>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Dopalacze & Narkotyki

baqu 625

baqu

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Mindfields?
temat myśle jak najbardziej na miejscu - bardzo gorący ostatnimi czasy,
chyba nie muszę pisać z jakich względów...

na początek bardzo ciekawy artykuł, z wieloma tekstami źródłowymi...

http://7dni.wordpress.com/2010/10/04/dlaczego-nalezy-walczyc-z-dopalaczami/

komu zależy na zwalczeniu dopalaczy ? dlaczego wybuchła tak duża
afera medialna na ich temat ? i czy dopalacze odwracają uwagę zwykłego Kowalskiego
od prawdziwych problemów gospodarczych i prawnych Polski ?

mysle ze to pytania na które każdy z nas powinien znac odpowiedź...

baqu 625

baqu

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Mindfields?
panika na swoim blogu wspomniał, pasuje jak ulał do tematu...

Tak mi się skojarzyło. Pewien Georges Freche, francuski polityk i wysoko postawiony biurokrata, powiedział:&quot;Ludzi inteligentnych jest w społeczeństwie jakieś 5 czy 6 procent. Moją kampanię robię więc dla idiotów&quot;; natomiast pan Dawid Bratko, &quot;król dopalaczy&quot;, twierdzi również bez ogródek, że &quot;[jego] klienci to debile&quot;. Cóż za uderzające i raczej nie bezpodstawne podobieństwo! Pikanterii dodaje fakt, że te dwie grupy sprzedawców marzeń ostatnio się ostro pożarły... czyżby zazdrość o rynek zbytu?

dziwimy się Baronowi dopalaczy ? moim zdaniem nie, wiadomo, że dopalacz to sama chemia i nikt o zdowych zmysłach nie powinien tego nie brać, aczkolwiek ma facet głowe na karku, złapał niszę rynku i myślę, że już spokojnie odlożył tyle pieniędzy, że może prowadzić dostanie życie.

i jeszcze artykuł z ostatniej polityki:
http://www.przekroj.pl/cywilizacja_spoleczenstwo_artykul,7624.html

yszty 0

yszty

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Wg mnie dopalacze to bardzo dobra selekcja naturalna w naszym srodowisku...

ted 9,1K

ted

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
una paloma blanca
S 0

speedywwy

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Myślę, że legalizacja posiadania niewielkiej ilości trawki mogła by pomóc rozwiązac ten problem. Zdecydowanie wolę wieczorem na osiedlu spotkac wyluzowanych ziomków po trawce, ktorych wszystko bawi, niz takich po dopalaczach, ktorzy najchetniej by wszystko i wszystkich rozjebali.
PS: nie czuje ze rymuje ????

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ktoś kto będzie chciał te dopalacze zażywać to i tak będzie to robić, czy to legalne czy nie. Całą burzę rozpętały media. Kilka tygodni temu (4-5?) czytałem wywiad w Polska The Times właśnie z tym &quot;królem dopalaczy&quot;. Wywiad ciekawy, jak młody człowiek dorobił się fortuny. Wszystko wydawało się w miarę normalne, przecież robi to legalnie. Potem nagle media wychwyciły ciekawy temat, bo ktoś się zatruł. I zaczęło się wiązać wszystkie przypadki dzień po dniu... Burza się rozpętała. Niewygodne pytania, opozycja napiera - no to rząd zrobił &quot;napady&quot; na właścicieli sklepów a&#39;la Białoruś. Ciekawe czemu przedtem tolerowano coś takiego, a teraz nagle się zakazuje? jak dla mnie częstsze kontrole i sprawdzanie &quot;atestów&quot; w zupełności wystarczy. A jak będę chciał kupić to i tak kupię..........

D 413

dzidzok

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Bialystok
Z pewnością będzie o wiele mniej dostępne będą te dopalacze,ale jak ktoś zechce to i tak się &quot;zakołuje&quot; na to.Marycha jest nielegalna w Polsce a i tak kto chce to się &quot;zjara&quot; z dopalaczami podobnie.Przynajmniej być może po tych ostatnich wydarzeniach związanych z dopalaczami (choroby,śmierć) troche ludzi przemyśli sprawę i to odstawi.

cassapian 108

cassapian

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
a na innych forach związanych z dopalaczami już liczą setki tysięcy PLN, które wędrują w ręce dealerów z ulicy... tak to chociaż skarb państwa miał parę złotych z podatków...
dragi były i będą, tego nikt nie zmieni, tylko z tych pieniędzy zamiast budować szpitale i żłobki przestępczośc zorganizowana bedzie dzieki kasie rosła w siłe

mfl 439

mfl

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Stalowa Wola/ UK
Popatrzcie na zaistniałą sytuację z trochę innej strony..
jeśli rząd zakazałby sprzedaży wódki na terenie Polski to to prawo muszą przestrzegać wszyscy jednakowo. Nie mogło by być tak: że Wyborową by wycofali, a Bols mógłby być dalej sprzedawany..
Sytuację podobną mamy z dopalaczami.. są w kraju pasjonaci marihuany, znający się na uprawie, po prostu fachowcy.. Dlaczego oni nie mogą robić to co lubią, a przy tym zarabiać?. Mogliby otworzyć sklepy sieciówki i prowadzić handel.. konkurowali by ze sobą jakością, różnorodnością odmian, ceną...
a jednak nie mogą!.
Więc jeśli wszyscy są równi wobec prawa to moim zdaniem są dwa wyjścia: albo zakazujemy sprzedaży WSZYSTKICH produktów o działaniu podobnym do dopalaczy, marihuany itd.. albo LEGALIZUJEMY WSZYSTKO..
Tylko te dwie opcje są moralnie możliwe!.

Patologią jest to że pan Kazimierz (postać fikcyjna ;)) nie może zarabiać na umiejętności uprawy naturalnego ziółka, a pan Dawid i jego chemicy mogą wytwarzać produkt substytucyjny. To tak jakby zdelegalizować margarynę a masło dopuścić do sprzedaży...
Mam poglądy liberalne, wolnorynkowe, ale również chciałbym aby prawo było jednakowe dla wszystkich. Ogólnie jestem za zamknięciem sklepów z dopalaczami. Wiecie dlaczego? bo i tak będą sprzedawane na czarnym rynku i jeśli telewizja będzie rzetelna to będzie mówiła, że mimo nielegalności z podziemiem nie da się walczyć! Być może głupcy z rządu w końcu zrozumieją, że lepiej zalegalizować i opodatkować niż zakazywać.
Legalność marihuany sprawi, że dopalacze przejdą do historii i problem przynajmniej częściowo zniknie..
PS: Nie dziwie się powodzianom, że nie ubezpieczyli domów, choć nie jest to jakiś porażający koszt..
jak można wymagać od obywateli odpowiedzialności skoro na każdym kroku to państwo sprawuje nad nami opiekę i nie pozwala nam nauczyć się odpowiedzialności.

baqu 625

baqu

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Mindfields?
V 256

vernix

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Tutaj Tede ma rację. Jest to odciągnięcie uwagi od problemów gospodarczych, zresztą wystarczy włączyć TuskVisionNetwork24 aby się o tym przekonać. Trąbią jakby wybuchła III WŚ ;)

B 4

bongo84

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Kiedy dopalacze weszly byla 1 burza. Rzad probowal jakos walczyc z dopalaczami ale nie bardzo im wychodzilo, zagubili sie sami w tym i olali to po prostu. W mediach ucichlo, nie mowilo sie o zatruciach, rzad czerpal korzysci ze sprzedazy dopalaczy i wszyscy byli szczesliwi. Mysle ze rzad nie zdawal sobie do konca sprawy z powagi sytuacji, ale po ostatniej burzy rozpetanej w mediach juz musial jakies stanowisko zajac. I chyba jedynie z walka z dopalaczami popieram nasz rzad. Ktos zapyta a gdzie wolnosc wyboru? Gdzie demokracja? Demokracja deomokracja, wolnosc wolnoscia, a dopalacze to swinstwo gorsze niz narkotyki i czysta glupota. A glupote trzeba ograniczac a nie pozwalac sie jej szerzyc. Normalne jest ze nigdy sie jej nie ograniczy do 0 ale trzeba ja ograniczac ile sie da to robic. A co do samych dopalaczy, to przyznam ze probowalem to kilka razy jakies ziolka, ale juz nie bede probowal. Syf i sama chemia. Oile w przypadku narkotykow wiadomo jakie dawki mozna wziasc, czego sie spodziewac po zazyciu, to tutaj nie wiadomo nic, i nie wiadomo co wogole spozywasz, co robic w przypadku zatrucia. Lepiej zapalic ziola przez siebie wychodowanego niz niszczyc swoje zdrowie, wypalac mozg, a jakis cfaniaczek, co nie dawno siedzial na zmywaku w UK bedzie zarabial na Tobie kupy kasy i smial sie wprost z Ciebie ze jestes debilem ze to kupujesz i bierzesz a on jest krolem i panem bo jest na tyle madry ze Twoja glupote wykorzystuje to nabijania swojego konta w banku.

mjaurvcein 4,8K

mjaurvcein

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Warszawa
Kiedy dopalacze weszly byla 1 burza. Rzad probowal jakos walczyc z dopalaczami ale nie bardzo im wychodzilo, zagubili sie sami w tym i olali to po prostu. W mediach ucichlo, nie mowilo sie o zatruciach, rzad czerpal korzysci ze sprzedazy dopalaczy i wszyscy byli szczesliwi. Mysle ze rzad nie zdawal sobie do konca sprawy z powagi sytuacji, ale po ostatniej burzy rozpetanej w mediach juz musial jakies stanowisko zajac. I chyba jedynie z walka z dopalaczami popieram nasz rzad. Ktos zapyta a gdzie wolnosc wyboru? Gdzie demokracja? Demokracja deomokracja, wolnosc wolnoscia, a dopalacze to swinstwo gorsze niz narkotyki i czysta glupota. A glupote trzeba ograniczac a nie pozwalac sie jej szerzyc. Normalne jest ze nigdy sie jej nie ograniczy do 0 ale trzeba ja ograniczac ile sie da to robic. A co do samych dopalaczy, to przyznam ze probowalem to kilka razy jakies ziolka, ale juz nie bede probowal. Syf i sama chemia. Oile w przypadku narkotykow wiadomo jakie dawki mozna wziasc, czego sie spodziewac po zazyciu, to tutaj nie wiadomo nic, i nie wiadomo co wogole spozywasz, co robic w przypadku zatrucia. Lepiej zapalic ziola przez siebie wychodowanego niz niszczyc swoje zdrowie, wypalac mozg, a jakis cfaniaczek, co nie dawno siedzial na zmywaku w UK bedzie zarabial na Tobie kupy kasy i smial sie wprost z Ciebie ze jestes debilem ze to kupujesz i bierzesz a on jest krolem i panem bo jest na tyle madry ze Twoja glupote wykorzystuje to nabijania swojego konta w banku.

Ta... moim zdaniem lepiej zapalić legalną chemię niż siedzieć w areszcie i wydawać kasę na adwokatów żeby jakimś cudem dostać zawiasy, bo psy Cię zatrzymały za posiadanie 2g trawy, jak w przypadku kilku moich znajomych.
Pozdrawiam

P.S. nie była to opinia na temat dopalaczy, bo na ich temat nie mam zdania.

B 4

bongo84

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ta... moim zdaniem lepiej zapalić legalną chemię niż siedzieć w areszcie i wydawać kasę na adwokatów żeby jakimś cudem dostać zawiasy, bo psy Cię zatrzymały za posiadanie 2g trawy, jak w przypadku kilku moich znajomych.
Pozdrawiam

P.S. nie była to opinia na temat dopalaczy, bo na ich temat nie mam zdania.

dlatego jestem za legalizacja marihuany ;-D

baqu 625

baqu

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Mindfields?