Dyscyplina:
Piłka Nożna - Europa, Mistrzostwa Świata - Kwalifikacje
Godzina: 20:45
Spotkanie:
Szwecja -
Holandia
Typ: obydwie drużyny strzelą gola i pow. 2,5 gola
Kurs: 2.70
Bukmacher: Betano
Analiza:
Witam wszystkich! Po dłuższej przerwie wracam do typowania i mam nadzieję, że wspólnie nie raz pokonamy bukmachera! Zapraszam do analizy!
Po pierwsze, jest to początek eliminacji, a wczoraj i przedwczoraj byliśmy świadkami meczów z udziałem innych drużyn. Po obejrzeniu kilku z nich od razu nasunął mi się jeden wniosek. Otóż prawie
każda drużyna narodowa dąży do strzelania goli co wynika z chęci pokazania się z jak najlepszej strony. Według mnie jest to bezpośrednio związane z meczem dzisiejszym, gdyż
choć Holandia jest faworytem to ze Szwecją wcale nie będzie miała łatwo. Te spotkanie można porównać do meczu Izraela z Włochami (1-3), w którym to gospodarze prowadzili grę, a mimo to polegli z faworytem. Inny mecz, w którym zobaczyliśmy kilka bramek, a potencjał ekip był zbliżony odbył się w niedzielę, a wzięła w nim udział
Litwa, która zremisowała ze Słowenią 2-2. W tym przypadku także byliśmy świadkami wymiany ciosów, a goście choć byli faworytami, dali sobie strzelić 2 gole. Gruzja z Austrią również zapewniły nam kibicom interesujące widowisko z wieloma sytuacjami strzeleckimi (1-2). Jak widzimy, grający na wyjeździe faworyci nie odnosili w każdym przypadku przekonujących zwycięstw. Ktoś może oczywiście napisać: jak to? Przecież
Niemcy wygrali 3-0,
Hiszpania 8-0,
Walia 4-0. Owszem, to prawda, jednak w tych meczach ekipy te były dużymi faworytami, natomiast w spotkaniach podanych przeze mnie wcześniej faworyt nie miał aż tak dużych szans na wygraną, co przełożyło się na wyniki: dużo goli z obydwu stron i bardzo ciekawe spotkania. Podobnie może być w meczu dzisiejszym, gdyż
Szwecja u siebie jest groźna, a Holandia zapewne zrobi wszystko by udanie rozpocząć te eliminacje. Bez wątpienia zapowiada nam się ciekawe widowisko.
Po drugie, kolega powyżej napisał, że zespół Oranje przechodzi aktualnie trudny okres. To fakt, z którym ciężko się nie zgodzić. Jednak nie zapominajmy, że
Szwecja także nie jest w najwyższej formie. Owszem, grała na Euro 2016, jednak z tego co pamiętam, to była jedną ze słabiej wyglądających ekip na całej imprezie. Obok Ukrainy czy Austrii według mnie nie zaprezentowała niczego spektakularnego. Widać było zależność od Zlatana Ibrahimovicia, a ze względu na to, że gwiazdor nie był w najwyższej formie to i gra całego zespołu wyglądała marnie. Z kolei
ekipa holenderska być może nie posiada tak znanych zawodników jak np. Ibra, lecz tworzy kolektyw. Widać, że piłkarze są stworzeni do gry kombinacyjnej i choć nie zawsze udaje się wygrać to zazwyczaj zespół stwarza sporo sytuacji podbramkowych. Tak było w przegranym meczu z Grecją (1-2) kilka dni temu czy we wcześniejszych spotkaniach odbytych jeszcze przed Euro 2016. To dowód na to, że
dzisiaj zawodnicy holenderscy są w stanie strzelić chociaż 2 gole, a ze względu na fakt, iż w obronie często popełniają błędy, mogą także coś stracić. Moim zdaniem zatem zapowiada nam się bardzo ciekawy mecz z dużą ilością goli o czym zresztą napisał już powyżej kolega Lukbie.
Po trzecie, warto napisać kilka zdań o aktualnej formie obydwu drużyn.
Szwedzi na Euro rozegrali tylko 3 spotkania i od tamtego czasu mieli wolne.
Wymęczony remis 1-1 z Irlandią (nie oddali choćby jednego celnego strzału w całym meczu, a gol dla Nich padł po samobójczym trafieniu Irlandczyka),
porażka 0-1 z Włochami (także ani jednego celnego strzału Szwedów), a na koniec
porażka 0-1 z Belgią (mecz ostatniej szansy, kilka celnych strzałów to za mało by wygrać mecz z taką plejadą gwiazd jaką jest reprezentacja Belgii). Jak widać
Szwecja zaprezentowała się bardzo słabo na Euro, a mecz dzisiejszy jest pierwszym od zakończenia czerwcowej imprezy. To powoduje, że drużyna Trzech Koron jest jedną wielką niewiadomą.
Nikt nie wie na co stać tę ekipę i dlatego też trudno powiedzieć jakim wynikiem zakończy się spotkanie. Z kolei
Holandia ze względu na to, że na Euro nie pojechała, od zakończenia eliminacji do Mistrzostw Europy,
rozgrywała jedynie mecze towarzyskie. Było ich łącznie 7 i
prawie w każdym z nich padało sporo bramek. Ich rezultaty przedstawiają się następująco:
wyjazdowa wygrana z Walią 3-2, domowa porażka z Francją 2-3, wyjazdowa wygrana z Anglią 2-1, wyjazdowy remis z Irlandią 1-1, wyjazdowa wygrana z Polską 2-1, wyjazdowa wygrana z Austrią 2-0, domowa porażka z Grecją 1-2. Jak widać w meczach tych padało dużo goli. Tylko
Austria w ostatnim sparingu przed Euro nie potrafiła strzelić gola ekipie holenderskiej. W pozostałych spotkaniach rywale Oranje strzelali chociaż po 1 bramce. Na tej podstawie można stwierdzić, że
gra defensywna Holandii pozostawia wiele do życzenia. Choć w ofensywie wygląda to nieźle, to w obronie nie najlepiej. Szczerze mówiąc gra Holandii przypomina mi trochę postawę boiskową Ajaxu Amsterdam. Tam też drużyna stwarza dużo sytuacji strzeleckich, lecz obrona popełnia błędy, które kończą się straconymi golami. Nie wydaje mi się by w meczu dzisiejszym miało się to zmienić, gdyż nawet pogrążona w kryzysie
Grecja potrafiła strzelić aż 2 bramki Holendrom, więc z jakiego powodu Szwedzi mieliby nie pokonać bramkarza ekipy Oranje chociaż 1 raz?
Po czwarte, warto także odwołać się do
dotychczas rozegranych meczów bezpośrednich. Otóż
drużyny mierzyły się 11 razy, jednak ze względu na odległe daty większości z nich, podam Wam tylko
4 ostatnie rezultaty. Prezentują się one następująco: 2-2, 3-1, 4-1, 3-2. 2 pierwsze spotkania były meczami towarzyskimi, a 2 kolejne spotkaniami w eliminacjach do Euro 2012. Jak łatwo zauważyć,
w ostatnich pojedynkach padało sporo bramek. Co ciekawe,
bez znaczenia czy mecz odbywał się w Szwecji czy w Holandii, gdyż gole padały z obydwu stron. To naprawdę dobra informacja biorąc pod uwagę proponowany przeze mnie typ. Zatem wydaje mi się, że czeka nas otwarty mecz.
Szwecja po nieudanej imprezie zapewne zrobi wszystko by zagrać skuteczniej, natomiast
Holandia nie może sobie pozwolić na kolejne wpadki, więc będzie atakowała od samego początku. Gole dwóch drużyn są w związku z tym dzisiaj możliwe.
Podsumowując, warty podkreślenia jest fakt, iż nieznacznym faworytem jest
Holandia. Choć nie zakwalifikowała się na Euro to wyniki meczów towarzyskich z ostatnich miesięcy jasno wskazują, iż zespół ten powoli wychodzi na prostą. W meczu dzisiejszym rywalem jest
Szwecja, która była jedną ze słabszych ekip na Euro. Trudno jednoznacznie stwierdzić jak zaprezentuje się w spotkaniu inauguracyjnym
eliminacje do MŚ. Jednak skoro gra u siebie, a w ostatnich meczach z Holandią strzelała zawsze choć 1 bramkę to również dzisiaj jest w stanie to zrobić. Jest to prawdopodobne, gdyż defensywa Holandii często popełnia błędy. W związku z niniejszym nikogo nie powinien zaskakiwać typ, który proponuję.
Z innych rozwiązań warto rozważyć typ, że w meczu padną chociaż 3 gole, a wygra
Holandia (@4.00). Oczywiście rozdzielenie mojego typu na to, że obie strzelą czy na to, że w meczu padną chociaż 3 gole, również ma sens. Życzę wszystkim powodzenia! Hej

100