Kilka słów, wszystko Betsafe:
G. Simon - F. Gil # 1 1.40
6:3 6:2
Simon to zawodnik, który miewa przebłyski swojego wielkiego talentu, jednak można też go zobaczyć w fatalnej dyspozycji. Grać na najwyższym poziomie to on potrafi, jednak czy dziś tak zagra. Przeciwnikiem będzie Gil jak dla mnie to solidny challengerowiec, jednak kiedy chce coś zdziałać w turniejach o randze
ATP to zazwyczaj kończy się to niepowodzeniem. Nie widziałem spotkań obu zawodników w pierwszej rundzie. Gil pokonał Youzhnego, natomiast Simon w dwóch setach odprawił Ballereta. Rusek dawno nie grał i jego porażka jakoś mnie nie dziwi, a Simon chyba tylko dla formalności wyszedł na kort i se pobiegał. Wygrany tego meczu spotka się za pewne z Tipsarevicem, który też powinien wygrać z Montanesem.
J. Tipsarevic - A. Montanes # 1 1.40
6:2 6:3
Janko ostatnio pogrywał w Davisie wygrał po maratonie ze Stepankiem i dość pechowo przegrał z Berdychem. Jednak poziom jaki zaprezentował był całkiem nie zły. W ubiegłym roku Tipsa szybciutko przegrał w tym turnieju już w pierwszej rundzie z Lopezem. Albert to dla mnie zawodnik, o którym lepiej się nie wypowiadać. W ubiegłym roku pamiętam, że notował bardzo dobrą passę gdzie notował coś bodajże 13-3 na ziemi. W tym sezonie gra słabiutko, już w pierwszej rundzie z Raoniciem grał słabo. W pierwszym secie widziałem przebłyski starego dobrego Albercika, jednak były to tylko momenty. Wg mnie Tipsarevic powinien sobie dziś poradzić, fakt że będzie to jego pierwszy mecz w tym turnieju, może trochę potrwać zanim Janko wejdzie w mecz.
M. Kukushkin (+1.5 seta) - F. Volandri # 1 1.40
7:6 2:6 6:2
Kazach w mojej opinii to wielki talent, jednak swoich umiejętności praktycznie nie wykorzystuje. Zazwyczaj jego dobrą grę można zobaczyć w turniejach wielkoszlemowych. Dziś jego grę można będzie zobaczyć na mączce w Monte Carlo. W tym sezonie na ziemi jeszcze nie grał, no wykluczając udział w tym turnieju. W kwalifikacjach ograł ostatnio dobrze dysponowanego Dimitrova oraz starą wygę Clementa. Wszystko szybko łatwo i w dwóch setach. Volandri to zawodnik, który potrafi grać na ziemi i nie raz już to pokazywał. Jednak od turnieju w Barlettcie jego forma jakoś do mnie nie przemawia. Po porażce ze Starace, był szybki udział w Casablance i porażka z Bachingerem. Wczoraj mlodym Giannesim 2:0, jednak Kukiskinh w mojej ocenie gra lepiej i powinien dziś powalczyć. Kazach wczoraj odprawił Florianka, który chyba zapomniał jak się gra, no ale wygrana to wygrana.
B. Tomic (+1.5 seta) - A. Dolgopolov # 1 1.80
2:6 7:5 6:1
Obydwaj młodzi zdolni i ciekawi zawodnicy. Obydwóch nie lubię i nie przepadam za nimi. Tomic, który znany jest z tego, że jak gra to jest ciekawie, nie tylko za sprawą super zagrań. Widziałem jego mecz z Istominem i ten kto pisze, że Istomin oddał mecz ten nie wie co pisze. Tomic zagrał na prawdę solidnie. Serwis siedział bardzo dobrze, mimo tego, że to ziemia to, aż sam się zdziwiłem, że przy swoim podaniu Denis praktycznie nie zdobywał punktów. Tomic pokazał solidny
tenis, fakt, że Istomin to żaden zimniak, ale jak dla mnie ten
tenis co pokazał Australijczyk przekonał mnie. Co do Dolgiego, to nie widziałem, jego pierwszego mecz z Chela. Więc ciężko mi oceniać jego grę. Olek znany jest ze swoich wahań nastrojów. W ubiegłym tygodniu na ziemi w Casablance został zmieciony przez Cipollę, za pewne odpuścił se ten mecz. W mojej ocenie Tomic jest w stanie urwać co najmniej seta Dolgiemu, więc czemu miałby nie wygrać całego spotkania.
P. Andujar - S. Wawrinka # 2 1.40
5:7 3:6
Czyżby wrócił do nas stary dobry Stasiek, który swoim jednoręcznym bh niszczył nie jednego z TOP10. Wczoraj szybko łatwo i przyjemnie wygrał z Lopezem, po którym mogliśmy się więcej spodziewać. Jednak ja bym uważał ze Szwajcarem, bo jego dobra gra w jednym spotkaniu nie oznacza powtórki formy w następnym meczu. Andujar ostatnio wraca do formy wygrany turniej w Casablance. Będzie to dla niego 6 spotkanie w przeciągu 6-7 dni więc o świeżości nie ma mowy. Podróż z Casablanci do Monte Carlo, również powinno odbić się na jego grze. Wątpię, by Hiszpan prezentował nadal taką dobrą formę. Mam nadzieję, że Szwajcar powtórzy dobrą formę i odprawi z kwitkiem zmęczonego Andujara.
5/5 uważam dzień za udany oby częściej takie. A co do Ferrera to ... brak słów. Jeżeli zawodnik ma uraz powinien nie wychodzić na kort i tyle.