Spróbuję trochę rozruszać ten wątek umieszczając moje typy przed każdą kolejką Veikkausliigi, Ykkonen i z pojedynczych meczy w Kakkonen. Postaram się za każdym razem wyróżniać spotkanie, w którym widzę największe value. Analizy będą zwięzłe, a każdy post podsumowany. Wszystkie zakłady będą z Bet365.
Veikkausliiga, 24-25.08
RoPS:Mariehamn, 17:30
Typ: 1 [2.20]

Typ dodatkowy: over 3.5 [2.62]

/Edit: niestety, mecz potoczył się zupełnie innymi ścieżkami, niż myślałem, ale over w ostatniej minucie pokryty./
Mecz, w którym może paść dużo bramek. Obie ekipy złapały formę, ale to gospodarze z Rovaniemi w świetnym stylu pokonali ostatnio na wyjeździe Lahti, a z ostatnich pięciu spotkań u siebie zgromadzili 10 oczek. Mariehamn nieco słabiej radzi sobie na wyjazdach, łapiąc 7 punktów w ostatnich pięciu kolejkach. Nie tak dawno mecz pomiędzy tymi ekipami zakończył się wynikiem 2:4 dla RoPS. Liczę, że dziś może być podobnie, dlatego nieśmiało proponuję też over 3.5.
Jaro:Honka, 17:30
Typ: 1 [1.57]

/Edit: czerwona kartka w 21 minucie dla Jaro, no i pierwsza połowa 0:3. Taki prezent dla gości. Jednak druga połowa pokazała, że gracze z Honki naprawdę mają słaby sezon, a gospodarze pazur - wynik 3:3./
Honka jest w zdecydowanym dołku (osiem porażek na wyjazdach z rzędu), i choć ostatnie pięć meczy gospodarzy u siebie też nie wygląda imponująco (trzy remisy i dwie porażki), to trzeba przyznać, że przeciwników mieli nieco trudniejszych, więc w rezultacie, w moich oczach, wyglądają lepiej. Kilka kolejek temu Jaro rozbiło ponadto Honkę aż 5:0; prawdopodobnie dziś już nie zobaczymy tylu bramek, ale zwycięstwo Jaro, mam nadzieję, już tak.
SJK:HJK, 17:30
Typ: 1X [1.61]

Typ dodatkowy: under 2.5 [1.50]

/Edit: wszystko zgodnie z planem./
Goście z Helsinek mają na tyle spokojną sytuacją w tabeli, że jestem przekonany, iż nieco spuszczą z tonu, oszczędzając się na mecz rewanżowy z Rapidem Wiedeń w Lidze UEFA, który zagrają na wyjeździe. Nie oznacza to co prawda, że od razu muszą przegrać, ale typuję tutaj 0:0, lub jedną-dwie bramki, które co prawda mogą paść z obu stron, ale mam nadzieję, że jednak tylko ze strony gospodarzy, bowiem SJK radzi sobie wyśmienicie w swoim pierwszym sezonie w najwyższej lidze fińskiej. Ponadto raz już wygrali z HJK (co prawda tylko w pucharze) i zremisowali (towarzysko), ale wierzę, że dziś nie odpuszczą, chcąc utrzymać znakomite trzecie miejsce w tabeli, a może i wskoczyć na drugie.
MyPa:Lahti, 17:30
Typ: X2 [1.35]

/Edit: ostatnie 10 minut było dość nerwowe, ze spokojnego 0:2 zrobiło się 2:2, ale zakład trafiony./
Lahti miało świetną passę pięciu zwycięstw z rzędu, w dodatku w tym sezonie nie zdarzyło im się stracić więcej niż 2 bramki w meczu, co pozwalało im szczycić się najlepszą defensywą w lidze. Ostatni mecz z RoPS okazał się jednak przełomowy - 3:4 to wynik, którego raczej nikt się nie spodziewał. Mam nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy i Lahti wróci do swojej żelaznej obrony i niewysokich zwycięstw. W pięciu ostatnich ligowych spotkaniach pomiędzy tymi ekipami tylko raz wygrała MyPa, trzy razy goście a raz padł remis. Dla pewności: podpórka z remisem i wrzucam do AKO razem z underem w meczu SJK:HJK.
MyPa:Lahti, X2
SJK:HJK, under 2.5
AKO: 2.02 
1.25