasz Chrzanowski under 13 1.60 tobet 10/10✅✅✅
przeciwko Harrisowi, Lee. nie no, nawet 6 biegow nie wystarczy na tyle punktow, pewniak

Speedway Polonia Piła - KSM Krosno H(0.0 - 6.5) 1 1.80 tobet ✅✅✅10/10
Krosno u siebie dostalo niezle becki, jak dla mnie lepszy sklad ma Polonia, Charczenko, Korolew, Swist, Stead. Obstawiam wysokie zwyciestwo,

Nicolai Klindt-Roman Powaznyj 1 1.90 tobet 6/10✅✅✅
u siebie Nicolai powinien powalczyc, w angielskiej jezdzi bardzo dobrze, w sparingu przedsezonowym tez bylo ok

edit: izzzzziiiiii ????

K 23

krzychu...

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Stal Rzeszów - GTŻ Grudziądz

Tomasz Chrzanowski 13.5 typ under kurs 1.60 stawka 6/10 tobet

W mojej ocenie źle dobrana linia dość konkretnie rozumie że Tomek robił ostatnio w granicach tych 13 pkt ale były to mecze u siebie a nie na wyjeździe tym bardziej w Rzeszowie gdzie będzie ostro pod koło a do tego trzeba mieć na tym torze coś pod sobą żeby tyle pkt zdobyć. Może chłopak pojechać nawet z 6 razy ale jak dla mnie to do tej linii się nie zbliży nawet przy sprzyjających okolicznościach. Jeździł ten zawodnik w brawach Stali ale było to dawno a wtedy tor nie był robiony aż tak mocno pod koło jak dla mnie linia poprawna przy 6 startach to 10.5 ale i tu mam obiekcje czy ten zawodnik jest w stanie to zrobić...

Stal Rzeszów(-10.5) - GTŻ Grudziądz typ 1 kurs 1.75 stawka 3/10 tobet

Ogólnie za nisko ja dałbym coś koło 14-15 pkt ciężko będzie zawodnikom z Grudziądza powalczyć w tym pojedynku gospodarze mają atut toru który ciężko jest przeskoczyć ekipom przyjezdnym tym bardziej że obcokrajowcy pod formą nawet jakby pojechał Brzozowski to też nic nie da za dużo dziur w składzie a trzeba wziąść poprawkę na to ze Mroczka Buczkowski oraz Chrzanowski nie utrzymają formy z swojego domowego toru zresztą Buczek to najlepszy przykład właśnie tej teorii wystarczy prześledzić jego wyniki w poszczególnych meczach a ta teoria jak najbardziej pasuje Rzeszów wyrównana drużyna jak dla mnie ciężko będzie gościom obronić zaliczkę w postaci handicapu

RKM Rybnik - Lokomotiv Daugavpils typ 1 kurs 1.70 stawka 3/10 tobet

Ten typ najmniej pewny ale zachęcił mnie kurs ja dałbym gdzieś 1.4-1.45 więc jak dają 1.70 to biorę z pocałowaniem w rękę. Loko dobrze zaczęło sezon zmiotło Start powalczyło w Grudziądzu ale ogólnie w pierwszym meczu warunki atmosferyczne były ekstremalne a w drugim pojedynek rozegrał się na twardym torze tu będzie z goła odmiennie i pojedziemy na kopie po kostki a tego nasi wschodni sąsiedzi nie lubią. Głównie aspekt toru dla mnie jest głównym czynnikiem który przemawia za gospodarzami gdyż nie odjechali oni jeszcze meczu w lidze więc trudno trochę ocenić ich potencjał Loko co prawda wygrało rok temu w Rybniku ale jak dla mnie było wypadek przy pracy gospodarzy dzisiaj liczę na zwycięstwo w granicach 6-10 pkt

biesy 10

biesy

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
1
Speedway Polonia Piła - Orzeł Łódź 1 2.90 Tobet ✅✅✅
2
Speedway Polonia Piła - Orzeł Łódź H(6.5 - 0.0) 1 1.75 Tobet ✅✅✅

Czy Orzel jest az takim faworytem? watpie. Buki chyba biora pod uwage ich ostatnie wysokie zwyciestwo z Opolem, Pila u siebie, wiec + juz na wejsciu, sklady jak dla mnie porownywalne, Charczenko, Swist, Stead, Korolew, ostatnio tez ich obstawialem, bylo wtedy hc 10/10, wtedy mnie nie zawiedli, dzisiaj mysle, ze bedzie podobnie

3
RKM Rybnik - GTŻ Grudziądz H(0.0 - 10.5) 2 1.85 Tobet ✅✅✅
Grudziadz ma lepszy sklad, po stronie Rybnika jest jednak wlasny tor, wiec wynik remisowy, z hc 10.5 biore w ciemno

Status
Zamknięty.