>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

ATP Tour - Monte-Carlo 13-20.04.2014

Status
Zamknięty.
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
Stanislas Wawrinka - Roger Federer @2,34 pinnacle ✅ 2-1
Miałem grać jeszcze wczoraj, ale widząc tendencje kursowe, postanowiłem się wstrzymać, żeby złapać wyższy kurs i tak też się stało. Widzę tu sporą szansę na wygranie pierwszego tysięcznika przez Wawrinkę. Ogólna charakterystyka gry Federera to granie nieco krótszą piłką, tak w 3/4 kortu, może i nawet krócej. Z czego to się bierze? A no z tego, że Fedex to jest maestro od trawy, gdzie tam jak najbardziej to się sprawdza. Na dodatek wczorajsze zwycięstwo nad Novakiem nie robi na mnie żadnego wrażenia z dwóch powodów - po pierwsze jakiś tam domniemany uraz Serba (choć ja jestem zdania, że to po prostu przeciążenie), a z tego wynika drugi powód - kompletny brak defensywy u Novaka. Dlatego Roger mógł sobie wczoraj nieco poszaleć i optycznie mogło to wyglądać okazale. Z drugiej strony mieliśmy półfinal Wawrinki z Ferrerem, człowiekiem, którego śmiało można nazwać jednego z najlepiej biegających i broniących się w tourze, a nasz drogi Stasiu panował na korcie. Wawrinka chłop jak dąb, czego nie da się nie zauważyć i jego styl na cegle odbiega jednak sporo od kanonów, bo gra on mocną, płaską piłką. A jak jeszcze lutnie po linii, to rzadko kiedy jest co zbierać. Na dodatek dyspozycja serwisowa - pierwsze podanie mocniejsze od Rogera, mało tam jest podcinki. Do czego zmierzam? Otóż wydaje mi się, że Wawrinka ten mecz może wygrać przede wszystkim fizycznością i mocą uderzenia. Federer pomimo znacznej poprawy poruszania się po korcie w tym sezonie może do wielu piłek zdążyć, ale czy zdoła je odegrać z odpowiednią mocą i długością, by uniemożliwić zagranie winnera przez Wawrinkę? Staszek musi zagrać dokładnie to, co z Ferrerem i myślę, że uda mu się dopiąć swego.

Ostatnio przyznane punkty reputacji:
bizziss +2 Punkty
steve +4 Punkty
type-man 458

type-man

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Podkarpacie
Widzę, że większość mocno idzie w stronę Wawrinki. Nie atakowałbym jakoś bardzo mocno tego spotkania. Nie zapomnijmy z kim Wawrnika gra. Federer to nie jest Ferrer i preferuje zupełnie odmienny styl gry. W swojej analizie powyżej napisałem dlaczego Wawrinka w meczu z Hiszpanem walił takie bomby wygrywające punkt. No ale przypomne. Ferrer podobnie jak Nadal odgrywa piłki wysokie z rotacją z tym, że rotacja Nadala a Ferrera to zupełnie inne poziomy. Więc gdy Wawrinka dostawał wysoką piłkę z kiepską rotacją do tego krótką walił jak natchniony gdzie chciał. Z Federerem może zapomnieć o takich piłkach. Będzie dostawał piłki z rotacją ale płaskie z których ciężko mu będzie zaliczać takie winnery jak z Ferrerem. Więc meczem Ferrera ze Szwajcarem nie sugerowałbym się jako wyznacznikiem.
Co do braku defensywy u Novaka w analizie powyżej nie zgodzę się wogóle. Analizując pierwszy set (w drugim Djoko grał z kontuzją i zwyczajnie honorowo chciał dokończyć spotkanie a nie kreczować), Novak robił co mógł w defensywie i starał się grać na 100%. Co do krótszych piłek również się nie zgodzę - chyba że oglądaliśmy dwa różne spotkania.
W mojej ocenie albo wogóle odpuścić to spotkanie i nie grać, albo iść delikatnie w stronę Federera.

Status
Zamknięty.