Zbyt dużo wróżkarstwa, zbyt mało matematyki
Dość dawno tu nie zaglądałem, gdyż znudziło mi się to forum przez zbyt mało inteligentnych modów, a szczególnie roxi którą chętnie bym zacytował w jej analizach typowo lanie wody i żadnych konkretów. (A potem płacz że ten turniej to żenada że kontuzje i inne takie)
Skupmy się jednak na bukmacherce, wg mnie najważniejszą sprawą jaką trzeba wziąć pod uwagę to kurs na dany typ (należy grać możliwie jak najwyższy kurs oferowany na świecie bez względu na sentymenty np do takich firm jak
STS z prostego powodu, że to typowo złodziejskie firmy zaniżające kursy) drugą i ostatnią sprawą jaką należy brać to prawdopodobieństwo zaistnienia danego typu lub inaczej mówiąc szansa jaką dany typ ma na wygranie. (Mówienie że ten typ na 100% wejdzie jest oczywiście objawem głupoty i naiwności, gdyż nie ma takich typów)
Dopiero po zestawieniu tych dwóch spraw czyli kursu i szansy możemy zabierać się za typowanie.
To określenie szansy najlepiej procentowo każdy może zrobić na swój sposób choć są tacy którzy uważają ze się tego nie da obliczyć. (takich ludzi uważam za amatorów do potęgi)
Ja to obliczam na swój sposób na dużej liczbie prób ponad 1000 na zdarzenie. Tak więc moje prawdopodobieństwo może zawierać błąd statystyczny nie większy niż 2%. \
A oto moja analiza na dzisiejsze spotkania:
A.Murray - J.M. Del Potro 1.585-2.610
Szanse na to że wygra Murray wg moich wyliczeń wynoszą 68,28% na przeciwnika 31,72%
JEst to o tyle ważna informacja że przy tym kursie na Murray'a zysk wynosi 8,22 % zarówno w przypadku jego wygranej jak i w przypadku jego porażki czyli niezależnie od wyniku jesteśmy do przodu natomiast gdybyśmy zagrali na Del Potro stracilibyśmy 17,20% nawet jeśli ten by wygrał.
R.Nadal - M. Fish 1,131-7,910
Analogicznie szanse na wygranie Rafy wg mnie: 94,82% na Rybę 5,18%
Jeżeli zagramy na Nadala nasz zysk niezależnie od wyniku wyniesie 7,24% natomiast jeżeli postawimy na Fisha stracimy aż 59,03% nawet jeśli jakimś cudem pokona Rafę.
Dla tych którzy nie rozumieją tych prostych wyliczeń wskazówka: 68% znaczy że na 100 tego typu zdarzeń wejdzie 68 a przegra 32 ; grając na wszystkie typy jednakową stawką będziemy określony procent do przodu lub w plecy czysta matematyka zero emocji, czy wygra czy przegra my i tak jesteśmy do przodu trzeba tylko wybrać własciwy typ. Pozdrawiam
Nie będę pisał juz stawek bo widze ze tylko ja tu gram powyzej 1000zl na mecz wiec to moze byc dla niektorych zbyt malo realne. Ale przyjmijmy ze gramy jednakowa stawką wszytkie mecze ewentualnie te gdzie kurs jest wysoki czyli tzw dwójki rozliczmy osobno i stawka 10 razy mniejsza.