Chomik, myślisz że realny jest finał Siniakova-Wozniacki ?
Która ma większe szanse ?
Jeszcze za wcześnie na tworzenie wizji na finał. Przede wszystkim potrzebne są kursy, czy warto coś w ogóle rozpatrywać... Siniakova ma ten final na 99% (aktualny wynik 6:2 :6:5 i serwis Czeszki, mecz przerwany z powodu opadów)
Co do Caro Woźniacki, to te opady zwiększają szanse na zwycięstwo jej rywalki tj Elise Mertens. Wolna nawierzchnia i ciężkie piłki to potężny handicap dla Elise, która w takich warunkach ma największe szanse wspiąć się na wyżyny własnych umiejętności tenisowych, a zarazem jest to utrudnienie dla Woźniacki, bo jej naturalny styl to regularność, duża ilość wymian i winner grany siłą rywalki, np efektowna kontra w głębokiej defensywie. Na takim korcie i w takich warunkach Caro nie pokaże swego tenisowego maxa. Za to Elise Mertens to w pierwszej kolejności bezpośredni wygrywający punkt, a nie szukanie błędów rywala i długich wymian.
Nie jestem ekspertem od
WTA, ale oglądając wczoraj Siniakovą miałem wrażenie jakby ledwo co na nogach stała. W normalnych warunkach Siniakova by na pewno wygrala, ale tutaj mam do niej wątpliwości
Miałeś takie wrażenie, bo do takiego stanu doprowadziła ją Sevastova, która preferuje długo trzymać piłkę w korcie i doprowadzać rywalkę do zadyszki. Za to Siniakova jest "grubej kości", a jej mięśnie, ciało szybko się męczy i potrzebuje więcej tlenu. Ona zawsze tak reaguje na takie rywalki, bo takie ma predyspozycje. Caroline Garcia nie gra w stylu Sevastovej, a jest typowym rzemieślnikiem tenisowym opierającym swój
tenis na mocnej, siłowej grze. Ona ogranicza ilość odbić w wymianie, a wręcz unika takiej gry. Dla Garcii styl Siniakovej to duże utrudnienie, za to Siniakovej odpowiada dziś tak grająca rywalka.