cytat z dnia 19 lutego 2020 15:34 przez tarki_16Od jutra powracamy do skakania, tym razem inauguracja na średniej skoczni w Rasnov. Pogoda nie przeszkodzi w przeprowadzeniu zawodów, jutro prognozowany jest przelotny opad śniegu i delikatny wiatr pod narty. Parę ciekawych par na kwalifikacje.
Schlierenzauer - Koudelka 2 @2.03 Fortuna
Dla mnie kursy wystawione kompletnie na odwrót. Gregor zaliczył fatalny weekend w Kulm, nie zdobył nawet pkt, a nawet raz nie zakwalifikował się do konkursu, a przecież w przeszłości notował bardzo dobre wyniki na tym obiekcie i ogólnie był dobrym lotnikiem. Koudelka też nie zachwycił, jemu można to wybaczyć, ponieważ nigdy nie przepadał za mamutami i notował słabsze wyniki, mimo tego zaprezentował się zdecydowanie lepiej od rywala, i zdobył nawet pkt. Teraz wracamy na średnią skocznię, porównywać możemy do konkursu z Predazzo, gdzie Czech w każdym skoku był lepszy od Austriaka i zyskuje na pewno notami za styl, które są kluczowe na takich obiektach. Myślę, że w Rumunii Koudelka potwierdzi swoją dobrą formę i będzie lepszy od będącego pod formą rywala.
Żyła - Forfang 2 @1.95 Forbet
Johanssona nie zobaczymy w tym konkursie, więc wybrałem Forfanga. Jak co tydzień próbuje grać przeciwko Piotrkowi w kwalifikacjach, który przeważnie traktuje ten skok jako kolejny treningowy i dopiero w konkursie pokazuje prawdziwe oblicze. Piotrek zaliczył udany weekend w Kulm i myślę, że nie cieszy go powrót na średni obiekt, bo tam notuje zdecydowanie słabsze rezultaty, pomimo dobrego rezultatu w Predazzo. Forfang skacze w kratkę, nie zachwycił na Kulm, spodziewałem się lepszych skoków tego zawodnika, ale niestety wiatr w z boku i w plecy nie pomagał. Tutaj mają być stabilne warunki, ma delikatnie podwiewać pod narty, więc na pewno lepiej dla niego i z Norwegów we Włoszech na średnim obiekcie zaprezentował się najlepiej. W konkursie może i bym nie ryzykował takim typem, ale w kwalifikacjach Forfang będzie wyżej od Żyły.
Tande - Peter Prevc 2 @1.95 Forbet
Również kursy zaskakujące jak dla mnie. W Predazzo Peter skakał lepiej od Norwega, który nie przepada za takimi obiektami. Zresztą Tande po chorobie zaprezentował się poniżej oczekiwań w Kulm, a przecież to aktualny MŚ, widać, że nie jest jeszcze w najlepszej formie. Słoweńcy pojechali do Rumunii w okrojonym składzie, jednak Peter potrafił się odnajdywać na takich skoczniach. W Kulm zaprezentował się dosyć mizernie, ale zauważyłem, że on od 2-3 lat skacze najsłabiej ze Słoweńców na mamutach, lepiej mu się wiedzie właśnie na mniejszych obiektach. Myślę, że zobaczymy powtórkę z Włoch i Prevc spokojnie przeskoczy swojego rywala, a kurs bardzo zachęcający.