No mamy ciekawy półfinał.
FEDERER - DJOKOVIC
Ferdex w meczu z Blakiem nie pokazał niczego niesamowitego. Jego forma nie jest tak dobra, ale jednak umie sobie poradzić i wygrać spotkanie co świadczy o jego klasie. Wszyscy pamiętają jak 1-sza rakieta świata mogła się potknąć na... Tipsie. 6:7... 7:6... 5:7... 6:1... 10:8! Niejednokrotnie widziałem dobre akcje ze strony Serba. OK. Teraz niech ludzie mi nie wmawiają, że Ferdex mógł przegrać spotkanie, gdyż Janko zagrał niesamowite spotkanie. OK zgadzam się. Ale tłumaczenie takiej słabej postawy Rogera jest błędne. Janko zagrał spotkanie życia. Grał świetnie jak na jego umięjętności i wcale nie znaczy, że on wtedy miał jakiekolwiek prawo wygrać. Gdyby tam stał Ferdex z tych fenomenalnych czasów, gdzie zmiatał wszystkich z kortów i wygrywał Wielkie Szlemy bez straty setów to by Janko mógł oglądać Face Federera i oglądać szybkie żółte piłeczki trafiające w kort. Gdyby tam stał Djoko, Stonoga, Nadal czy Ferrer to Janko cieszyłby się z maksymalnie JEDNEGO seta. Federer wplątał się w kłopty przez siebie! To nie była fenomenalna gra Tipsa, tylko zły mecz Ferdka. Nie grał tych pięknych zagrać, psuł, robił takie błędy... świadczą o tym statystyki niewymuszonych błędów... Tipso zaledwie 47, a Ferdex? 64! To świadczy o tym, że to nie był ten Federer. I nadal nim nie jest. Ze wszystkimi gra jak automat. Wygram, bo zawsze wygrywam. To może go zgubić w meczu z Djokem. Co prawda Ferrer tak go pogonił w tym 3 secie, ale widzimy. Wygrał. To jest znak, że w tak trudnej sytuacji Djoko wzniósł się i zwyciężył.
Wracając do Federera w meczu z Blakiem było lepiej 23 niewymuszone, brak podwójnych błedów serwisowych, 13 asów! To może się podobać na papierze, ale widząc grę przypuszczam, że Federer może przegrać spotkanie z Novakiem.
Właśnie teraz przeanalizujmy dokładniej Novaka na papierze.
Djoko || Ferrer
1st serve %: 62 || 56
Asy: 7 || 3
Double Faults: 3 || 4
Unforced Errors: 32 ||33
Widzimy wyrównane spotkanie. 7 asów po stronie Serba w tym ten, którego można było podziwiać w ostatnim gemie, gdzie Novakowi brakowało sił.
Fastest Serve: 210 KMH || 190 KMH
Average 1st Serve Speed: 189 KMH || 179 KMH
Average 2nd Serve Speed: 151 KMH || 149 KMH
Szybkość serwisu dobra u Serba.
Podsumowując grę Djoka jest dobra. Miał już te upadki... mecz z Ferrerem, mecz z Hewittem. Miał również wzloty.. ta końcówka seta po 20 piłkach w 9 gemie... zwycięstwo Hewitta, gdzie było na prawdę gorąco.
W tej chwili mamy Djoko jedynego zawodnika, który ograł wszystkich do 0. Co prawda jest jeszcze Nadal, ale Matjee (moja nadzieja na ogranie Rafy) skreczował.
Kursów nie ma jeszcze, ale według mnie myślę, że warto postawić na Djoka, gdyż za pewne kurs będzie powyżej 2.00, a może i 3.00.