@Adamo
Przykłady pierwsze z brzegu: Caracale, które miały nas kosztować 260 mln złotych za sztukę. Za takie same Caracale Kuwejt wynegocjował cenę 160 mln zł za sztukę. Skąd wynika różnica, jak myślisz?
Nie wiem skąd wynika różnica. Nie sądzę, żebyś przeczytał dokładnie całą umowę z Kuwejtem, która ma 10 tyś stron. Może była kwestia mniejszego ofsetu dla Kuwejtu ? Nawet jeśli by Kuwejt miał lepszych negocjatorów to by tylko świadczyło, że rząd źle negocjował, ale do postawienia zarzutu o korupcję i kradzież to DALEKA droga. Jeśli masz jednak taką wiedzę zapraszam na najbliższą jednostkę policji lub do prokuratury. Nawet jako praworządny obywatel powinieneś tak zrobić !
A swoją drogą teraz nie mamy żadnych helikopterów, a zamiast tego "chłopców Macierewicza"... ups, nawet tego nie mamy bo chętnych jest 5%...
Przykład drugi: reprywatyzacja w Warszawie, gdzie urzędniczka pani Waltzowej "przypadkowo" odzyskała od miasta stołecznego nieruchomość wartą kilkadziesiąt milionów złotych.
Tamta Pani była członkiem PO ? Nie pamiętam żeby była. W urzędach miasta zatrudnia się dziesiątki tyś zł, a przestępstwa lub balansowanie na granicy prawa w celu osiągnięcia korzyści majątkowej robią setki bez względu na barwy polityczne. To są ludzie nieetyczni, a często przestępcy. Trudno, żeby każdy prezydent odpowiadał za każdą sprawę. A a tej sprawie nieprawidłowości były także jak komisarzem Warszawy było PiS.
PPiszesz, że jesteś przedsiebiorcą - to dziwne, że bronisz ludzi z PO, którzy za czasów swoich rządów podnieśli 20 podatków i danin publicznych.
Tymczasem te złe PiSiory obniżyły już w pierwszym roku CiT dla najmniejszych przedsiębiorstw z 19% do 15% oraz podniosły kwotę wolną od podatku dla najuboższych do 6 tys. PLN. Dodatm tylko, że za czasów wspaniałych rządów PO kwota ta przez 8 lat wzrosła o całe... uwaga uwaga uwaga... 2 złote.
Cit nie dotyczy najmniejszych. Najmniejszy to jestem ja. Cit dotyczy sp z o.o., które obracają setkami tysięcy i milionami. Są to średnie przedsiębiorstwa. Żeby z tego skorzystać trzeba by założyć sp z o.o. co jest kosztowne i są różne inne wymogi. Fajnie, że PiS to zrobił bo KAŻDA pomoc dla przedsiębiorców jest ważna, ale już jest inflacja, już jest podniesiona z tego powodu stopa referencyjna NBP i w tym momencie obsługa wszystkich moich kredytów wzrosła, a będzie jeszcze gorzej. Do tego słaba złotówka dla mnie jako importera będzie oznaczała olbrzymie problemy, ale powiedzmy, że kwestia odejścia od deflacji to jest sprawa ekonomiczna i nie mam o to pretensji do PiS bo w skali makro może i tak by zrobiła PO także.
Kwota wolna od podatku to jest mit ! Tak skonstruowana, że ci co by mieli na tym skorzystać i tak nie skorzystają bo są tak biedni, że nie płacą wcale podatków. 85% będzie miała tak samo jak za PO, a 15% najbogatszych zapłaci więcej.
Dla mnie natomiast realne jest podniesienie płacy minimalnej, bo automatycznie przez to płacę większy ZUS o 150zł. O to jednak też nie mam pretensji do PiSu bo ludzie na halach harowali za marne grosze, ale szkoda, że ZUS jest wciąż uzależniony od płacy minimalnej i że PiS tym najmniejszym nie może pomóc. A za taka pomoc jak była planowana w podatku jednolitym to dziękuję bo bym płacił więcej niż obecnie...