Moje przypuszczenia:
ŁKS - Cracovia
W tym meczu jestem skłonny zagrać na wynik over'owy. Statystyki może na to nie wskazują, ale oglądając grę ŁKSu z Odrą można śmiało stwierdzić, że 1 bramka to minimum jakie mogli strzelić piłkarze z Łodzi. Nie będę się rozpisywał o zmarnowanych sytuacjach Ełkaesiaków. Do tego wzmocnienia z przodu przez takich piłkarzy jak
Piotr Świerczewski czy
Marcin Smoliński, na pewno drużynie pomogą w zdobywaniu bramek. Zauważyłem też, że obrona Łodzian popełniała czasem błędy, które mogły się skończyć nieciekawie.
Jeśli chodzi o drużynę Cracovii, to w meczu z Piastem nie stworzyli oni sobie za wielu dogodnych sytuacji do zdobycia bramki. Odniosłem wrażenie, że czasem brakowało im pomysłu na grę. Jednak klub wzmocnił się bardzo kupując między innymi
Pawła Sasina oraz
Bartosza Ślusarskiego i to właśnie ta dwójka najbardziej przyczyniła się do zdobycia 3 punktów w pojedynku z Piastem. Jeśli chodzi o obronę to piłkarze Pasów, w niektórych sytuacjach bardziej człapali niż biegali.
Myślę, że zawodnicy obu drużyn wpiszą się na listę strzelców i ujrzymy przynajmniej 3 bramki w tym meczu.
Mój typ:
Il. bramek: over 2.5

Górnik Zabrze - Arka Gdynia
O tym meczu trochę krócej, bo nie oglądałem Wielkich Derbów Śląska i nie mogę za dużo powiedzieć na temat gry drużyny
Henryka Kasperczaka. Widziałem, że bramkę zdobyli z rzutu wolnego. Jeśli chodzi o grę to w skrótach widać, było zmianę na lepsze w porównaniu do jesieni. Prawdopodobnie wpływ na to miały całkiem nie złe transfery oraz to, że wspomniany wyżej trener Kasperczak mógł całą zimę przepracować nad przygotowaniem drużyny do rozgrywek.
W pierwszej kolejce rundy wiosennej piłkarze z Gdyni zostali rozbici przez Jagiellonię. Mecz stał na wysokim poziomie, a obydwie drużyny często zagrażały bramce rywali. O ile w ataku jeszcze to jakoś wyglądało, to z tyłu Arka grała fatalnie. Moim zdaniem, gdyby nie nieskuteczność piłkarzy Jagi, to wynik byłby o wiele wyższy. Jeśli drużyna
Czesława Michniewicza nie poprawi swojej gry w defensywie, to bardzo ciężko będzie im zdobywać punkty wiosną.
Moje typy:
Zwycięzca: Górnik Zabrze
Il. bramek: under 2.5