>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

12. Grand Prix Belgii (01-02.09.2012)

Status
Zamknięty.
rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Tomorrowland
12. Grand Prix Belgii 2.września 2012

Wyniki z sezonu 2011 :
kwalifikacji
wyścigu

Mapa toru Spa

Terminarz
Piątek 31.sierpnia ▶
Trening 1 10:00 - 11:30
Trening 2 14:00 - 15:30
Sobota 1.września ▶
Trening 3 11:00 - 12:00
Kwalifikacje - 14:00
Niedziela 2 września ▶
Wyścig - 14:00
Info o torze
Nazwa toru: Spa Francorchamps
Pierwsze Grand Prix: 1950
Długość toru: 7.004km
Liczba okrążeń: 44
Całkowity dystans wyścigu: 308.176km
Rekord toru: 1:45.108
Rekordzista toru: 1:44,503 - Q2, Jarno Trulli (Toyota), 2009
Zwycięzca w sezonie 2011: Sebastian Vettel (RedBull)
Zwycięzca PP w sezonie 2011: Sebastian Vettel (RedBull)
Onboard z Nico Rosbegiem na Spa
http://www.youtube.com/watch?v=stS_mDVwBVY

A tutaj znakomite porównanie szybkości bolidów F1 z samochodami serii Gran Turismo na tym torze ▶
http://www.youtube.com/watch?v=K2cNqaPSHv0

Zapraszam do merytorycznej dyskusji :!:

Ostatnio przyznane punkty reputacji:
kamau +1 Punkty
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
Ja już dziś mogę powiedzieć, że trzeba będzie bardzo dokładnie obserwować Lotusy - jeżeli ich wynalazek z podwójnym DRSem wypali w sesjach treningowych, to chyba w końcu doczekają się zwycięstwa... Nie wiadomo też, jakie to da zyski na tle konkurencji, bo na pewno będą porządne pakiety po przerwie wakacyjnej do sprawdzenia.
Zwycięzca w sezonie 2009: Kimi Raikkonen (Ferrari)
Zwycięzca PP w sezonie 2009:Giancarlo Fisichella (Force India)
To nie było wyścigu w 2011, że aż takie stare dane? :p

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Tomorrowland
Miałem pod ręką temat Kukli więc tylko skopiowałem, chwilę później post został zeedytowany i zostały dodane wyniki z 2011 roku.

No po tej przerwie nie wiadomo czego się spodziewać po zespołach głównie z czołówki, ciekawy jestem tych pakietów aero. Jeżeli u Lotusów na treningach będzie przynosił korzyść to jest duża szansa na powalczenie tutaj o zwycięstwo, bo mają świetne tempo wyścigowe, ale kwale zawsze mają takie sobie, więc musieliby się bardzo w nich postarać, ponieważ tutaj bardzo ważna jest pozycja w Q.

W dodatku Kimi uwielbia ten tor, wygrywał na nim już 4 krotnie. Tutaj skromny wywiad na temat Spa ▶

http://www.formula1.pl/f1_news-14122.html

Może czarny koń tych mistrzostw w końcu się przebudzi i wygra GP :?: Oby ta miesięczna przerwa była dla tego zespołu przełomowa.

Dodatkowe informacje

- Mieszanki opon: Twarda (srebrna) i Pośrednia (biała)
- Alonso ma szansę na wyrównanie rekordu Michaela Schumachera (24 ukończone wyścigi w punktach
z rzędu)
- DRS: Punkt pomiaru 235 metrów przed 2. zakrętem, a punkt aktywacji 320 metrów po zakręcie nr 4. Tak samo jak w zeszłym roku DRS będzie zawsze wyłączony na Eau Rouge.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Ja już dziś mogę powiedzieć, że trzeba będzie bardzo dokładnie obserwować Lotusy - jeżeli ich wynalazek z podwójnym DRSem wypali w sesjach treningowych, to chyba w końcu doczekają się zwycięstwa... Nie wiadomo też, jakie to da zyski na tle konkurencji, bo na pewno będą porządne pakiety po przerwie wakacyjnej do sprawdzenia.
yyy... Podwójny DRS? Takie cuda to raczej legalne nie są? ????

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Podwójny DRS? Takie cuda to raczej legalne nie są?
I tu się mylisz... Nie tylko Lotus przymierza się do premierowego użycia podwójnego DRSu podczas GP Belgii, ale także McLaren nie wyklucza takiego rozwiązania, gdyż jak mówi dyrektor sportowy ekipy z Woking : „To nie jest tak, że tylko Lotus pracuje nad tym systemem, my również to robimy.&quot;
Dlatego nie ma co grać par z Lotusem i McLaren przed treningami, bo nie wiadomo, co są w stanie zaprezentować...

&quot;Pionierem &quot;podwójnego DRS&quot; polegającego na dodatkowym wygaszaniu tylnego skrzydła jest ekipa Mercedesa, używająca wynalazku od początku tego roku. Rywale z Lotusa próbowali zablokować stosowanie urządzenia, ale FIA uznała, że nie łamie ono obowiązujących przepisów.
Wobec takiego obrotu spraw, Lotus skonstruował własną wersję systemu, którą testował podczas piątkowych treningów dwóch poprzednich weekendów Grand Prix w bolidzie Kimiego Raikkonena. U brytyjskiego teamu inaczej niż wymyśliły to Srebrne Strzały, koncept funkcjonuje przy zamkniętym tylnym skrzydle, dając ponoć większe korzyści. Swojego &quot;podwójnego DRS&quot; Lotus zamierza zacząć używać na stałe od GP Belgii i dalej go rozwijać, mimo że praca włożona w wynalazek od sezonu 2013 nie będzie nic warta.&quot;
http://www.f1.v10.pl

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
McLaren na Spa będzie bez DDRS, ale za to z potężnym pakietem, który ma być widoczny gołym okiem... cokolwiek to by miało znaczyć. ;)
&quot;Pionierem &quot;podwójnego DRS&quot; polegającego na dodatkowym wygaszaniu tylnego skrzydła
DRS już wygasza tylne skrzydło, podwójny DRS pozwala także na wygaszenie części przedniego skrzydła, dlatego też nazywa się go podwójnym. To tak gwoli uzupełnienia. ;)

O(M); dokładnie... cytowałem innych, kmwtw;)

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Tomorrowland
Póki co tragedia z aurą nad Spa, która pokrzyżowała plany wszystkich ekip. Kierowcy mieli bowiem testować nowe pakiety w swoich bolidach po tej miesięcznej przerwie wakacyjnej, gdzie kierowcy udali się na zasłużony odpoczynek a reszta ekipy czyli mechanicy i inżynierowie pracowali nad udoskonaleniem bolidów. No nic mieliśmy się dowiedzieć czegoś po tych 2 sesjach treningowych, ale nie wyszło btw Pic zwycięzcą 2 treningu z czasem 2:49:353 ???? Jedyne co warto podkreślić czego dowiedziałem się podczas tych sesji to to, że zwolnienie Massy z Ferrari jest nieuniknione :-( Szkoda, bo jest to mój ulubiony kierowca F1 zaraz po Vettelu, no ale tutaj niestety nie wypadałoby się niezgodzić z przyszłą decyzją Stefano Domenicaliego. Wiadomo, ten sport to wielkie pieniądze, a Ferrari to zespół z czołówki od zawsze i nie mogą sobie pozwolić na to w przyszłym sezonie, żeby od niej odstawali po raz kolejny bo jeden z kierowców nie daje rady. Kto go zastąpi :?: Moim zdaniem będzie to z dwójki Perez - Raikkonen, gdyby ten drugi - byłoby pięknie, ale czy Ajsmen by się zgodził znowu cisnąć w Ferrce obok Alonso :?: Wątpię, no chyba, że zostanie skuszony odpowiednią sumką :razz:

No nic może to i jest jakiś ✅ że dzisiaj nie jechali ? Nie wiem, jutro mają godzinę na przestowanie kilku nowinek czy zdążą ? Nie sądzę, więc granie Q chyba lekka loteria, ale buki też mądre nie będą wystawiając kursy po 3T więc może jakieś perełki się znajdą, wierzę ;)

e: Webber znowu ukarany o pięć pozycji startowych za wymianę skrzyni biegów w swoim bolidzie. Nie dobrze, zamiast gonić Alonso w klasyfikacji, Nando pewnie znowu powiększy przewagę.

Myślę, że warto wkleić to pytanie, które padło na jednej stronie związanej z F1 bo zapewne większość osób też nie zna odpowiedzi na to pytanie, a wydaje mi się ważne.

A: &quot;Jednak pewnej rzeczy nie rozumiem i proszę o wyjaśnienie. Jak jest sucho wszyscy jeżdżą i zbierają informację. Jak jest mokro nie wyjeżdża prawie nikt. Rozumiem sytuacje kiedy są pewni że kwalifikacje albo chociaż wyścig będzie suchy i nie ma potrzeby zbierania informacji na mokry tor. Ale kiedy wyścig też może być mokry to dlaczego nikt nie chce zbierać informacji.&quot;

B: Poza tym, że zostaje jeszcze 3 trening w sobotę to:

a) najpierw musi byc spelnionych kilka warunkow, aby mozna bylo wypuscic kierowcow na tor, pierwszy z nich to pogoda, ktora musi byc na tyle dobra aby helikopter medyczny mogl spokojnie wystartowac i wyladowac.
b) dzisiaj dosc mocno wialo (nie chodzi tutaj o wiatr staly, ktory stale wieje z jednego kierunku z taka sama predkoscia, lecz o zmienny wiatr). Bardzo ciezko jest sie do tego zjawiska przyzwyczaic, poniewaz jadac bolidem dokladnie czujesz sile docisku. Gdy wiatr jest zmienny to mozna np. w jednym miejscu zaczac hamowac powiedzmy 100 m. przed zakretem, a runde pozniej w tym samym miejscu sytuacja sie totalnie zmienia i nagle przy gwaltownej zmianie wiatru zaczyna Tobie tyl obracac. A dzisiaj byl wiatr 7,6 m/s i padalo.
c) nastepny punkt to deszcz. Sa dwa rodzaje deszczu. Jesli normalnie pada to jazda w deszczu na oponach deszczowych ktore rozprowadzaja 60 l. wody (6 razy wiecej, niz opona normalnego samochodu) niektorym kierowca sprawia przyjemnosc (Schumi). Ale gdy zaczyna padac tak, gdy na torze pojawiaja sie rzeki wody jadac za poprzedzajacym bolidem, naprawde nic nie widac w jego sprayu. Perspektywa kamery TV umieszczonej na bolidzie falszuje obraz. Lezac w bolidzie z glowa lekko uniesiona do gory, na takiej wysokosci przy intensywnych opodach, jadac w sprayu, nie widac miejsca hamowania czasami kierowca szuka punktu odniesienia i odlicza sekundy do tylu, przed nacisnieciem hamulca. Takiej pogody nikt nie lubi.

Dzisiaj z prognozy na wielu portalach wynika, że ma być słonecznie, ale tam pogoda lubi się często zmieniać. Miejmy nadzieję, że dzisiaj przez 3T oraz Q będzie sucho :razz:

arquisek +1 Punkty (Nie grałem Twoich typów, ale zasługujesz na repke ;) Super!)
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
Nie wspominając jeszcze o tym, że bolidy mają tak nisko podłogę, że przy rzeczkach mamy tzw. aquaplanning. Wówczas nawet deszczówki odprowadzające 60 litrów nie pomogą, bo źle one pracują, bo nie dość, że nie nadążają, to jeszcze mniejsza jest powierzchnia styku opony z asfaltem, co jest kluczowe.
Lotus także bez DDRS w ten weekend.

abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
PL
Nico Rosberg zostanie cofnięty o pięć pozycji na starcie do jutrzejszego Grand Prix Belgii.
Na początku trzeciej sesji treningowej w bolidzie Niemca doszło do usterki samochodu. Zespół Mercedes po dokładniej analizie stwierdził, iż awarii uległa skrzynia biegów, co jest równoznaczne z jej wymianą. Zwycięzca tegorocznego Grand Prix Chin zostanie cofnięty o pięć pozycji na starcie, ponieważ uszkodzona przekładnia nie została użyta w pięciu wyścigach.
Kimi Raikonen - Rosberg @1,30✅ Expekt
Rosberg stracił wszytkie 3 treningi na ustawienie bolidu. Bez szans z Lotusem. Kimi świetny wynik w ostatnim treningu(2 miejsce).
Zastanawia mnie słaba dyspozycja Hamiiltona, ponad 1s straty do Alonso na średniej mieszance... dziwne. Ja ryzukuje H2H Lewis-Alonso@2,9✅ Expekt

olo +14 Punkty
wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
Maldonado cofnięty o 3 pozycje na starcie za blokowanie rywali w kwalifikacjach.
Ważą się tez losy pozycji Raikkonena, który na najszybszym swoim kółku zaliczył mały wyjazd na pobocze.
edit: Kimi uniknął kary - telemetria go ocaliła. ;)

rajdowiec75 1,8K

rajdowiec75

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Tomorrowland
No jutro zapowiada się emocjonujący wyścig z Kobą w 1 linii będzie się działo na starcie. Oby tylko deszcz nie popsuł widowiska. Btw jest to pierwszy Japończyk, który osiągnął &quot;podium&quot; w kwalifiakcjach F1. Guzik też wystrzelił niesamowicie a obaj byli na Hawajach w tej przerwie wakacyjnej, jak widać dobrze na nich podziałały. Vettel bardzo słabo, ale o niego się nie martwie powinien mieć bardzo dobre tempo wyścigowe. Jakbym miał się podjąć zwyciezcy to byłby to Guzik z racji i miejsca z którego startuje i z racji mądrego dbania o opony. Jak będzie sucho przez cały wyścig to ma duże szanse.

olo +14 Punkty
pawacki +5 Punkty (dziękówka,taśma nie weszła ale guzik izzy :))
D 25

dziara11

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Warszawa
Dokładnie Rajdowiec. Trzeba poczekać tylko żeby zobaczyć jaka pogogda i zagram na Guzika na win i cos na mojego ulubieńca czyli Kimiego. Vettel dzisiaj robił sporo błędów, myslałem że on jest juz na tyle doświadczony że nad strsem panuje ale jak mu nie idzie to się wkurza prawie jak Hamilton

macieqleo +12 Punkty
rajdowiec75 +4 Punkty (Jeżeli zagrałeś Guzika :browar: Tak trzymaj i pisz w dziale ;))
abraxas 3,2K

abraxas

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
PL
Pogoda ma byś piękna,słoneczna i z wyższą teperaturą, od początku weekendu słyszymy, że najlepsza pogoda przewidywana jest na jutrzejszy wyścig.
W takich warunkach największe szanse na zwycięstwo ma Button co potwierdza Hamilton wskazując jako zwycięzce jutrzejszego wyścigu właśnie swojego zespołowego kolegę.
Zwycięzca GP Belgii 2012:
Button @2,5✅ Expekt
Jedyny który może jutro namieszać według mnie to Kimi Raikonnen, który po karze dla Maldonado wystartuje z trzeciego miesjca. Kimiemu i jego bolidowi ewidentnie leży ten tor, jutro będą wyższe temperatury, w których to Lotus lepiej sobie radzi.

S 318

soren

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Dyscyplina: Formuła 1 Grand Prix w Spa
02.09.2012 14:00
Kto wygra wyścig?
typ: Jenson Button
kurs: 2.35
buk: Bet-at-home
W niedzielę na pięknym torze Spa w Belgii, po ponad miesięcznej przerwie odbędzie się kolejna kwalifikacja Mistrzostw Świata w Formule 1. Sobotnie kwalifikacje przyniosły bardzo dużo ciekawych rozwiązań.
Bardzo słabo zaprezentowali się walczący o tytuł Mistrza Świata dwaj kierowcy Red Bulla. Sebastian Vettel nie zdołał awansować do Q3, natomiast mark Webber zajął dopiero 7 miejsce. Co gorsza dla Australijczyka za przedwczesną wymianę skrzyni biegów podczas treningów zostanie on przesunięty o pięć pól startowych do tyłu. Lider klasyfikacji generalnej, po wygraniu 3 treningu na pewno narobił apetytu swoim kibicom. W kwalifikacjach zajął jednak 6 pozycję, ze stratą prawie 0.8 sekundy do zwycięzcy kwalifikacji Jensona Buttona. I to właśnie on wraz z Kimim Raikkonenem powinni jutro walczyć o zwycięstwo. Dla Brytyjczyka jest to 50 wyścig w barwach McLaren Mercedes i dopiero pierwsze wywalczone z tym zespołem pole position. Na pewno wiele w tym pomogło nowe tylne skrzydło o czym sam mówi Button. Podczas Q3 Jenson notował najlepsze czasy w pierwszym i trzecim sektorze. Natomiast jego kolega z zespołu Lewis Hamilton po porannym treningu zdecydował, się na tylne skrzydło, które McLaren używał na Węgrzech. Widać, że nie było to jednak dobre posunięcie. Pytanie tylko jak to skrzydło spisywać się będzie podczas wyścigu. Ja jednak mam nadzieję, że podobnie jak w kwalifikacjach, a szczególnie w Q3 gdzie Jenson po prostu zmiażdżył konkurencję. Liczę na to, że Button powtórzy wyczyn z GP Monako z 2009 roku, kiedy to po wygraniu kwalifikacji wygrał też cały wyścig.

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Button TOP 3 @ 1.30✅ Expekt
Troszkę nie rozumiem kursów... 1.30 na &quot;6&quot; i 1.35 na podium:wowsdf:
Do dubla można dołożyć, bo Guzik, co opisali poprzednicy ma dużą szansę na zwycięstwo, szczególnie że ma bufor za sobą...
De la Rosa - Karhikeyan @ 1.35✅ Expekt
akurat do dubla, 9:1 h2h, bo w Monaco rozjechali Pedro już na 1.okrążeniu...
Hiszpan będzie jak zawsze jedno miejsce przed Hindusem;)

becks-59091 +3 Punkty (za F1)
S 1

startowiec

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Witajcie,
Obstawiłem na Hamiltona, że będzie lepszy od Webbera i że Alonso od Vetela

Jeśli oni mieli już wypadek na 1 metrach i już nie jadą to jest zwrot czy przegrane?

wojcirej 2K

wojcirej

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Okreg Trzech Stanów
Skoro nie dojechali, to są nieklasyfikowani. Webber i Vettel dojechali do mety, więc byli wyżej niż ALO i HAM, czyli masz zakłady przegrane.

obserwator-m 9,1K

obserwator-m

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Jeszcze dobrze nie ochłonęliśmy po niedzielnych emocjach związanych z GP Belgii, a przed nami kolejne święto, czyli GP Włoch na torze Monza:grin:
Zanim jednak przejdziemy do dyskusji o tym wyścigu należy podsumować to, co już za nami, gdyż parę rzeczy będzie miało wpływ na najbliższy wyścig.
Na starcie do wyścigu o Grand Prix Belgii, Francuz spowodował ogromną kolizje, w wyniku której z rywalizacją pożegnał się on sam, a także Lewis Hamilton, Fernando Alonso i Sergio Perez. Sędziowie postanowili zawiesić 26-latka na najbliższe Grand Prix Włoch na torze Monza, a także nałożyć na niego karę finansową w wysokości 50 000 Euro.
Grosjeana w GP Włoch zastąpi kierowca testowy Lotusa - Jerome d&#39;Ambrosio.

Status
Zamknięty.