No właśnie po meczu. No ale zrobię ci przyjemność i odpiszę. Czemu tak napisałem? Bo to prawda. Czy styl gry na clay? Niby nie, bo Niemiec posiada dobry serwis, który raczej na szybszych kortach przynosi większe efekty, i posiada jak na swój poziom dobre kończące uderzenie, ale widziałem go kilka razy na clayu i nie robiło mu to zbyt wielkiej różnicy na jakiej nawierzchni gra. Co potwierdzają również statystyki, gdzie na clayu ma bilans 112/103.
Co do Paire, to dzisiaj w 100% zaprezentował ten twój 50 sekundowy gem z 4 asami. WSZYSTKIE gemy z równowagą, grane na przewagi. Wygrywający backhend? Raczej kojarzę go jako pajaca chodzącego po korcie, wyrzucającego co drugą łatwą piłkę. Chodzi ze spuszczoną głową, nieobecny na korcie, nie potrafi utrzymać poziomu gry przez dłużej niż 10 minut. Dla mnie to jest takie chodzące nie wiadomo co. Ale ja mam pecha i oglądam jego mecze gdzie gra słabo albo ..., ale raczej to drugie.
Nie, niby nie, tylko styl gry Niemca nie pasuje na ziemię, w szczególności taką, jaka znajduje się w Casablance. Po prostu gra za płasko, co akurat na ziemii jest niewskazane.
Co do statystyk zamieszczonych przez Ciebie oboje wiemy, że nie oddają postaci rzeczy, ponieważ bilans ten nabity głównie po fut lub z zawodnikami spoza top300.
Jego bilans z top 300 na ziemii to 25/45, z top100 7/15 i (oprócz zwycięstwa z Andujarem w Trnavie w 22.09.2008) pozostałe to na szybkich kortach ceglanych (patrzyłem jednym okiem po turniejach).
Co do Paire, prócz tego, że można się zgodzić z Tobą, że to zawodnik zmanierowany, a przy tym mocno nieobliczalny, to podkreślę Ci zalety jakie wyróżniają go z całego zastępu grajków Chall:
- bdb bh (!!!)- rzadko (1%) się zdarza oglądać gościa na poziomie chall, który woli uderzać piłkę bh niż fh,
- bdb skróty z obu skrzydeł,
- nienaganny pierwszy serwis, że o 'technice użytkowej' nawet nie wspomnę Ci.
Porównywać techniki, uderzeń Niemca (doceniając jego atuty na hali) i Francuza nawet nie ma sensu, bo to tak jakbyś porównywał Messiego z Wolskim

.