cytat z dnia 19 stycznia 2020 21:09 przez typerskoki
Proponuje obejrzeć jeszcze raz 2 serie skoki Ryoyu i Dawida. Element wyjscia z progu (mało istotne bo sędziowie wtedy najwyraźniej śpią) i lądowanie. Dawid machnął rękami przy lądowaniu, że prawie kask zrzucił z głowy. Normalnie za takie coś się daje 17pkt, ale, że całość lotu było OK i Dawid skacze ładnie w locie to 18pkt było by normalną notą. Przedział 53,5-54,5 normalnie byłby OK. Dawid dostał 55 więc powiedzmy do przyjęcia. Ale mi chodzi o porównanie z Ryoyu. Teraz zobaczcie lot i książkowe, zaznaczam KSIĄŻKOWE lądowanie Japończyka. Nie ma się do czego przyczepić. Jakim cudem sumarycznie dostał tylko punkt więcej niż Kubacki, który przy lądowaniu machaniem ręki przypominał takie sławy jak Eddie Edwards czy Robert Mateja

Oczywiście celowo wyolbrzymiam, ale nie jestem w stanie tego pojąć. Też nie jestem obiektywny bo miałem typ na Ryoyu. Niemniej jednak zdania nie zmienię i uważam, że zachowanie sędziów to skandal i to nie po raz pierwszy. Czasami to wygląda jakby oni tam byli na pikniku i mają wcisniętą notę już przed oddaniem skoku za nazwisko - tak to wygląda. Tylko jak skok jest zawalony to zmieniają zdanie.
PS. Wygrana Dawida zasłużona za całokształt i tu nie polemizuje. Czepiam się tylko pracy sędziów, którzy regularnie odstawiają manianę, a wypaczyli zwycięzce, więc już nie można tego puścić płazem.