Grupa A - Brazylia
Zdarzenie: Japonia - Wlochy
(1:3)
Typ: Japonia
Kurs: 2,55
Stawka: 5j /10j
Bukmacher: Pinnacle
Data spotkania: 06.08.2010 godz. 18:00
Skład Włoszek:
Rozgrywające: Guilia Rondon, Marta Bechis
Środkowe: Valentina Arrighetti, Jenny Barazza, Lucia Crisanti
Przyjmujące: Francesca Piccinini, Antonella Del Core, Lucia Bosetti, Cristina Barcellini, Chiara Di Julio
Atakująca: Serena Ortoliani
Libero: Enrica Merlo.
Skład Japonek:
Arita Saori, Yoshie Takeshita, Matsuura Hiroko, Kaori Inoue, Yamamoto Ai, Sano Yuko, Mai Yamaguchi, Chie Yoshizawa, Mizuho Ishida, Erika Araki, Saori Kimura, Ebata Yukiko, Saori Sakoda, Akiko Ino, Hamaguchi Kanari.
Według mnie najciekawszy mecz pierwszego dnia. Oba zespoły ze zmianami w składzie w porównaniu z poprzednimi turniejami. U Włoszek brakuje atakującej Taismary Aguero, która po ME w Polsce skończyła karierę reprezentacyjną, podstawowej rozgrywającej Lo Bianco, blokującej Gioli, libero Cardullo, po kontuzji wraca liderka Piccinini, która nie grała w turniejach przygotowawczych. Trzeba powiedzieć, ze skład Włoszek nie jest taki mocny, żeby spokojnie pokonywać średnie zespoły w
Grand Prix. Turnieje przygotowawcze: Puchar Jelcyna i Piemont Cup pokazały, że zespół ma duże braki w ataku. Niektóre występy były naprawdę słabe w wykonaniu Włoszek. Szczególnie można wspomnieć o porażce w Piemont Cup 0:3 z Japonią. Trener Barbollini tłumaczył to nieznajomością azjatyckiego stylu gry u swoich siatkarek, ale myślę, że tutaj dużo się nie zmieni.
U Japonek brakuje Megumi Kurihary, Maiko Sakashity. W turniejach przygotowawczych bez podstawowych siatkarek gra wyglądała słabo, ale gdy w Piemoncie pojawiły się: Takeshita, Kimura, Araki prezentowały się nieźle. Według mnie Japonki mogą spokojnie powalczyć z Włoszkami. Daję im nawet więcej niż 50% na zwycięstwo. Według mnie po takim kursie warto grac.
Drugi mecz w Brazylii to pojedynek gospodyń z Tajwanem. Tutaj każdy inny wynik niż zdecydowany 3:0 będzie dużą niespodzianką. Szczerze mówiąc, to każdy set wygrany w całej serii
Grand Prix będzie dużym osiągnieciem Tajwanu. Zakład na under w pierwszym secie wydaje się dobry, ale to tylko u bukmachera Betway.
Grupa B - Polska
Grupa jest bardzo wyrównana. Mimo wszystko faworytem są Polki. Bardzo ważny będzie pierwszy mecz z Niemkami.
Niemcy zagrają bez blokującej Furst. Do wygranej Polki potrzebują dobrej gry calego zespołu, na pewno musi się przebudzić Skowrońska w ataku. Cieszy powrót Barańskiej do dobrej zagrywki. Kiedyś mówiło się, że posiada jeden z najlepszych serwisów w Europie. Ostatnio tego brakowało, ale przynajmniej w meczach z Rosją i ptzy ich słabym przyjęciu wyglądało to dobrze. Osobiście w Barańskiej upatruje liderki zespołu. Będzie grała na przyzwoitym poziomie w ataku i przyjęciu to zespół będzie miał dużo łatwiejsze zadanie.
W drugim meczu zmierzą się Amerykanki z Dominikaną. Amerykanki grają bez: Metcalf, Berg, Bown, Tom. Zespół składa się głównie z młodszych zawodniczek, ktore grały w zeszłoroczej
Grand Prix. Dominikana jeszcze bardziej osłabiona. W sparingach z Niemkami grały bez Bethanii de la Cruz, ale tej siatkarki już długo nie widziałem w kadrze, kapitan Milagros Cabral. Bukmacherzy upatrują faworyta w drużynie
USA, ale trzeba pamiętać, że na Mistrzostwach Panamerykańskich Dominikana pokonała 3:1
USA, a składy można porównywać do dzisiejszych. Poza tym te dwa zespoły bardzo lubią grać zacięte, często 5-setowe pojedynki, więc ja osobiście odpuszczam typowanie tego spotkania. Jednak faworytem wydają się być Amerykanki.
Grupa C - Chiny
Zdarzenie: Holandia - Tajlandia
(3:0)
Typ: Tajlandia+2,5seta
Kurs: 1,67
Stawka: 5j /10j
Bukmacher: Pinnacle
Data spotkania: 06.08.2010 godz. 10:00
Skład Holandi:
Francien Huurman, Chaine Staelens, Robin de Kruijf, Maret Grothues, Quinta Steenbergen, Alice Blom, Myrthe Schoot, Janneke van Tienen, Caroline Wensink, Manon Flier, Laura Dijkema, Debby Stam, Nicole Koolhaas, Judith Blansjaar
Trener Tajlandii narzekał na urazy swoich zawodniczek, ale nie znalazłem informacji o poważniejszych brakach u Tajek.
Holandia w turniejach przygotowawczych prezentowała się słabo, np. wyrównany mecz z polskimi rezerwami, i późniejsza przegrana z nimi, bardzo słaby turniej Piemont Cup. Największy brak u Holenderek to nieobecność rozgrywającej Kim Staelens, bez niej zespół ma dużo problemy z konstruowaniem akcji, nie ma blokującej Visser. Według mnie jeden set dla Tajek to minimum. W poprzednim roku Tajlandia zdobyła Mistrzostwo Azji. W finale świetnie zagrały przeciwko Chinkom. Tajlandia gra szybką siatkówkę, agresywna zagrywka, średnia gra w obronie. Myslę, ze kurs 1,74 na Tajlandię+2,5seta jest dobry do gry.
W drugim meczu Chinki grają z Portoryko. Gospodynie powinny spokojnie wygrać, ale kursy nie zachęcają do typowania.
Patrząc na układ grup muszę się zgodzić z
christopherem48. Polki mają dobre grupy, jedyny turniej europejski jest grany w Polsce. W pierwszym turnieju Polki mają szanse na 3 zwycięstwa, później gramy dwa razy z Tajwanem, czyli powinny być zwycięstwa bez straty seta. Po drodze trzeba wygrać z zespołami z naszego poziomu i mamy duże szansę na awans do chińskiego finału.
Zapraszam do pisania analiz i przemyślen