Smederna - Dackarna typ 1 @1.45 3/10j (STS) 
Na papierze Smederna moim zdaniem wygląda trochę lepiej niż Dackarna. Do tego dochodzi atut własnego toru. Na handicap jednak to ciut za mało, więc próbuje zwykłe money line.
Gospodarze ze świetnym Lindgrenem, a więc już jest jakiś pewny zawodnik, na którym oprzemy analizę. Do pary dorzucono Fredce Michaela Jepsena Jensen, który dobrze wszedł w sezon. Mam troche wątpliwości co do tego zestawienia, gdyż Michelsen ustawiony został ze słabym Lebiediewem, ale to trener odpowiada za wyniki, a nie ja. Iversen pod 13-tka wydaje się być dobrym rozwiązaniem, gdyż na 14-tce mamy mocnego jak na Szwedzkie warunki Buczkowskiego.
Dackarna ma moim zdaniem więcej niewiadomych. Hancocka nie można oceniać, bo druga liga
polska nie jest miarodajna, co do jego wyników. "Ugly duck" pod dwójką - ciekawie. Dudek z przeciętnym Berntzonem, Janowski z Przedpełskim i Klingiem.
Mecz będzie oscylował zapewne w okolicach 4-punktowej przewagi gospodarzy, ale różnice powinien zrobić tu Lindgren i Buczkowski pod 14-tką.
Vetlanda - Masarna typ 1 handicap - 6.5 @1.80 3/10j (STS) 
Vetlanda w tym roku nie wygląda już może tak dobrze jak w latach ubiegłych, ale w tegorocznych rozgrywkach powinni zabijać rywali monolitem i seniorską zbilansowaną siłą. Woźniak, Jonasson, Laguta, Musielak i przede wszystkim Zmarzlik, to niezwykle wyrównana 5-tka z wyróżniającym się Gorzowianinem. Rezerwy w postaci Hjemlanda i Jensena też wyglądają solidnie i powinni to dzisiaj potwierdzić.
Masarna ma dziury na pozycjach 6,7 i tu będzie widoczna różnica. Cyfer i Lindman odstają na papierze od gospodarzy. Formacja seniorska też mnie nie przekonuje. Sundstroem z Lindbaeckiem, Przemek z Nilssonem i Woffinden kreowany na lidera to może być za mało.
Vastervik - Indianerna typ Indianerna handicap +2.5 @1.85 2/10j (STS). 
Idę w kierunku gości ze względu na brak Nickiego Pedersena u gospodarzy. Wiemy ile znaczy "Dzik" dla Tarnowa i ile znaczylby dziś dla Vastervik. Nicki odpoczywa aż do
Grand Prix i będzie to dziś dziura nie do zastąpienia. Vastervik to nadal silny zespół z Zengotą czy mocnym Bechem pod 15-tką. Nie mam natomiast w ogóle przekonania do formy Kildemanda, Smektały (w Szwecji) czy Ljunga.
Indianerna od lat bazuje na tych samych zawodnikach (Protasiewicz, Miedziak, Bjarne Pedersen). Kolektyw jest widoczny, Adrian zazwyczaj lepiej jeździ w Szwecji niż w Polsce. Pozbierał się już chyba Milik, a do tego mamy jeszcze Bjerre. Mocna 6 i 7 z Ludvigiem Lindgrenem i Palovaarą.
Mecz powinien być na styku, a o zwycięstwie, którejś z drużyn może zadecydować 15 bieg. Stąd też typ na +2.5 punkta dla gości jest racjonalny.
Zawodnicy over/under (liczą się pierwsze 4 starty) - STS
Kildemand 7.5 poniżej @1.67 3/10j 
... bo jego formę widzimy.
Milik 6.5 powyżej @1.65 2/10j 
... bo coś drgnęło w dobrym kierunku, a linia stosunkowo niska.
Musielak 4.5 powyżej @1.70 3/10j 
Tofik walczy, Tofik startuje.
Drabik 6.5 powyżej @1.60 2/10j 
Maksym w formie.
H2H
Laguta - Lindbaeck typ 1 @1.70 3/10j 
Lindbaeck potraci punkty nie tylko na rywalach, ale i na koledze z pary.
Buczkowski - Przedpełski typ 1 @1.70 2/10j 
Buczek wydaje mi się być na tą chwilę mocniejszy, obydwaj spod numerów rezerwowych, ale gospodarz będzie miał łatwiej.