Jake ELLENBERGER 3.10

betsafe
Przyznam że analizowałem to starcie odkąd tylko się o nim dowiedziałem i nadal mam spore wątpliwości. Nie jest to najlepsze bukmachersko, i najłatwiejsze do wytypowania starcie, ale postaram się trochę przybliżyć (moim skromnym zdaniem), najważniejsza walka
UFC 180.
Teoretycznie bukmacherzy i "eksperci" typują proste zwycięstwo Gasteluma. Młody, zdolny, niepokonany, walczący w ojczyźnie swoich rodziców, przeciwko Ellenbergerowi po 2 porażkach... Problem w tym że diabeł tkwi w szczegółach.
Jake Ellenberger kilkanaście miesięcy temu był blisko walki o pas. Porażka po jednej z najnudniejszych walk w historii
UFC z Rorym MacDonaldem i TKO które zebrał od Robbiego Lawlera, wystarczyło by wielu "ekspertów" stwierdziło że pan Jake już się skończył. Z całym szacunkiem, ale uważam to za totalny debilizm. Tak jak nie uważam Ellenbergera za wybitnego zawodnika, tak nie zapominajmy o tym że przegrał z dwoma czołowymi zawodnikami świata w wadze półśredniej i hańby mu te porażki nie przynoszą. Czy zawiódł w nich? Absolutnie nie, z Rorym walkę przegrał głównie przez gorsze warunki fizyczne, co wystarczyło MacDonaldowi do nabijania punktów jabami, z Lawlerem mimo porażki dał bardzo dobrą walkę, sam stawiając wtedy dla Robbiego do samego końca nie byłem pewien czy Jake nie sprawi sensacji.
Jego rywalem będzie Kelvin Gastelum. Kelvina "znam" od prawie 2 lat. To właśnie wtedy miejsce miał siedemnasty sezon TUFa, najlepszy w ciągu ostatnich lat, do którego dostali się znakomici zawodnicy wagi średniej. O klasie i poziomie tamtego programu niech świadczy fakt, iż praktycznie raz w miesiącu przy jakiejś gali wspominam o jakimś zawodniku z TUFa. Kevin Casey, Zak Cummings, Uriah Hall, Luke Barnatt, Dylan Andrews, Clinh Hester, Josh Samman, wszyscy oni brali udział w tamtym sezonie. Kto go wygrał? Ten który od początku skazywany był na pożarcie, najmłodszy z nich wszystkich, Kelvin Gastelum. Zwycięstwo w tak prestiżowej edycji TUFa sprawiło że pan Gastelum został niemalże "naznaczony" jako przyszły pretendent do pasa mistrzowskiego. Zdecydował się na zmianę kategorii wagowej na niższą, schudł, potrenował na siłowni... Dawnego niepozornego Kelvina zastąpił nowy, pewny siebie, nazywany mini Cainem. Wszystko wygląda u niego fantastycznie. 9 walk-9 wygranych. Pokonani tacy zawodnicy jak Rick Story, Nico Musoke. Jeśli wygra z Jakem Ellenbergerem, wiele wskazuje że będzie o krok od walki o mistrzostwo świata. Pytanie w tej walce jest jedno.
Czy Kelvin jest już na tym poziomie, żeby walczyć z czołowymi zawodnikami UFC? Mimo wszystko, ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Dotychczas w każdej jego walce, pisałem analizę z przekonaniem że pokona rywala i... muszę przyznać że nie byłem zadowolony z Gasteluma, mimo iż wygrywał za każdym razem. Fani nazywają go małym Cainem, ale mimo wszystko, nie widzę dużego podobieństwa, może poza pochodzeniem. Zapasy Gasteluma? Baaardzo chimeryczne. Co prawda czysto teoretycznie daje radę, ma 60% skuteczności obrony obaleń, ale kilka razy dał się zrobić jak dziecko. To nie są zapasy których zawodnik jest świadom i potrafi zamienić je w śmiertelną broń, sporo w nich przypadku i braku pomysłu. A przecież Ellenberger potrafił sprowadzać do parteru nawet Robbiego Lawlera i Rory'ego MacDonalda! Co gorsze, Kelvin lubi zbierać proste ciosy i gubić koncentracje, tak było chociażby w walce z Rick'iem Story'm, gdzie wyłapał ciosy które spokojnie mogły skończyć walkę.
Mimo iż jestem wielkim fanem Kelvina Gasteluma i szczerze życzę mu zwycięstwa w tej walce, a potem marszu po pas mistrzowski, ale pierwszy raz stawiam przeciwko niemu i proponuje w tej walce grę na
Ellenbergera po kursie 3.10. Taki kurs w momencie gdy zbudowana jest jakaś sztuczna atmosfera "wypalenia" Jake'a, w momencie gdy Kelvin Gastelum popełnia dziecinne błędy w defensywie, wszystko sprzyja grze na niespodziankę w tej walce. Walkę oceniam jako 50%-50%, co ciekawe przed wystawieniem kursów, wiele osób na amerykańskich forach, chociażby sherdogu spodziewało się że to Gastelum będzie underdogiem w tym starciu, a Jake faworytem. Niech każdy zagra na własne ryzyko co chce, ale polecam obejrzeć tą walkę, zapowiada się na znakomitą bitwę ????
"Gastelum ma fantastyczną stójkę"
"Gastelum ma fantastyczne zapasy"
i Jake Ellenberger w akcji