Dwie ciekawe walki w Czelabińsku. W walce wieczoru Kowaliow zmierzy się z Yarde i myślę, że Yarde ma duże szanse na zwycięstwo. Mimo tego, że Yarde nie ma dużych nazwisk w swoim rekordzie i być może jest jeszcze za wcześnie na taką walkę, to prezentuje dość niewygodny styl z którym Kowaliow może mieć duże problemy. W ostatniej walce Kowaliow ładnie wypunktował Alvareza, pokazał też dobry techniczny
boks, nie napalał się, wiedział kiedy zwolnić, jednak ja nadal uważam iż szczęka Rosjanina jest bardzo podejrzana, do tego źle znosi ciosy na dół. Alvarez nie podjął ryzyka i przeszedł obok walki. Liczę na to, że Yarde w odpowiednich momentach będzie podkręcał tempo, wyprowadza mocne ciosy z obu rąk którymi (w szczególności na korpus) zamęczy Kowaliowa. Tak jak pisałem przed walką z Alvarezem - uważam że Kowaliow jest już mocno wyeksploatowany, a druga walka z Wardem i pierwsza z Alvarezem zabrały mu bardzo dużo zdrowia.
Anthony Yarde 2.35 (STS)
Drugą ciekawą walką na tej gali jest starcie Alekseia Papina z Ilungą Makabu. Papin i Makabu walczyli po raz ostatni dwa miesiące temu. Papin znokautował Jura w 3. rundzie, natomiast Makabu zdemolował Kudriashova w 5. rundzie. Moim faworytem jest Makabu. Papin prezentuje
boks siłowy i jest moim zdaniem dość ograniczony. Makabu w walce z Kudriashovem zaprezentował się bardzo dobrze. Myślę, że Kudriashov bije dużo mocniej niż Papin, a Makabu przyjął kilka mocnych ciosów, które nie zrobiły na nim żadnego wrażenia. Z pewnością Papin jest szybszy od Kudriashova, ale nie wiadomo jak z jego szczęką. Bardzo ciekawie wyglądają kursy na punkty (15.00 Papin, 12.00 Makabu). Wszystko też zależy od tego w jakiej dyspozycji będzie Makabu. Wiadomo, że w Rosji dobrze płacą, jednak dla mnie ta walka jest pozbawiona sensu. Porozbijał Kudriashova, zdobywając przy tym pas WBC Silver i zamiast poczekać na walkę mistrzowską (po debiucie Usyka w ciężkiej, nastąpi wakat), jedzie na walkę z tamtejszym prospektem. Jest to dla mnie nieco podejrzane, ale mimo wszystko zagram na Makabu.
Ilunga Makabu 1.85 (STS)
Ilunga Makabu na punkty 12.00 (STS) - za mniejszą stawkę