Puchar Davisa 2013

Oficjalna strona: http://www.daviscup.com/en/home.aspx
Grupa światowa

Zapraszam do pisania analiz i dyskusji
A dlaczego lepiej sie czuje? Kukushkin w wystepach halowych gral w polfinalach czy cwiercfinalach turniejow ATP, wygrywal challangery, a Bemelmans ? Prozno takich wynikow szukac, sporadyczne wygrane w mniejszych challangerach. Juz nie wspominam, ze Kukushkin krecil 4 rundy na szlemach co dla Bemelmansa jest wynikiem nieosiagalnym. Z calym szacunkiem, ale Kukushkin to jest jak wy to mowicie (a co bardzo mi sie nie podoba) polka wyzej od rywala, jezeli idzie o umiejetnosci. To prawda, ze Kukushkin zaczal rok fatalnie, ale to i tak musialby grac beznadziejnie, zeby taki mecz przegrac na "wlasnym podworku" moim zdaniem.Pierwszym pojedynkiem będzie mecz Bemelmans v Kukushkin, który opisywałem już wcześniej, w tym meczu może zdarzyć się wszystko, jednak to Bemelmans lepiej czuję się w hali i zdecydowanie lepiej rozpoczął ten sezon w porównaniu do swojego rywala z Kazachstanu, tutaj uznajmy, że nie przydzielamy nikomu punktu, nic w tym meczu nie jest pewne.
Po pierwsze, co do Koroleva (czyli zawodnika, ktory kiedys cos znaczyl, a pozostalo po nim wspomnienie) - gra sie tam gdzie ranking pozwala, wiec w tej chwili zostaja turnieje Futures. Po drugie, jestem wrecz przekonany, ze Kazachstan nie wyjdzie do debla taka para Korolev-Yevseyev (czy jak on sie tam nazywa).Trzecie runda to mecz deblowy. Tutaj para Kazachów mnie zaskakuje, Korolev, który gra w debla bardzo mało i ze słabym skutkiem, dodatkowo ostatnio nie jeździ na turnieje rangi ATP/Challenger a Futures zagra w parze z kolegą z tych turniejów, jednak raczej tej najniższej rangi F1, Denisem Yevseyevem - przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o tym zawodniku. Obaj w deblu nie są dobrymi zawodnikami, Korolev bilans ujemny zdecydowanie, debel traktuje tylko i wyłącznie jako dodatek.
Rozumiem, ze Oliver Rochus jest na koncu swojej kariery i prawdopodobnie to ostatni rok w singlu Belga, ale Rochus wystepowal w turniejach Masters na koniec sezonu w parze z Xavierem Malissem, wiec jego wartosc deblowa jest wieksza niz jakas challangerowa, ale on zagra w parze z prawie ze zoltodziobem w rozgrywkach Davis Cupu, wiec jakim kataklizmem bylaby porazka Belgow ? A tak w ogole z doswiadczenia to para belgijska tez bedzie prawdopodobnie wygladac inaczej.Rywalami z Belgii będzie para dwupokoleniowa Coppejans i Rochus. Tutaj umiejętności i doświadczenie zdecydowanie po stronie Belgijskiej. Rochus bardzo dobry deblista na arenę Challenger, Coppejans co prawda mało gra, jednak opiekun kadry Belgijskiej musi wiedzieć co robi skoro wybiera Kimmera. Tutaj decyduję się przyznać punkt dla reprezentacji Belgii, tylko kataklizm może im go odebrać.
????
???? USA - Great Britain
USA ::: 1,30 ::: Pinnacle ::: 1/10
Dość mały kurs, dlatego polecam tylko do AKO. Zdziwiłem się kursem bo po stronie Amerykanów, jest własny obiekt gdzie grają zdecydowanie lepiej no i przede wszystkim Isner (po kontuzji), Querrey, oraz Mike i Bob Brayan. Po stronie Wielkiej Brytanii faworytem jest jedynie Andy Murray, choć znając jego podejście do niektórych meczy nie wykluczam jego porażki w którymś z meczy. James Ward to dwie tenisowe półki niżej, a debla nie ma sensu porównywać.
Wynik: