Znamy juz finalistow tegorocznej Ligi Mistrzow!
Po emocjonujacych polfinalach wyloniony zostal Mistrz Anglii i obronca trofeum - Manchester United, ktory pokonal w dwumeczu Arsenal Londyn 4:1
Kontra FC Barcelona, grajaca wg wielu kosmiczny futbol, ktora pokonala w dwumeczu z Chelsea, Londynczykow 1:zero:
Dwoch najwiekszych wirtuozow pilki - najlepszy pilkarz swiata C.Ronaldo
kontra Lionel Messi
Moje refleksje sa takie, ze po kryzysie Manchester United znow zaczyna grac swoja pilke, skuteczna i z jajami. Barcelona pokazala natomiast w polfinale z Chelsea, ze z prawdziwymi gigantami ma problem, ale potrafi wygrywac i futbol defensywny zostal dzis skarcony, pilka jest niesprawiedliwa ale coz.
Szykuje sie najlepszy z mozliwych finalow, piorunujacy i elektryzujacy zarazem. ja typuje, ze
MANCHESTER UNITED jako pierwszy klub w historii obroni
puchar Ligi Mistrzów.
W skladzie Barcy zabraknie Milito, Marqueza, Abidala i Alvesa. Obrona wiec w rozsypce. Pique jak na stopera ma wielkie walory oensywne, ale ja wychodze z zalozenia ze stoper jest rpzede wszystkim od obrony, a Piquemu jeszcze klasy brakuje do Marqueza. Puyol jest dla mnie bez formy (to nie ten Puyol sprzed 3 sezonow), strzelil ostatnio gola w gran derbi, ale co z tego skoro zawalil 2. prawdopodonie zagra na prawej obronie, a na stoperach Pique z Toure (a moze jednak Caceres?), na lewej Sylvinho.
Niepewny jest wystep Henryego, a co Braca traci bez Henryego widzielismy w meczu z Chelsea, ale Guardiola moze w lidze wyprobowac ustawienia bez niego i z pewnoscia znajdzie optymalne.
Uwazam osobiscie ze to nie przyapdek, ze Barca odpadla w porpzednich sezonach z MU i Liverpoolem - Barcy brakuje sily fizycznej, aby ich chucherkowaci zawodnicy tacy jak Messi zdolali przedrzec sie w pole 16. metrow (co widzielismy w meczu nawet z Chelsea). Chelsea pokazala jak nalezy grac z Barcelona (wg mnie to byl pierwszy potezny rywal dla Barcy w tym sezonie).
W zespole United nie zagraja Owen Hargreaves, Wes Brown i Darren Fletcher.
Na korzysc United przemawia solidniejsza obrona, silniejsza fizycznie (fizycznie!) pomoc i atak bedacy w formie w postaci Ronaldo, Berbatowa i Rooneya. Barcelona rowniez ma kosmiczny wrecz atak, ale czy trzy chucherka (Xavi, Iniesta, Messi) zdolaja namieszac tak zwartej i silnej ddefensywie? Mysle, ze obie druzyny strzela gola, ale wiecej strzeli United. Na dzien dzisiejszy wiekszosc atutow jest po stronie ekipy Sir Fergusona