Dyscyplina: Piłka Nożna - Ekstraklasa
Spotkanie: Cracovia Kraków - Wisła Kraków
Typ: 2
Kurs: 2,25
Bukmacher: Unibet
Analiza:
Derby Krakowa, przed którymi zdecydowanie lepsze humory mają kibice Wisły. Nie wierzę w częste "prawo masówki", które jest aż nadto nadużywane na tym forum, jednak - jeśli chodzi o polską Ekstraklasę - ciężko przewidzieć co się wydarzy, a typy jasne i klarowne mają bardzo często zupełnie inne odzwierciedlenie w rzeczywistości. Jednakże ja osobiście nie widzę innej opcji, nie widzę innej możliwości, jak zwycięstwo Wisły w jutrzejszym spotkaniu. Owszem, derby to derby, rządzą się swoimi prawami, ale szanujmy się, to Biała Gwiazda jest tutaj faworytem, powiedziałbym nawet - zdecydowanym, a kursy są znacznie przeszacowane.
Zacznę od mojego faworyta, czyli Wisły. Cóż, są dla mnie wielkim zaskoczeniem, niekoniecznie pozytywnym, gdyż za Białą Gwiazdą osobiście nie przepadam. Ci, co kpili z krakowskiej drużyny przed sezonem muszą ugryźć się w język. Jednakże sami kibice Wisły (oczywiście nie wszyscy) przewidywali dramatyczną walkę o utrzymanie (nie, to nie jest z dupy wzięte, gdyż znam opinię kilku Wiślaków). Ewidentnie widać świetne przygotowanie fizyczne, dzięki któremu spokojnie można być w czołówce ligi - walczyć o europejskie puchary - nawet nie biorę pod uwagę aspektu technicznego, vide Korona z sezonu poprzedniego. Kto za tym wszystkim stoi? Wyszydzany przez wszystkich Franz Smuda, który - bądź co bądź - jest bardzo dobrym trenerem, jeśli chodzi o standardy polskiej
Ekstraklasy. Trener dobry, słaby selekcjoner, prosta zależność. Ściągnięcie Pawła Brożka to było świetne posunięcie, widać, że chłopak czuje się świetnie zarówno w Wiśle, jak i w samej Polsce, podobnie jak Franz - jak na standardy polskie to jest to solidny napastnik. Z drugiej strony - jest to dość przykre zjawisko - gdyż europejskich wymogów nie spełnia, co dobitnie pokazał mecz z... San Marino. Świetny Garguła, który po definitywnym końcu problemów z kolanami, wraca do wysokiej formy, którą prezentował w Bełchatowie. Małecki także jest silnym punktem drużyny. No i oczywiście obrona. Obrona, która zapewnia spokój, jakiego dawno nie było na Reymonta. Pomocnicy mają świadomość, iż w defensywa gra pewnie, także mogą się koncentrować na ofensywie. Ostatnie trzy mecze tej drużyny to zwycięstwo 2:0 z Lechem Poznań, remis 0:0 na trudnym terenie w Szczecinie i przekonujące zwycięstwo 3:0 z rewelacją poprzednich rozgrywek - Piastem Gliwice, także wyniki imponujące. Taka Wisła naprawdę mi się podoba (pomimo mojej niechęci do tego zespołu, co napisałem na wstępie) i myślę, iż jeśli nie stanie się nic nieprzewidzianego - np. w zimę - to są jednym z kandydatów do europejskich pucharów - zdecydowanie bardziej można polegać na Białej Gwieździe, niż na Lechu Poznań. Mimo wszystko - myślę, iż na mistrzostwo szans wielkich nie mają, gdyż Legia Warszawa jest poza zasięgiem wszystkich.
Cracovia gra ładnie, widać rękę Stawowego, jednak... czegoś brakuje, czegoś ciągle brakuje. Sam nie wiem czego, może większej pewności w defensywie, którą ma właśnie Wisła? Chyba tak, gdyż to, co czasami wyprawia Kuś, Kosanovic czy Żytko woła o pomstę do nieba. Pomoc nie wygląda tak słabo, gdyż jak napisałem - potrafią poklepać. No ale nie oszukujmy się - kim jest Danielewicz, Bernhardt, Boljevic czy Szeliga wobec Małeckiego, Sarkiego, Garguły czy chociażby Chrapka? Różnica w formach obu zespołów jest znaczna, co pokazują ostatnie mecze. W poprzedniej kolejce Pasy mierzyły się z Zawiszą Bydgoszcz, mecz tzw. o 6 punktów, gdzie zaprezentowali się żenująco. Jedyni zawodnicy warci uwagi to Saidi i Nowak, jednak pierwszy dopiero zaczyna dochodzić do formy po okresie ramadanu a Dawid nie zawsze ma z kim grać, nie zawsze ma co wykończyć, gdyż jest to typowa dziewiątka a nie kreator gry z pozycji napastnika. Cracovia w małym dołku, jednak jutro ambicji na pewno nie zabraknie.
Moim zdaniem waleczność Cracovii jutro niewiele zmieni, gdyż Wisła także nie odpuści. Oprócz tego Wisła lepiej wygląda pod względem fizycznym oraz technicznym. Mecz z pewnością prestiżowy, obie drużyny chcą pokazać, kto rządzi w Krakowie. Moim zdaniem panować będzie Biała Gwiazda, która jest zdecydowanym faworytem, a kurs na zwycięstwo to oczywiście value.
Pozdrawiam i polecam.

100