Jak to mówią od "przybytku głowa nie boli"... Jasne, że każdy sam powinien włączyć myślenie i nie wierzyć we wszystko, ale ja np. jestem osobą naiwną i wierzę we wszystko... Jak się zalogowałem 8 lat temu grałem wszystko jak ktoś mnie ładnie przekonał i zwracałem uwagę na pkt reputacji, a potem się okazywało, że ktoś je zdobył w innych działach niż z typami, a typy sobie wymyślał w działach tematycznych....
No widzisz, więc najwidoczniej problem leży u Ciebie, a nie na forum. Źródłem problemu jest wiara we wszystko, a nie to jak funkcjonuje forum. Należy wyeliminować źródło problemu, a nie wymyślać metody, które te problemy tylko przykryją. Zresztą to nie tylko kwestia forum, ale też kwestia codziennego życia. Nie da się w codziennym życiu, w relacjach z ludźmi, w pracy, w domu, w urzędach, na wakacjach, itd. - nie da się w każdej takiej dziedzinie życia wprowadzić mechanizmów, które by weryfikowały ludzi, ich poglądy, zachowania, itd. Jedyne wyjście to albo zerwać całkowicie kontakt z wszystkimi ludźmi, albo właśnie włączyć myślenie.
Zresztą chyba forum ma ułatwiać życie i przejrzystość, a nie zmuszać ludzi do "włączania myślenia"...
Wręcz przeciwnie. Forum to przestrzeń w której pożądane jest własne myślenie użytkowników. Dzięki temu może istnieć większa różnorodność poglądów, tematów, dyskusji, bo użytkownicy samodzielnie myślą. I ta różnorodność może wpływać na atrakcyjność forum. Ja nie chciałbym być na forum, na którym nikt nie myśli, gdzie wszyscy mówią jednym głosem, mają takie same poglądy i tylko sobie przytakują nawzajem, bo to byłoby strasznie nudne.
Zresztą chyba forum ma ułatwiać życie i przejrzystość
No właśnie, ma ułatwiać życie i przejrzystość. Tyle tylko że nadmiar różnych oznaczeń może wręcz tą przejrzystość zmniejszyć i tym samym utrudnić życie. To już zależy od punktu widzenia. Dla jednego użytkownika większa ilość różnych oznaczeń będzie jakimś ułatwieniem, a dla innego użytkownika może być utrudnieniem. Najlepiej znaleźć złoty środek i w mojej ocenie te oznaczenia które są obecnie, są w zupełności wystarczające.
Tak naprawdę do tego pomysłu skłonił mnie temat: "droga do zawodowego typera" gdzie wypowiadają się ludzie uważający za "zawodowców", a jeden z nich - długoletni forumowicz wypowiadający się na temat - okazuje się, że nigdy nie prowadził tematu z typami... Ba... właściwie nigdy nie podawał typów nawet w działach tematycznych...
Nikt nie ma obowiązku prowadzić własnego tematu z typami. Brak prowadzenia takiego tematu nie wyklucza że ktoś może być zawodowcem. I na odwrót - prowadzenie tematu z własnymi typami nie oznacza że ktoś na pewno jest zawodowcem. Dlatego wartościowszymi dla mnie oznaczeniami są oznaczenia "znawcy" i "typera", gdzie tacy użytkownicy muszą się bardziej postarać i wybić ponad przeciętność.
Forum i to każde powinno być tak organizowane aby w najlepszy możliwy sposób zwykła osoba z zewnątrz mogła wychwycić kto jest bliższy prawdy, a kto nie...
Przecież to oznaczenie, które proponujesz, nie wychwyci użytkowników mówiących prawdę, od tych innych. To oznaczenie jedynie rozróżni tylko tych którzy prowadzą tematy z typami od pozostałych. Forum nie jest od tego, aby pokazywać kto jest bliższy prawdy, a kto nie, tym bardziej, że wiele kwestii jest na tyle nieoczywistych, że trudno byłoby to nawet zweryfikować w jedną albo w drugą stronę.
Co więcej, mechanizm na forum wskazujący, kto jest bliższy prawdy, a kto nie, mógłby być wręcz katastrofalny dla forum, bo nie dość że dzieliłby użytkowników, to jeszcze użytkownikom jednej z tych grup przypisywałby mówienie rzekomej nieprawdy i to na nie do końca jasnych zasadach.
Forum przede wszystkim pełni funkcję przestrzeni do dyskusji między użytkownikami i do wymiany poglądów i informacji. I tyle. Natomiast to od użytkownika zależy jak do tego podejdzie, czy uwierzy we wszystko, czy zinterpretuje tak, czy owak, czy uzna coś za prawdę, czy nie.