Wracamy po przerwie reprezentacyjnej na boiska niemieckie. W tej kolejce szykują nam się bardzo wyrównane spotkania, jak spiszą się drużyny których zawodnicy wspomagali swoje kraje na boiskach międzynarodowych?
Hamburg gra totalne dno więc to żaden plus , że zremisowali na wyjeździe.Bardzo ciekawym meczem będzie Borussia kontra Hertha. Oczywiście gospodarze stawiani są w roli faworyta, przez chwilę osobiście pomyślałem, że 1.40 to istny prezent, ale zajrzałem do statystyk a tu proszę, Hertha u siebie wygrywa ze Stuttgartem, a na wyjeździe dzieli się punktami z Hannoverem oraz Hamburgiem.
Niestety, nie oglądałem tych meczów, a to co pisałem to luźne refleksje. Liczyłem na taki post jak twój, teraz już bez wątpliwości postawię na Dortmund i chyba nawet skuszę się na ten HC. Szkoda, że Gotze nie zagra, ale skoro Hertha jest w tak słabej dyspozycji (na co skrycie liczyłem) to liczę, że Błaszczykowski pokaże się z jak najlepszej strony ???? Kurs na -1,5 w Bet365 wynosi 2.225 a na -2,5 3.800. Będzie trzeba pomyśleć.Hamburg gra totalne dno więc to żaden plus , że zremisowali na wyjeździe.
Hannover został skarcony za minimalizm bo Slomka testował wariant defensywny przed Sevillą.
Statystyka wprowadza w błąd jeśli chodzi o mecz ze Stuttgartem. Chyba nie oglądasz meczy bo to goście w tamtym spotkaniu marnowali co popadnie gdzie najmniej powinni ustrzelić 2-3 bramki. Hertha nie zasłużyła pod żadnym względem na wygraną w tym spotkaniu ale teraz ten fart powinien się skończyć z mocnym Dortmundem. Warto dodać , że na pewno nie zagra Gotze za czerwo gdzie dostał bana na 2 spotkania.
Powinni dać radę tym bardziej , że Augsburg ma poważne luki w defensywie , w dodatku zawodnicy nie dają rady jeśli chodzi o indywidualne pojedynki a Leverkusen ma indywidualności i grają z meczu na mecz coraz lepiej. Przypomnę , że nie zagra Kadlec za czerwoną kartkę a był on w ostatnim czasie kluczową postacią w Leverkusen. Trzeba poczekać na składy i informacje i wtedy pomyślimy. Więcej napisze niebawem. Dobrze wygląda Gladbach przeciwko Lautern z , którego odszedł jeden z motorów napędowych ich gry czyli Ilicevic i zastanawiam się jak oni teraz będą sobie bez niego radzić.A jak widzisz mecz Bayeru na wyjeździe?
Eurosport.plCzy Klich zbankrutuje u Magatha?
Presja piłkarza w Niemczech i w Polsce jest nieporównywalna. Wystarczy popatrzeć na katalog kar Feliksa Magatha w Wolfsburgu, który przedstawił "Bild".
100 euro za każdą minutę spóźnienia.
250 euro za noszenie słuchawek w autobusie.
500 euro za nie przyjęcie wysokiej piłki z powietrza, tylko puszczenie jej w kozioł.
1000 euro za niepotrzebne zagranie do tyłu w meczu.
10 000 euro za brak powrotu na swoją pozycję po stracie piłki
10 000 euro za złe zachowanie taktyczne w meczu ligowym.
Tak wygląda katalog kar w Wolfsburgu wprowadzony przez Magatha. Widzimy ogromną presję, jaką wywiera się na piłkarzach. Mario Mandżukić i Patrick Helmes poczuli już na własnej skórze, co to znaczy nie wypełniać poleceń trenera i zostali przesunięci do dodatkowych treningów.
Magath został zaatakowany przez prezesa związku zawodowego piłkarzy, który stwierdził: - Nie wyobrażam sobie, żeby piłkarz był karany za zagranie złego meczu.
Ten przypadek to dla mnie wręcz jakaś wariacja, ale Magath z tego słynie. Jest kontrowersyjny i nie raz bez skrupułów to okazywał. To jest lekka przesada, jednak u nas niejednokrotnie płaczą, że jest duża presja. Jak popatrzymy, za co potrafią być karani piłkarze w Wolfsburgu, to "polska presja" nabiera trochę innego wymiaru...
Zastanawiam się tylko, kto decyduje o tym, że piłkarz "zachował się źle taktycznie"?
Są piłkarze w naszej ekstraklasie, którzy przy tym katalogu kar i przy ich zachowaniu taktycznym, zbankrutowaliby po pierwszych sześciu kolejkach.
PS Chciałbym wam tylko przedstawić, co może się zdarzyć w piłce niemieckiej, jak w klubie się nie układa sportowo. Chciałem przybliżyć od kuchni pewne niuanse w Bundesligi i jak niektórzy trenerzy potrafią podchodzić do swojej pracy. Ja miałem taką sytuację, że trener powiedział do mnie po przegranym meczu, że... za szybko jadłem obiad i dlatego nie byłem tak skoncentrowany jak zawsze.