Dawno nie pisałem, ale w najbliższym czasie mam chęci to zmienić. Mam nadzieje, że dojdzie do ciekawej dyskusji między Nami na temat meczów i wydarzeń w Brasileirao. W HP widziałem wiele osób śledzi mecze, przede wszystkim liczę tutaj na
zksstal i
kapszti że dołącza do dyskusji i nie będą to tylko sztywne analizy do danych meczów tylko wspólna polemika na temat tego co nas czeka w danej kolejce i w jakiej formie są dane zespoły/zawodnicy itp.
Kolejka weekendowa za Nami, ale przed nami już w śodku tygodnia spora dawka kolejnych emocji. Oto oferta z jaką wyszedł bet365 :
Słowem podsumowania poprzedniej kolejki i ostatnich tygodni można zacząć dyskusję.
Oglądałem w ten weekend kilka meczów. Najbardziej szokująca była postawa Sao Paulo. Zespół od dawna zmaga się z problemami i słabą formą. W tym tygodniu mieli napiety terminarz, 3 mecze w ciągu 5 dni. Wszystko ze względu na wojaże po świecie i mecze z Milanem, Bayernem na Audi Cup, z Benficą na Eusebio Cup i gdzieś w Japonii. Odrabiali więc ligowe zaległości z których przywieźli ledwo 3pkt. Gra daleka od ideału. Nierozumiane przeze mnie wystawianie składu, zmiany itp.
Pierwsza kwestia to dlaczego Rodrigo Caio jest ustawiany na środku obrony ? Chłopak typowa zapchajdziura w SPFC widać... grał już w pomocy, na boku i ofensywnego, grał bocznego obrońce, teraz stopera...
Podczas wczorajszego meczu Coritiba - SPFC z piłkarzy Sao Paulo przemawiała bezradność. Luis Fabiano nie miał żadnej sytuacji, Ganso daleki od wielkiej piłki, jego transfer do SPFC to największy niewypał, ubolewałem, że Santos go sprzedaje ale po tym co widze co on "gra" przez ostatni czas to był to dobry interes Santosu.
Osvaldo też całkiem zagubiony w ostatnim czasie a od początku 2013r ciągnął ten zespół w meczach Paulistao czy
Copa Libertadores. A wczoraj po wejściu z ławki wyróżnił się jedynie cz.kartką i ostrym atakiem nakładką... Autrori też jakoś dziwnie patrzy na ten zespół bowiem sadza na ławce najlepszego jej gracza tj Jadsona. Jeżeli ktoś miał wizję gry, kreował sytuacje i starał się coś w ofensywie zademonstrować to był to Jadson, a wczoraj nawet nie podniósł czterech liter z ławki.
Źle się dzieje w Sao Paulo, z taką grą to będą do końca sezonu walczyli o utrzymanie i spełni się to co w ostatnich latach, że w kazdym sezonie jeden "wielki" zespół bije się rozpaczliwie o utrzymanie, niektórzy jak Palmeiras czy Corinthians ostatnio nie uciekają spod topora i muszą grać w
Serie B. Czy ten sam los czeka Sao Paulo ?
Druga sprawa która mnie bulwersuje w ostatnim czasie to jakim cudem ktoś taki jak Everton Costa gra w pierwszym składzie Santosu ? Gośc niczym specjalnym się nie wyróżnia, nie ma kiwki, nie ma asysty, nie ma gola. Jest napastnikiem, ma 27 lat na karku, a w karierze strzelił uwaga - 13 goli !! I przechodzi z Coritiby gdzie nie mieścił się w składzie i z miejsca w Santosie gra od początku ? Niepojęte! Oto bilanse herosa Evertona Costy ->
http://www.transfermarkt.de/pl/verton-costa/leistungsdaten-detail/spieler_52320.html
No i gra kosztem zdolnej młodzieży Santosu, to mnie najbardziej boli ! Tak samo mówiłem i pisałem jak grał w Santosie Miralles, ale udalo się im go pozbyć na szczeście, myślalem, że wreszcie będzie normalność, ale myliłem się, długo to nie trwało.. przyszedł Everton.
A przecież Giva i William Jose sa dużo lepsi, już nawet o Neiltonie nie wspominam, ale on chyba teraz leczy kontuzje bo nawet na ławce nie zasiada. A przecież w tamtym sezonie pokazywał się jeszcze Victor Andrade, ale gdzieś zaginął całkiem i nie dostaje szans. Przed nimi jest przyszłość klubu przecież. Giva w meczu z Goias pokazał się z bardzo dobrej strony, jak wszedł z ławki od razu coś drgnęło w grze ofensywnej, zaliczył asystę, ale też zmarnował 3-4 mega sytuacje w momencie gdy Goias już próbowało rozpaczliwie strzelić wyrównującą bramkę. Ale Giva jest młody, uczy się, więc jestem w stanie mu wybaczyć.
No i trzecia kwestia to mecz Gremio - POrtuguesa i coś co jest zmorą Brasileirao czyli sędziowie.
Zobaczcie po prostu ten filmik ->
http://www.youtube.com/watch?v=hY1Ckid0rok
KABARET! Dwa czerwa pokazał za to, że piłkarze Portuguesy mu zwrócili słusznie uwagę, że piłka jest źle ustawiona. Takie jaja tylko w Brazylii!
Będąc przy Gremio to należy docenić, że są tak wysoko w tabeli. Słaba gra w
Copa Libertadores nic tego nie zapowiadała, a tutaj zdobywają pkt. Nie wiem jak z formą dokładnie i grą, bo dawno ich meczu nie widziałem niestety, ale chętnie od Was coś usłyszę na ich temat ciekawego

Zapraszam do duskusji zatem