>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

75. Plebiscyt "Przeglądu Sportowego" - SPORTOWIEC ROKU 2009

creator 0

creator

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Wreszcie bukmacherzy wrzucili do oferty typowanie najpopularniejszego polskiego sportowca 2009 roku. Napisałem najpopularniejszego, a nie najlepszego ponieważ jak mogliśmy przekonać się rok temu 4 miejsce R.Kubicy w klasyfikacji generalnej F1 wystarczyło do wygrania tego konkursu i pokonania wszystkich złotych medalistów olimpijskich.
Tegoroczna rywalizacja jest bardziej wyrównana ponieważ nie mieliśmy niczego na miarę &quot;kubicomani&quot;, czy &quot;małyszomani&quot;.

Kowalczyk, J
2,00
Adamek, T
6,00
Gortat, M
6,00
Gruszka, P
6,00
Barańska, A
10,00
Gollob, T
10,00
Rogowska, A
10,00
Majewski, T
25,00
Radwanska, Agnieszka
25,00
Sikora, T
25,00
Włodarczyk, K
25,00
Kolbowicz, K / Wasielewski, K / Jeliński, M / Korol, A
100,0
Korzeniowski, P
100,0
Małachowski, P
100,0
Pyrek, M
100,0
Szmal, S
100,0
Włoszczowska, Maja
100,0
Ligocka, P
200,0
Michalska, J / Fularczyk, M
200,0
Ziółkowski, S
200,0

UNIBET faworyzuje Justynę Kowalczyk ze względu na to, że niedawno wzrosło zainteresowanie w mediach Polką, ja jednak uważam, ze biegi narciarskie nie są na tyle popularną dyscypliną aby Justyna miała wygrać ten plebiscyt.
Dużo więcej było słychać o Tomaszu Adamku. Jego walką z Andrew oglądały miliony widzów i wszyscy liczą na to, że po przejściu do &quot;królewskiej&quot; kategorii wagowej, czekają nas kolejne sukcesy Górala.
Oczywiście mieliśmy także mistrzostwo Europy siatkarzy, ale nie wiem dlaczego PS wystawił do konkursy tylko Piotra Gruszkę (najlepszego zawodnika turnieju), a nie całą drużynę.
Bukmacherzy jednego z faworytów widzą także w Marcinie Gortacie, pierwszym Polaku w finale NBA. Moim zdaniem ostatnio jest zbyt cicho o Marcinie, a miliony jednak nie zasiadały przed kompami aby oglądać w nocy mecze z udziałem Marcina.

Moim zdaniem Polacy będą wybierali wśród sportowców, których wyczyny mogli zobaczyć w TV ( a nie tylko w „Sporcie” po wiadomościach), o których było głośno w mediach i którzy z rozmachem sławili nasz kraj na arenach międzynarodowych.

Dlatego faworytów upatruję wśród 2 zawodników – Piotr Gruszka (bardziej jako reprezentacja Polski – Mistrzowie Europy) oraz Tomasz Adamek (nasza nadzieja w boksie ale już zawodnik z wieloma sukcesami na koncie)

PS: Wiem, że zaraz będzie dyskusja który z nominowanych bardziej zasłużył na tytuł Sportowca Roku, ale chyba lepiej dla nas (typujących w celu wygrania $$$) abyśmy zamiast się spierać o dokonania, dzielili się przewidywaniami który sportowiec był w tym roku najpopularniejszy i na kogo będą głosować ludzie ;)

Zapraszam do zabawy w socjologów ;)

olo 2,2K

olo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Gdansk
No moim zdaniem jest spora szansa (bardzo bym tego chciał), że wygra, a na pewno będzie na podium Gollob. Mam nadzieję, że ludzie docenią, że był to jego jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy sezon w karierze. Wicemistrz Świata, Drużynowy Mistrz Świata, IMP. No czego chcieć więcej. Bardzo mało prawdopodobne jest, że Tomek zaliczy w karierze jeszcze taki sezon, także uważam, że powinien zostać doceniony, za ten fantastyczny sezon, ale i za całą swoją bardzo bogatą karierę. To byłoby takie uhonorowanie jego kariery, która jeszcze oczywiście się nie kończy. Z racji, że żużel jest w Polsce dość popularną dyscypliną to myślę, i mam nadzieję, że sporo osób pomyśli tak jak ja.

hellraiser 636

hellraiser

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Ja się pytam gdzie jest Kubot, Ja się pytam!?

Rozumiem Radwańska bo trzyma się kurczowo TOP&#39;u, ale dla mnie ważniejszy jest jednak męski tenis. Kubot naprawdę sezon bardzo dający dużo radości ludziom siedziącym w tenisie pierwsza połówka sezonu szału nie było ale po Belgradzie gdzie w finale grał jak równy z równym z Djoko 3/6 6/7, a dopiero gdzieś 20 lat temu Fibak był jako ostatni Polak w finale ATP, następnie przyszedł RG gdzie też przebijał się przez kwalę i w I. r. przegrał z Troickim 6/3 3/6 4/6 7/6 3/6 po zaciętym spotkaniu, następnie Stuttgart i pokonanie Kohlschreibera 6/2 6/4 i wtedy już naprawdę zaczynało się że Polak jeśli gra z kimś na poziomie potrafi grać jak profesor, ale kto ten mecz wtedy oglądał jak był transmitowany tylko na Sportklubie. Później przyszedł jego pierwszy raz na Mastersie turniej w Azji gdzie pokonał A-Roda 6/2 6/4 gdzie jak wstałem włączyłem nSport i końcówke niusa na pasku wiadomości pisało mecz trwał zaledwie 1h 15&#39; wtedy pomyslalem ale dostał nasz Polak w ciry, ale przelaczylem na inne wiadomosci i nie moglem uwierzyć że Polak ograł światową #6, następnie perypetie z Wawrinką i kończący sezon Masters na Bercy gdzie Polak wszedł do pierwszej #100 też jakoś 20 lat po Fibaku i grał ponownie zacięte spotkanie z Cilićiem, gdzie nawet Kowalski gdzie trenował u Bollettieriego i nie dał rady wbić się do #100, a w nowym sezonie prawdopodobnie Kubot będzie na AO MD bo trzeba dodać sprawy że ATP nie puściło by trochę jeszcze nabił punktów w Bratysławie ponieważ miał losować z Bryanami Mastersa w Londynie jak i właśnie #5 para na świecie chyba jeden z najlepszych boostów wraz z Certimakami w ciągu sezonu w debla gdzie rok temu z Austriakiem Marachem rozbijali się po challengerach pokroju Szczecina. Sezon naprawdę barwny, rozumiem że ten konkurs jest robiony bardziej pijarowsko czy coś w tym stylu to jak czegoś nie ma szerzej w Sporcie po Wiadomościach to się nie liczy i jednak to raczej zadecydowało.

Jeśli miałbym typować zwycięzcę to stawiałbym na Adamka.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Opole/okolice Kluczborka
Jak dla mnie wygra Tomasz Adamek. Ludzie beda pamietac ze pokonal legende polskiego boksu czyli Andrzeja Gołote oraz to ze bedzie walczyl teraz w wadze ciezkiej. Jezeli chodzi o sukcesy w tym roku to zgodze sie z Olo ze Gollob zasluzylby na wygranie tego plebiscytu. No i oczywiscie nie skreslalbym Piotra Gruszki jaki Mistrza Europy w siatkowce.
Takze walka rozstrzygnie sie wedlug mnie miedzy Adamkiem, Gruszka i Gollobem

rybex 3

rybex

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Nie interesuj sie
Tutaj niema co dywagowac tylko wejsc w skore potencjalnego Kowalskiego ktory zasiadze na fotelu i bedzie ogladał na publicznej reprrezenacje w pilke, jako ze pilkarze z wiadomych wzgledow nie startuja to taki Kowalski zapewne posiada Polsat i pewnie widzial walke Adamka. Moim zdaniem trzeba sobie obrac takiego faworyta( w mojej opini Adamek jest najlepszy) i niech całe forum wali na niego;) oczywiscie wysyłajac te głosy.
Pozdrawiam i w kupie siła!:-D

M 4,2K

madangelo

Moderator
Członek Załogi
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Norrköping
Jeżeli chodzi o sukcesy w tym roku to raczej Kowalczyk pozostawia reszte towarzystwa w tyle. Kryształowa Kula, dwa złote i brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Libercu, sześć wygranych Pucharów Świata. Dyscyplina nie jest widowiskowa i popularna ale media pokazują Justynę jak skromną, zawsze uśmiechniętą dziewczynę z małej miejscowości. Szczerze jej kibicuje i bede mocno zdziwiony jeśli wygra ktoś inny ????

robson-united 7,8K

robson-united

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Old Trafford
Owszem jest kilku sportowców którzy w tym roku zapisali świetne notowania, ale mimo wszystko moim zdaniem głowną nagrode powinien zgarnąc PIOTREK GRUSZKA. Przeważnie sporty zespolowe sa bardziej popularne od indywidualnych. A że ten rok to pasmo sukcesów polskiej siatkówki to Grucha jest number one kandydatem do tego triumfu.
Co do Adamka to nie przesadzajmy zbytnio. Pokonał cień Gołoty, ale to chyba trochę za mało... Kowalczyk super biega, ale jak mają się biegi narciarskie do siatkówki czy boksu ? Takie niuanse zaważą moim zdaniem a i tak wygra Gruszka ;)

benek_27 4,5K

benek_27

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Wroclaw
Gruszka, Adamek, Kowalczyk i Gollob to moi faworyci. Procentowo oceniam to tak:
33% - Gruszka
Adamek - 23%
Gollob - 23%
Kowalczyk - 21%

P 341

pavlinho

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Hmm Gruszka za całokształt twórczości i świetne ME, należy mu się. Adamek może też wygrać.

olo 2,2K

olo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Gdansk
Hmm Gruszka za całokształt twórczości i świetne ME, należy mu się. Adamek może też wygrać.

No tak samo Gollobowi się należy w sumie, za ten świetny sezon i za całokształt.

Adamek, to wgl żart jakiś.

P 341

pavlinho

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
No tak samo Gollobowi się należy w sumie, za ten świetny sezon i za całokształt.
Adamek, to wgl żart jakiś.
Tyle że Gollob nie wygra bo żużel nie jest pokazywany w publicznej. Więc ludzie będą głosować na Gruszkę lub Adamka (oby nie).

olo 2,2K

olo

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Gdansk
Tyle że Gollob nie wygra bo żużel nie jest pokazywany w publicznej. Więc ludzie będą głosować na Gruszkę lub Adamka (oby nie).

No ja też mam nadzieję, że nie na Adamka :-|

W Gruszkę jakoś wątpię, nie mam nic przeciwko temu, żeby był wysoko, ale wątpię. Wolę Tomka po prostu.

D 3,3K

davey_watt

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
K-Pax
Ciężko oceniać takie pleciscyty, osiągnięcia między różnymi ludźmi, którzy uprawiają różne sporty. Wychodzi z tego najczęściej konkurs na najpopularniejszego sportowca.
Jak dla mnie 80% dla Kowalczyk. Wielki sukces pucharowy i medalowy-wreszcie ktoś przyćmił Małysza w sportach zimowych. No a w perspektywie są jeszcze przyszłe sukcesy ;)
Numeros 2 to dla mnie Gollob. Jąkała jest jaki jest, szkoda że nie było złota, ale powtórka sprzed 10 lat. Do tego IMP, a także złoto w SWC i srebro w Elitserien.
numer 3 dla Gruszki, chociaż bardziej powinni dać całą reprezentację ;] bądź co bądź Grucha wkład w medal miał spory i to chyba takie odzwierciedlenie kadry całościowo w tym plebiscycie.
Do tego wysoko powinien być ktoś z LA: Włodarczyk, bądź Rogowska.
Adamek za to że pobił Gołotę? Dla mnie coś więcej musiałby zawalczyć ;]
Gortat za występ w finale, a niech ma miejsce w 10. Gdzieś tam się pewnie też Tomek Sikora zakręci, ale nie w top5.
W tej liście brakuje mi trochę Sylvasa Szmyda, no ale trudno nie ja listę układałem...

k.@.m.i.l 0

[email protected]

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Olsztyn
1. Kowalczyk
2. Gruszka
3. Adamek
4. Gollob
Nie twierdzę, że chce aby tak właśnie było, ale tak przewiduję. To Kowalczyk należy się ta nagroda, najwięcej osiągnęła na arenie międzynarodowej. Gruszka, gdyby nie to MVP nie powinien być w ogóle na liście. Adamek, jedna walka i to byle jaka nie czyni go najlepszym sportowcem. Gollob, nie znam się na żużlu więc daje go na 4 miejsce po tym co tu przeczytałem.
Ciężko wytypować coś tutaj, bo nie jest to do końca sprawiedliwy konkurs.
Hellraiser, z tym Kubotem to chyba śmiesz żartować. Inni zdobywają medale na Igrzyskach a ty wyskakujesz z mocno przeciętnym tenisistą na świecie.

creator 0

creator

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Po przeczytaniu opinii na innych portalach wnioskuje, że walka o zwycięstwo w plebiscycie rozegra się jednak między Kowalczyk i Adamkiem.
Za Justyną przemawiają osiągnięcia i ludzie bardziej obeznani w temacie polskiego sportu zagłosują na nią. Biegi to jednak nie jest najpopularniejsza dyscyplina w naszym kraju a śmiem twierdzić, że nie jest nawet w pierwszej 5. W wiadomościach i prasie o każdym sukcesie Polacy się dowiadywali ale nie było takiego &quot;zrywu&quot; narodowego jak np. w przypadku Kubicy.
Adamek dostał w tym roku bardzo dużo medialnego rozgłosu. &quot;Polska walka 100-lecia&quot; dla wielu śmieszna sprawa to jednak zwróciła uwagę milionów Polaków. Boks jest jedną z bardziej przyciągających dyscyplin dla Polaków i nadzieje pokładane w Adamku są ogromne.
Co do Piotrka Gruszki to wiadomo, że ME i MVP stawiają go na mocnej pozycji, ale media nie nagłaśniały Gruszki jako zawodnika który poprowadził Polaków do mistrzostwa, a raczej wychwalano całą drużynę. Przez ostatni występ Polaków w Japonii też na pewno nie zdobędzie dodatkowych głosów. Moim zdaniem jest mocnym kandydatem do 3 miejsca w plebiscycie.

Tak więc rywalizacja o tytuł rozegra się między Kowalczyk i Adamkiem. Z jednej strony wspaniałe osiągnięcia i umiarkowany rozgłos, z drugiej przyzwoite wyniki i ogromna pomoc mediów aby każdy Polak usłyszał o najlepszym polskim bokserze.
Tutaj decydować będzie większość i moim zdaniem większość poprze popularniejszą postać - Tomka Adamka.

hajduk 124

hajduk

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Hilcus
Moja lista top 5: ;)
1. Gruszka, P (tutaj bardziej jako cała drużyna)
2. Gollob, T (dobry równy sezon i spełniony sezon)
3. Gortat,M (brak jakiś szczytnych osiągnięć, lecz bardziej za promocje eurobasketu w Polsce, poprowadzenie Polaków do wyjścia z grupy, ogólna promocja koszykówki, która w Polsce niestety spadała, w tym roku myśle, że się to zmieniło, właśnie dzięki Marcinowi)
4. Szmal, S ( zapomniane już chyba przez wszystkich ME w marcu, świetny występ w 2 części turnieju, rzut Siódmiaka, 3 miejsce ostatecznie)
5. Małachowski, P ( za piękny rzut w MŚ w Berlinie, za piękne emocje, które trwały do końca ???? )

princeas 11

princeas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Kraków
ja nie wiem co Wy widzicie w tym Adamku?:| to ze wygrał z Gołotą i kimś tam wcześniej, to już takie wielkie osiągnięcie? trzeba pomyśleć jak miliony Polaków, kto ich zdaniem zasługuje na miano najlepszego. A kto powinien? ten, dzięki któremu ciarki po plecach przechodziły, dzięki komu poczuliśmy się dumnymi z racji bycia Polakiem, kto sprawił, ze z oka pociekła łza szczęscia. Adamek tego nie osiągnął i nie osiągnie, bo jest cwaniakiem i tyle.
Kolejny Gruszka. Owszem, druzyna zagrała świetnie i pewnie będzie Drużyną Roku, ale Gruszka się specjalnie nie wyróżnił. Dostał MVP tylko dlatego, że nie wypadało tego wyróżnienia dać Kurkowi, że być może to ostatnia impreza Piotrka, że dostał to za zasługi, że nie było nikogo innego, jego pokroju w finałowej czwórce.
Moim zdaniem wygra ktoś z lekkoatletów albo Kowalczyk, która już zaczęła o sobie przypominać i obecne sukcesy będą ludziom sugerować wybór.
Osobiście głosowałem na Włodarczyk, za złoto i rekord świata, Majewskiego, za srebro, rekord Polski i niesamowitą walkę, podobnie Małachowski, Ziółkowski. Z rozsądku wybrałem Rogowską, jednakże nie uważam,że była tam najlepsza, tylko że Isinbajewa się nieco sfrajerzyła, więc jej sukces troche umniejszam. Brakuje mi Bednarka (skok wzwyż i srebro).
Gortat, Radwańska, Włoszczowska raczej nie wygrają z wielu względów, których mi się nie chce wymieniać.
Może Gollob znajdzie się w 10tce, bo kibiców żużla jest wielu, ale nie będzie miał tej siły przebicia co LA.

snajper 322

snajper

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Opole/okolice Kluczborka
ja nie wiem co Wy widzicie w tym Adamku?:| to ze wygrał z Gołotą i kimś tam wcześniej, to już takie wielkie osiągnięcie? trzeba pomyśleć jak miliony Polaków, kto ich zdaniem zasługuje na miano najlepszego. A kto powinien? ten, dzięki któremu ciarki po plecach przechodziły, dzięki komu poczuliśmy się dumnymi z racji bycia Polakiem, kto sprawił, ze z oka pociekła łza szczęscia. Adamek tego nie osiągnął i nie osiągnie, bo jest cwaniakiem i tyle.
Kolejny Gruszka. Owszem, druzyna zagrała świetnie i pewnie będzie Drużyną Roku, ale Gruszka się specjalnie nie wyróżnił. Dostał MVP tylko dlatego, że nie wypadało tego wyróżnienia dać Kurkowi, że być może to ostatnia impreza Piotrka, że dostał to za zasługi, że nie było nikogo innego, jego pokroju w finałowej czwórce.
Moim zdaniem wygra ktoś z lekkoatletów albo Kowalczyk, która już zaczęła o sobie przypominać i obecne sukcesy będą ludziom sugerować wybór.
Osobiście głosowałem na Włodarczyk, za złoto i rekord świata, Majewskiego, za srebro, rekord Polski i niesamowitą walkę, podobnie Małachowski, Ziółkowski. Z rozsądku wybrałem Rogowską, jednakże nie uważam,że była tam najlepsza, tylko że Isinbajewa się nieco sfrajerzyła, więc jej sukces troche umniejszam. Brakuje mi Bednarka (skok wzwyż i srebro).
Gortat, Radwańska, Włoszczowska raczej nie wygrają z wielu względów, których mi się nie chce wymieniać.
Może Gollob znajdzie się w 10tce, bo kibiców żużla jest wielu, ale nie będzie miał tej siły przebicia co LA.

No własnie postaw sie w sytuacji wszystkich Kowalskich i Nowaków, ktorzy przesiaduja przed tv. Ostatnie wydarzenie to wlasnie walka Adamka z Gołata ktora byla pompowana od kiliku miesiecy, i odbyla sie dosyc niedawno. Ludzie odbieraja to przeciez jako tego co pokonal Golote ( co prawda Adrew juz swoje lata ma) Kto tam bedzie pamietal Kowalczyk i jej biegi ktore nie sa tak popularne zima jak skoki dzieki Adasiowi.
Dla mnie bedzie liczyl sie Adamek z Gruszka ????