Dyscyplina: Piłka nożna - 1. Armenia
Godzina: 16:30
Spotkanie: Ararat Jerevan - Urartu
Typ: Urartu i under 3.5 gola
Kurs: 5.50
Bukmacher: Fortuna
Analiza:
Wczoraj i dziś piłkarska Armenia świętuje powrót do rozgrywek, a co za tym idzie - powrót jakże cenionych emocji sportowych na arenie tej Republiki. Ararat Jerevan podejmuje na własnym stadionie Urartu i - ku mojemu zdumieniu - jest mocnym faworytem bukmacherów. Kursy na zwycięstwo gospodarzy kształtują się w granicach 1.60-1.70.
Otóż wcale nie jestem taki przekonany co do ich wygranej. W pięciu ostatnich spotkaniach ligowych przed przerwą gospodarze zdobyli zaledwie trzy punkty i aktualnie znajdują się na piątym miejscu spośród dziesięciu zespołów. Goście zaś - są pięć punktów niżej - na miejscu ósmym, ale godny uwagi jest fakt, że dwa pierwsze spotkania w tym roku wygrali, a trzy wcześniejsze zakończyli dwoma remisami i zwycięstwem. Od listopada są niepokonani, jako jeden z dwóch zespołów w lidze.
Nie dość tego - gdybyśmy przyjrzeli się bezpośrednim konfrontacjom pomiędzy dzisiejszymi przeciwnikami, doszlibyśmy do przekonania, że bukmacherzy albo mają tajemną wiedzę dot. osłabień gości, albo po prostu mylą się co do tak mocnego faworyzowania gospodarzy. Piłkarze Ararat Jerevan po raz ostatni zdołali wygrać ze swoim dzisiejszym przeciwnikiem aż... dziewięć kolejek temu (sic!). A na przestrzeni ostatnich trzech lat grali ze sobą 13 razy i tylko ten jeden raz wygrał Ararat Jerevan. A jako że spośród tych 13 spotkań, dziewięciokrotnie padły mniej niż cztery bramki, to swój dzisiejszy typ wzbogacam właśnie takim typem.
Myślę, że co najmniej remis jest tutaj bardzo prawdopodobny, ale potencjalna wygrana gości ma swoje wysokie uzasadnienie w opisanych wyżej cechach.