Dzisiaj zaczynamy kolejną kolejkę ligową, a zatem czas na 7 spotkań tej nocy, a ja wybrałem sobie 3 mecze póki, co które mam zamiar zagrać, a o nich jak zwykle poniżej, co nieco napisałem:
Jak dla mnie najpewniejszy mecz tej kolejki do stawiania. Gremio jest zdecydowanym faworytem starcia z Portuguesą i powinno na Olimpico bez problemu wygrać. Gremio w tym sezonie spisuję się naprawdę dobrze, co pokazuje nam tabela, a mianowicie 4 miejsce i 31pkt po 16 kolejkach. U siebie mają bilans 6-0-1 i 12:3 w bramkach, a co ciekawe gole tracili jedynie z Atletico MG czyli w jedynym meczu, gdzie przegrali, ze Sportem Recife oraz z Bahia. Dzisiaj co prawda zabraknie Werleya(stoper) oraz Marcelo Moreno(napastnik). Pierwszy jest zawieszony za kartki, a drugi wyjechał na zgrupowanie reprezentacji Boliwii. Ich miejsce zajmą kolejno Naldo oraz Andre Lima. Jeśli chodzi o Portuguese to trzeba jasno powiedzieć, że na wyjazdach ten zespół spisuję się naprawdę cienko. 8 spotkań, spośród których 4 zremisowali i 4 przegrali, to nie jest nic, czym można by się pochwalić. Fakt, że o ile remisy z Corinthians, Palmeiras czy Flamengo to nie jest wstyd, to jednak te remisy wynikały z nieskuteczności rywali i na dobrą sprawę, to efekt dużego szczęścia Lusy, a nie ich dobrej gry. Dobrze zagrali jedynie przeciwko Bahii ale tam z kolei nie mieli szczęścia i też wywieźli tylko remis. Jeśli chodzi o sprawy kadrowe, to zabraknie stopera Valdomiro, który jest zawieszony za kartki, a jego miejsce zajmie Rogerio. Do tego w pomocy miejsce Hevertona zajmie Boquita, by zespół mógł zagrać bardziej defensywnie.
Jak dla mnie to tutaj powinno być bezproblemowe zwycięstwo Gremio, które w swoich rękach ma wszystkie atuty: własne boisko, lepsza forma, dużo lepszy skład i słaba na wyjazdach Portuguesa. To wszystko daje nam prostą odpowiedź, kto tutaj ma wygrać.
GRÊMIO: Marcelo Grohe, Edilson, Naldo, Gilberto Silva e Pará; Fernando, Souza, Elano e Zé Roberto; Kleber e André Lima
PORTUGUESA: Dida, Luis Ricardo, Rogério, Gustavo e Marcelo Cordeiro; Ferdinando, Boquita, Léo Silva e Moisés; Ananias e Bruno Mineiro
Gremio @ 1,45 Tobet
1:2
Ciekawie nam się zapowiada mecz w Goianii, gdzie Atletico Goianiense będzie podejmować lidera tabeli czyli Atletico MG. Można by powiedzieć, że takie małe derby imienników, bo nic poza tym nie łączy tych ekip. Ja liczę na ciekawe widowisko, gdyż Atletico Goianiense od jakiegoś czasu u siebie i ogólnie zaczęło strzelać gole, a że przy okazji traci je w dużych ilościach, to dzięki temu mamy dobre spotkania z ich udziałem. W pamięci mam mecze z Fluminense, Figueirense czy Sao Paulo i Botafogo, gdzie goli trochę było. Dzisiaj co prawda trener Jairo Araujo ma kilka braków, bo nie zagrają Ricardo Bueno, Wesley czy Eron - cała ta
trójka jest wypożyczona właśnie z Galo i nie może dzisiaj zagrać. Do tego brakuje dwóch prawych obrońców Rafaela Cruza i Marcosa i zawieszonego Bidy(def pomocnik). Lista trochę spora ale jak widać najbardziej uderza to w obronę. W ataku to jeszcze wygląda, bo Patric i Felipe jakieś gole strzelają. Jeśli mamy jakiś rzut wolny blisko pola karnego to pewnie będzie można się spodziewać bramkarza Marcio, który lubi strzelać takie stałe fragmenty, podobnie jak rzuty karne i kilka goli już wpadło, a dokładnie 3 gole, co daje mu miano najlepszego strzelca drużyny wraz z Felipe!!! Jeśli chodzi o gości, to grają naprawdę fajną piłkę, która super się ogląda. Atakują naprawdę fajnie, bo i jest kim. Kontuzjowany jest Danilinho ale jego miejsce zajął Guilherme i nie odczuwalny jest brak Danilinho. Do tego Ronaldinho, Bernard i Jo, to stali bywalcy podstawowej 11. Na bokach obrony Marcos Rocha i Junior Cesar też sporo dobrego robią. Gdyby ten pierwszy był lewym obrońcą, to może by niedługo dostał szansę gry w kadrze, a tak na prawej obronie, to jego szansę maleją praktycznie do zera przy takiej konkurencji. Dzisiaj na środku obrony zabraknie Leonardo Silvy ale jego miejsce zajmie dobrze znany z Gremio, Rafael Marques.
Atletico MG widziałem na wyjazdach ze Sportem Recife i Figueirense i wtedy były to naprawdę fajne mecze, gdzie mieliśmy mnóstwo goli. Dzisiaj również oczekuję takiego meczu, bo obrona Dragao, to nie Vasco i pewnie więcej jak jednego gola ustrzelą goście, a myślę, że przy okazji sami coś stracą i over wpadnie lekko, a do tego goście wywiozą z Goianii komplet punktów.
ATLÉTICO-GO: Márcio, Marino, Gustavo, Reniê e Giaretta; Dodó, Ernandes, Joílson e Rayllan; Felipe e Patric
ATLÉTICO-MG: Victor, Marcos Rocha, Rafael Marques, Réver e Júnior César; Pierre, Leandro Donizete, Guilherme, Ronaldinho Gaúcho e Bernard; Jô
Over 2,5 @ 1,90 Tobet
1:1 - tyle okazji, a overa nie ma...
Atletico MG DNB @ 1,45▶
Może dla wielu meczem hitowym w środę jest Cruzeiro-Fluminense ale dla mnie to właśnie mecz w Recife, zapowiada się zdecydowanie najciekawiej. Obie ekipy, to drużyny, które potrafią strzelać gole, ale mają ten sam problem czyli też sporo goli tracą, a to nam dobrze wróży przed tym meczem. Jak patrzyłem, to spotyka nam się 11 obrona - Sao Paulo, z 18 obroną - Nautico... Ogółem może Nautico nie straszy strzelaniem goli ale w domu to naprawdę super grająca ekipa. Widziałem większość ich spotkań na Estadio Aflitos i aż przyjemnie się to ogląda. Przyznam się, że o nich spośród wszystkich beniaminków najmniej wiedziałem, ale teraz najbardziej mi się podobają. Dzisiaj trener Alexandre Gallo nie może skorzystać ze stopera Jeana Rolta ale to i tak bez znaczenia, gdyż obrona Nautico, tak jak pisałem, to obraz nędzy i rozpaczy... W ataku dużo lepiej, bo Rhayner, Souza, Kieza czy Araujo potrafią sforsować każdą obronę u siebie. Sao Paulo przegrało dwa ostatnie mecze i na pewno każda kolejna porażka przybliży trenera Neya Franco to końca pracy z SPFC. Może za szybko wróżę mu koniec pracy w tym klubie ale każdy kto się interesuję Brasileirao, to wie jak bardzo są nerwowi prezesi i szybko potrafią wywalić trenerów... Dalej brakuje Lucasa, Luisa Fabiano ale spokojnie są inni dobrzy zawodnicy. Jadson, Ademilson, Cicerto to jest obecnie tercet zawodników, na których opiera się ofensywa, do tego super ofensywni boczni obrońcy czyli Douglas i Cortez. Jak będzie jakiś rzut wolny, to przecież jest Rogerio Ceni, tak więc widać, że SPFC mają szeroką kadrę i po mimo braku dwóch najlepszych grajków, dalej mają kim straszyć. Do tej pory SPFC na wyjazdach nie stracili gola, tylko w meczu z Figueirense, a pozostałe spotkania, to co najmniej jeden gol tracony ale były i spotkania z Botafogo czy Atletico Goianiense, gdzie dostali po 4 "sztuki"...
Jednym słowem zapowiada nam się tutaj goleada i szczerzę liczę na nią, gdyż po prostu fajnie obejrzeć spotkanie, gdzie pada sporo goli, a na takie się tutaj zanosi więc over biorę w ciemno, zwłaszcza po takim kursie.
NÁUTICO: Gideão, Patric, Marlon, Ronaldo Alves e Douglas Santos; Elicarlos, Martinez, Souza e Rhayner; Araújo e Kieza
SÃO PAULO: Rogério Ceni, João Filipe, Rafael Toloi e Rhodolfo; Douglas, Denilson, Maicon, Jadson e Cortez; Ademilson e Cícero
Over 2,5 @ 1,85 Tobet
3:0