Sobota, Godzina 22:00
Cordoba - Sociedad Goście over 5,5 rożnych @ 1,72 Moja stawka: 3,5/10
Jeśli chodzi o Sociedad to na wyjeździe łatwo nie mieli dotychczas. Stawali przeciwko dobrze grających głównie u siebie Espanyolowi i Sevilli, a także ogólnie niezłej Celcie Vigo. A inauguracja sezonu miała miejsce na stadionie Eibaru, to już przeciwnik z nieco niższej półki, choć moim zdaniem póki co zaskakują. W sumie jedna porażka, bo z Barcą i Atletico to bym nie liczył, po prostu byli skazani na 0 pkt. Ale może nie będę rozwijał tematu Eibar, bo znów skończę na 50-ciu zdaniach
Co do rożnych Sociedad na wyjeździe: 4 z Sevillą, 8 z Celtą (bo Celta wygrywała 2-0 do 48 minuty i 5 rożnych wpadło w drugiej połowie ("przycisnęli"

, 4 z Espanyolem.
Celowo użyłem słowa przycisnęli w cudzysłowiu. Oni potrafią przycisnąć... posiadaniem piłki, ale Sociedad brakuje chyba Griezmana, bo w ofensywie jest naprawdę cienko, tam nie ma kto, jak to się mówi, nawet nogi wsadzić, żeby piłka wleciała do bramki. Ostatnio co prawda była sytacja, że tam znalazła się jakaś (rezerwowego) noga i wygrywali 1-0 z Getafe. Finnbogason zdecydowanie nie spełnia oczekiwań(może jeszcze za mało czasu w meczach miał na wkomponowanie się). Oglądałem od czasu do czasu spotkania ligi Holenderskiej i jak trafiałem na mecz Heerenven, mocno zwracałem uwagę tego Islandczyka. A raczej to on zwracał moją uwagę. 29 goli w 32 meczach mówi samo za siebie. Co prawda liga Holenderska jest bardzo ofensywną drużyną, ale skoro strzela się 29 na 72 gole całej drużyny to coś musi znaczyć. Niestety nie przekłada tego póki co w Sociedad. Vela w ogóle cień Veli z tamtego sezonu, kiedy to oczy się cieszyły na widok gry tego zawodnika. Potrafi wchodzić z ławki dopiero, a był to przecież kluczowy, jak nie najlepszy (może obok Griezmana) zawodnik Sociedad, kiedy to zdobywał 16 goli i 12 asyst co jest fantastycznym wynikiem. Potrafił wielokrotnie robić rajdy, a dziś...
Sociedad czasem nieźle kreuje grę, a już na pewno dużo wrzuca i to na nogę raczej, bo sprzyja rzutom rożnym. W tej chwili to jedna z trzech drużyn z
La Liga na które, moim zdaniem, warto grać rzuty rożne.
Teraz coś o przeciwniku. Cordoba to najsłabsza drużyna w lidze teoretycznie. Tak pokazuje tabela. Potrafią utrzymywać się przy piłce, zwłaszcza u siebie. Jednak nie z każdym co pokazała Celta (też lubia grać atakiem pozycyjnym, jak Sociedad). Myślę, że tu Sociedad będzie mieć też około 60% posiadania piłki, o ile zbyt szybko nie zdobędą prowadzenia. Cordoba z nowym trenerem, więc miejmy nadzieję strzelą pierwszego gola tego meczu, co by bardzo sprzyjało rożnym.
Niedziela, godzina 12:00
Malaga - Rayo Goście over 4,5 rożnych @ 1,7 Moja stawka:4/10
Ten typ zdaje mi się nieco ciekawszy niż Sociedad, ponieważ Rayo nawet jak wygrywa, nie przechodzi do defensywy jak Sociedad (co pokazał mecz z Getafe po zdobyciu gola na 1-0). Poparcie mojej tezy można znaleźć niedaleko, bo 2 kolejki temu (no w sumie to jednak daleko, biorąc pod uwagę przerwę na mecze reprezentacyjne i wychodzi 3 tygodnie temu ). Kolejny ciekawy przykład to mecz z Villarreal. Wygrywali 2-0 do połowy, notując 59% posiadania piłki, a drugą połowę zdominował Villarreal, zdobywając 4 gole, mimo to w samej drugiej połowie to Rayo miało wraz więcej posiadania piłki (53%). Rożnych co prawda nie wbijali, bo byli chyba zdołowania. Z Malagą raczej nie powinno mieć to miejsca, bo nie są aż tak mocni jak Villarreal
Wspomnę może trochę o grze Malagi, zanim przytoczę statystyki.
Malaga gra sporo piłki na kontrę. Dziwi to ? Mnie nie. Czemu? Mają m.in bardzo szybkiego Amrabata, który wreszcie zaczyna grywać w meczach (czemu na początku sezonu mało grał... [zagadka] ). Grają na jednego napastnika co w sumie jest ustawieniem pod kontrę zazwyczaj. Mają dwóch skrzydłowych. Grać na kontrę jak cholera!
No to lecimy ze statami.
Z kim Rayo zdobywa dużo rzutów rożnych?
-Oczywiście z bardzo defensywnie grającą Granadą, dobrze kontrującą (6 rożnych)
-Z Barcą(6). Pamiętam stawialiśmy over 3,5 ale aż 6 rożnych mnie nieco zaskoczyło (nie tyle co po grze, o tyle przed meczem aż tyle nie przewidywałem, mimo ze byłem dość pewien tego typ)
-Oczywiście z Levante (7), drużyną, która notuje najmniej posiadania piłki w całej lidze.
-5 z villarreal, kolejną drużyną, która ma bardzo dobre kontry, a z drużyną tak ofensywną jak Rayo, musieli się tak właśnie ustawić, zdobywając jedynie 44% posiadania piłki na swoim stadionie. Co śmieszne ze średniakiem ligowy. Jednak taktyka jest taktyka!! Nie zawsze posiadanie wygrywa, ale mocno wpływa na rzuty rożne zazwyczaj
-7 z Elche, gdzie Rayo miało 70% posiadania piłki na swoim stadionie co mnie wcale nie dziwi, tym bardziej, że przez około 40 minut meczu, przegrywali... więc cisnęli.
no i mało rożnych z Atletico i Bilbao co mnie zbytnio nie dziwi. Te dwie drużyny nie bardzo dają sobie nabijać rożne, nawet Barca wbiła Bilbao "tylko" 5 rożnych. a średnio się na nich wbija około 4 rożnych, natomiast na Atletico średnio wbija się około 2,5rożnego/mecz. Mega mało!
Jedyną zagadką dla mnie jest tak mało rożnych z Deportivo (4). No ale tłumacząc to na siłę... To dopiero druga kolejka ligowa była, poza tym Rayo przez 15 minut ostatnie wygrywało (kiedy to wpada najwięcej rożnych).
Jednak nawet bez usprawiedliwiania, to tylko jedna wpadka. Tam gdzie powinni rożne zdobywać, zdobywali.
Sprawdziłem ostatecznie jeszcze sekwencję odnośnie rozgrywania meczów w południe, tj 12:00 w Hiszpanii. Czytam czasem, że mecze w południe przynoszą mało goli, są monotonne itd, otóż póki co można zdemenować te plotki. W pięciu meczach , rozgrywanych do tej pory, o wpadło 16 goli. Zdementować je można także po względem rzutów rożnych:
Atletico Espanyol 12-1
Sevilla - Deportivo 9-2
Getafe- Malaga 3-4
Sociedad - Almeria 13-7
Rayo - Elche 6-5
Co daje średnie wyniki, po prostu norma.
Także plotki zdementowane, więc śmiało można grać
Sobota, godzina 18:00
Real - Barcelona Real over 1,5 @ 1,8 moja stawka:3/10
Stawka dość niska jak widać, bo to jednak Gran Derbi, a w takich meczach jak to mówią, różne rzeczy się dzieją. Głownym powodem dlaczego ten typ miałby nie wejść jest czerwona kartka gracza Realu w jakiejś wczesnej minucie. Kartki w Gran Derbi zdarzają się bardzo często, no ale istnieje też prawdopodobieństwo, że to Barca ją dostanie i Realowi będzie lżej.
Spotyka się drużyna z największą liczbą goli zdobytych z vs najmniejszą liczbą straconych goli. Czemu Barca nie straciła jeszcze gola w lidze...Rywale nie trafiają na 'pustaka', nie wykorzystują sam na sam... Nawet z Levante, Barca była naprawdę bliska straty gola w pierwszej połowie. Defensywa jest średnia, ale bramkarza Barca ma bardzo dobrego. Mowa o Bravo oczywiście. Ale tak łatwo mu nie będzie stając oko w oko z Ronaldo, Bale czy resztą ekipy "królewskich".
Barcelona głównie pokazuje, że wystarczy trafić z lepszą kontrą na nich i tworzy się mega problem, co pokazało PSG. Czy też jakieś stałe fragmenty. Jedno i drugie Real ma fantastyczne w tej chwili. Tak w ogóle to Gran Derbi moim zdaniem będzie jedno z lepszych w ostatnich latach. Neymar, Messi, Suarez(/Pedro, Iniesta) vs Ronaldo, Benzema, Rodriguez. Ofensywa potężna z jednej i z drugiej strony. Jeśli dojdzie do "wymiany zdań" możemy mieć wyśmienity mecz.
Jako kobic Barcy mówię: Będzie bardzo trudno wygrać ten mecz!