Mało czasu więc krótko ale treściwie. Kilka rzeczy wydaje się być dzisiaj nadzwyczajnie jasne, obym się nie mylił. Może po kolei:
Manchester City - Southampton
Tak święci to dobra drużyna. Tak święci są w formie, kilka zawodników na prawdę wystrzeliło i potrafią postraszyć każdego rywala. Niestety dla nich dzisiaj zagrają z drużyną z niebieskiej części Manchesteru która nastawiona jest na jeden cel - mistrzostwo Anglii. Jeżeli chcą go osiągnąć to dzisiejszy mecz jest MUST WIN. W następnej kolejce czeka ich prawdopodobnie mecz który rozstrzygnie o losach tytuły. Głupio byłoby stracić punkty dziś i musieć odrabiać je w meczu z tak trudnym rywalem. Podobnie z przewagą psychologiczną. Jeżeli Tottenham czy Norwich strzelają świętym odpowiednio 3 czy 2 bramki to będąca w formie drużyna Manchesteru ma absolutnie obowiązek dzisiaj powtórzyć ten wynik. Kandydatów do zdobycia gola jest wielu, nie będę się rozwodził nad formą poszczególnych zawodników. Od pewnego czasu Święci większość punktów zdobywają dzięki formacji ofensywnej a nie ostrożnie grającym tyłom. O ile w starciu z kompletnie pokiereszowaną obroną Newcastle czy Tottehamu ta sztuka się udawała, o tyle rywalizacja z Kompanym i spółką tak łatwa już nie będzie. Nie wiem jaki będzie wynik, nie odważę się stawiać Handicapów, kurs na zwycięstwo do ako w pełni mnie zadowala.
PS: Artur Boruc nie zagra w meczu z Manchesterem City^^
Manchester City to Win
Kurs: 1,37 || @Betfair
Cardiff - Crystal Palace
Drużyna gospodarzy na musiku, bo to oni obecnie znajdują się w strefie spadkowej. Nie o tym chcę jednak pisać. Moim zdaniem Cardiff się już 'wypstrykało'. 3-3 z WBA na wyjeździe, 3-6 z Liverpoolem u siebie. Czas na bardziej spokojny mecz z rywalem który jest w zasięgu drużyny z Walii. Crystal Palace przyjedzie nastawione defensywnie, jak w każdym meczu w zasadzie i u siebie i na wyjazdach, z tym, że na wyjazdach jest to ekstremalna forma bronienia '0-0'. Gości remis w pełni zadowala, nikt nie będzie szarżował tempa. Gospodarze grają piątką obrońców, nawet prowadząc myślę, że będą szanowali piłkę. Na prawdę nie widzę możliwości żeby w tym meczu padł grad bramek. Rozważałem kilka możliwych scenariuszy na ten mecz i wydaje mi się, że nawet wcześnie strzelona bramka nie popsuje moich planów. Stawiam 1-0 bądź 1-1.
Typ: Under 2,5
Kurs 1,72 || @Betfair
Hull - Swansea
Łabędzie wreszcie się trochę rozstrzelały. Potencjał ta drużyna ma moim zdaniem ogromny, a teraz wreszcie zagra optymalnym składem. Michu może w tym sezonie już tak nie błyszczy, ale to dalej dobry zawodnik. Bony całkiem w formie, a De Guzman robi straszną robotę. Dwa gole strzelone z Arsenalem na wyjeździe robią wrażenie. Tak samo z Evertonem, tym bardziej, że ta drużyna na prawdę umie bronić. Upatruję dzisiaj zwycięstwa gospodarzy. Czas na przerwanie tej fatalnej passy bez zwycięstwa na wyjeździe, nie można było oczekiwać zwycięstw z Evertonem, Liverpoolem czy Arsenalem, jednak teraz nadarza się idealna okazja, żeby rozprawić się z beniaminkiem.
Hull czyste konto?
Typ: NIE || Kurs: 1,43 || @Betfair
Swansea DNB || Kurs: 2 || @Betfair
Newcastle vs Manchester United
Mnie masówka na diabły nie dziwi i też idę w tą stronę. Newcastle gra dramatycznie. Nie będę przytaczał kontuzji i formy poszczególnych zawodników bo od dłuższego czasu nic się nie zmieniło, i dopóki się nie zmieni dopóty trzeba grać przeciwko Srokom. Kompletna nieporadność w ofensywie, brak zaangażowania, problemy w defensywie, ciągłe rotacje ze względu na kontuzje i jeszcze Alan Pardew wciąż na trybunach. Mnie remis z Bawarczykami nie wprawił w osłupienie, bo może i gra w obronie była przyzwoita, to umiejętność wyprowadzania piłki a w zasadzie jej wybijania jak najdalej od pola karnego była przerażająca. Tak utytułowany zespół teoretycznie nie ma prawa tak grać, jednak w tym przypadku jest to usprawiedliwione tym, że z Bayernem nie można iść na wymianę ognia. No ale nie ważne. Dzisiaj kilka zmian w składzie, zagra pewnie Januzaj i Kagawa, oczywiście Mata który strzelił pierwszego gola na przełamanie, z przodu awizowany Chicharito w miejsce kontuzjowanego Rooneya. Mam przeczucie, że ten powiew świeżości z mieszanką młodości to jest dokładnie to, czego potrzeba na tak głęboko pogrążone w kryzysie Sroki. Defensywa spisuje się coraz lepiej, Jones robi dobrą robotę, Vidic jakby wrócił ostatnio myślami jednak do Manchesteru. Widzę to tak: Sroki stać na MAX jedną bramkę. Diabły jedną bramkę mogą w zasadzie dopisać przed meczem.
Manchester United DNB || Kurs: 1,54 || @Betfair
Manchester United wygra do 0 || 3,9 || @Betfair
edt: zobaczyłem składy. Nie polecam jednak grać drugiego betu. Zostaję przy opcji DNB.
Lindegaard; Valencia, Jones, Smalling, Evra; Young, Mata, Fletcher, Fellaini, Kagawa; Chicharito.
Cheslea vs Stoke
Dwie wpadki The Blues pod rząd? To może trzecia? No way! Co by tam Jose nie powiedział jedno jest pewne. W głowie siedzą jeszcze i nadzieje na tytuł i odwrócenie losów w meczu u siebie z PSG. Wszystko jest jeszcze możliwe, warunek jest jeden, dzisiaj trzeba wygrać. Jakie to będzie zwycięstwo w takim razie? Obstawiam 'Chelsea style', tzn. rozsądnie z tył, tym razem już bez wpadek Johna Terrego, spokojnie, strzelmy bramkę i brońmy do końca wyniku, a jak wpadnie druga to też dobrze. Stoke nie ma za wiele do zaoferowania z przodu, o czym świadczą wyniki. Cztery gole z AVL to wypadek przy pracy. Peter Crouch nie ma szans na ugranie niczego z defensywą Chelsea, bo jest zwyczajnie zbyt słaby. Chelsea nie będzie forsować tempa, przy dobrym wyniku myślę, że dzisiaj boisko może opuścić nawet Eden Hazard, w końcu trzeba oszczędzać siły
Under 2,5 || Kurs: 2.08 || @Betfair
DW: 2-0 || Kurs 6,4 || @Betfair