Na dniach mamy poznać terminarz nowego sezonu PLK, niektóre drużyny już zaczęły przygotowania do nowego sezonu a niektóre będą niedługo zaczynały.Większość drużyn składy mają już w całości skompletowane i pozostaje im tylko pouzupełniać luki na pozycjach, które nie są jeszcze obsadzone.Władze ligi postanowiły pofrunąć w tym sezonie jeszcze bardziej niż rok temu gdzie poszerzono ligę z 12 do 16, a teraz będziemy mieli ligę z nieparzystą ilością drużyn bo będzie liczyła 17 zespołów,do 16 z poprzedniego sezonu dołączy zwycięzca 1 ligi Stal Ostrów Wielkopolski, strach się bać co nam liga zafunduje za rok.Tak więc czas założyć nowy temat, chociaż nie jestem tutaj od tego, to tak jak w poprzednim sezonie w 2,3 zdaniach napiszę coś o każdej z drużyn i napiszę prognozowane miejsce na koniec sezonu według mnie(traktujcie to z przymrużeniem oka bo to tylko moje zdanie).
ANWIL WŁOCŁAWEK:
PG: Kamil Łączyński/Robert Skibniewski
SG: Chamberlain Oguchi/Grzegorz Kukiełka
SF: David Jelinek/Bartosz Diduszko
PF: Fiodor Dmitriev/Piotr Stelmach
C: .../Robert Tomaszek
Trener: Igor Milicić
Moja opinia o zespole: Kompletnie nie wiem co napisać o Anwilu, w trakcie poprzedniego sezonu zwolniono 3 kluczowych zawodników plus trenera, prezydent miasta publicznie mówił o zadłużeniu klubu wynoszącym prawie 2 miliony, a tutaj w nowym sezonie Anwil sprezentował bardzo solidny i doświadczony skład.Mamy tutaj reprezentacyjną parę polskich rozgrywających którzy pewnie na przemian będą zaczynać mecze jako starterzy bo ich umiejętności są podobne, dalej Chamberlain Oguchi i David Jelinek, nie mam pojęcia jak tacy gracze znaleźli się w polskiej lidze, bo ich umiejętności są na tyle wysokie żeby z powodzeniem grać w czołowych ligach europy, znany z Asseco i bardzo solidny Fiodor Dmitriev plus klub nadal szuka centra startera. Największą zagadką i najsłabszym punktem klubu jest Igor Milicić trener żółtodziób, który został zwolniony w swoim debiutanckim sezonie z AZS-u Koszalin i nie ma co ukrywać największych umiejętności jako trener to on jeszcze nie ma.Podsumowując Anwil bardzo dużo ryzykuje szczególnie z Oguchim, który wraca do koszykówki aby odbudować swoją karierę po dwuletnim zawieszeniu a dwa z trenerem, w zeszłym sezonie w AZS-ie mu się nie udało chociaż, tegoroczny Anwil wygląda bliźniaczo jak AZS w zeszłym sezonie dwa bardzo "tłuste nazwiska" i solidni doświadczeni Polacy, może tym razem ryzyko się opłaci i jeśli wszystko się dobrze ułoży to w stolicy kujaw znowu zawisną medale na szyi.Mimo to nie zaufam Anwilowi tak jak w poprzednim sezonie, gdzie prognozowałem im podium, bo też nie wierzę że klub w takim składzie dotrwa do końca sezonu, ale spokojnie o 4 miejsce mogą walczyć, wyżej u mnie stoją
Stelmet, Rosa i Czarni.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 4
ASSECO GDYNIA:
PG: Anthony Hickey/Sebastian Kowalczyk
SG: Filip Matczak/Przemysław Żołnierewicz/Bartosz Jankowski
SF: Przemysław Frasunkewicz/Wojciech Czerlonko
PF: Piotr Szczotka/Jakub Parzeński/Jędrzej Szymański
C: Ovidijus Galdikas?/...
Trener: Tane Spasev
Moja opinia o zespole: Bardzo słabo rysuję się ten sezon dla wielokrotnego mistrza Polski przedewszystkim stracono największy skarb dla tego klubu czyli Davida Dedka, to był idealny trener na trudne czasy dla Gdyńskiego klubu i ciężko będzie go zastąpić nowemu coachowi.
Z klubu odszedł też AJ Walton a blisko odejścia jest litewski wieżowiec Ovidijus Galdikas, który jest tak zdesperowany odejściem że jest gotów sam zapłacić kwotę odstępnego za siebie, plus to na pewno pozostanie w klubie dwóch doświadczonych graczy Przemka Frasunkiewicza i Piotra Szczotki ten drugi będzie dodatkowo pełnił w klubie funkcję trenera od przygotowania motorycznego. Klub tak jak w poprzednim sezonie chce ogrywać młodzież, być może w klubie pojawi się jeden bądź dwóch obcokrajowców, o play offach raczej ciężko myśleć bo kolejka chętnych bardzo długo i przede wszystkim bogatsza kadrowo od Asseco.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 14
AZS KOSZALIN:
PG: Krzysztof Szubarga/...
SG: Chaisson Allen/Piotr Dąbrowski/Igor Wadowski
SF: Devon Austin/ Artur Mielczarek/Maciej Kucharek
PF: Patrik Auda/Mikołaj Witliński
C: .../...
Trener: David Dedek
Moja opinia o zespole: Główną gwiazdą drużyny będzie trener, pozatym pozostawiono trzon polskiej części składu z zeszłego sezonu plus Devona Austina, solidnymi wzmocnieniami będą na pewno Allen, który grał dwa lata temu w Tarnobrzegu i Patrik Auda, który pokazał się z bardzo dobrej strony w zeszłym sezonie w Kutnie.Na plus dwa transfery polskich prospektów czyli Wadowskiego i Witlińskiego przy Dedku ci gracze na pewno będą mogli się bardziej rozwinąć koszykarsko, na pewno Witliński bo pobyt w Anwilu trochę zatrzymał jego rozwój, zespół z dużymi ambicjami i chęcią zmazania plamy po poprzednim sezonie, na pewno zakręcą się gdzieś blisko miejsca dającego awans do play off a być może i do nich awansują.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 8
AZS POLFARMEX KUTNO:
PG: Adonte Joshua Parker/Grzegorz Grochowski
SG: Jarosław Zyskowski/Marcin Malczyk
SF: Bartłomiej Wołoszyn/Jacek Jarecki
PF: Michał Gabiński/Mateusz Bartosz
C: Kevin Johnson/...
Trener: Jarosław Krysiewicz
Moja opinia o zespole: Kutno jak to Kutno skład zbudowany bez większych fajerwerków ale też i bez większej kaszany, pozostawiono trenera i większość graczy z ubiegłego sezonu,ubytki w postaci Mitchella i Audy uzupełniono średniej klasy jankesami, odniosą pewnie kilka zwycięstw z wyżej notowanymi drużynami ale ostatecznie do play off raczej nie wejdą.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 11
BM STAL OSTRÓW WIELKOPOLSKI:
PG: Tomasz Ochońko/...
SG: .../Adrian Mroczek-Truskowski
SF: Adam Kaczmarzyk/Marcin Sroka
PF: .../...
Trener: Zoran Sretenovic
Moja opinia o zespole: O Przyznaniu licencji na grę w PLK dowiedzieli się w ubiegłym tygodniu, na razie znany jest trener i kilku zawodników którzy wywalczyli awans z 1 ligi.Fajnie że takie uznane firmy wracają do PLK, bo kiedyś pod nazwą Atlas potrafili napsuć krwi kilku poważniejszym rywalom, chociaż nie wiem co za sens ma granie dla nie swojego miasta, bo mecze jako gospodarz mają grywać w Kaliszu,a ich kibice zapowiedzieli że o dopingu mogą w Kaliszu zapomnieć. Play off to daleki temat i na pewno nie na ten sezon, nie przewiduje że będą chłopcami do bicia ale ciężko będzie im wygrywać mecze dużo będzie zależeć od zaciągu zagranicznego.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 15
ENERGA CZARNI SŁUPSK:
PG: Jerel Blassingame/Tomasz śnieg
SG: Mantas Cesnauskis/Łukasz Seweryn/Marek Zywert
SF: Demonte Harper/Jarosław Mokros
PF: .../Kacper Borowski
C: Cheikh Mbodj/Carren Cunnigham
Trener: Donaldas Kairys
Moja opinia o zespole: Zostawiono dwie największe gwiazdy z zeszłego sezonu Blassingame'a i Kairysa, do obsadzenia zostaje starter na pozycję silnego skrzydłowego, mówi się że ma to być Olek Czyż, z Czyżem czy bez niego jak dla mnie to główny kandydat obok Stelmetu do finału, chociaż po drodze jeszcze dużo się może zdarzyć.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 2
KING WILKI MORSKIE SZCZECIN:
PG: Korie Lucious/Marcin Nowakowski/Maciej Majcherek
SG: Frank Gaines/Paweł Kikowski/
SF: Łukasz Majewski/Bartosz Wróbel
PF: Paweł Leończyk/Michał Nowakowski
C: .../Uros Nikolić/
Trener: Marek Łukomski
Moja opinia o zespole: Drużyna która powinna sporo namieszać w swoim drugim sezonie, do zamknięcia składu brakuje już tylko podstawowego centra.Prezes hurtowni papierosów KING, zapowiedział że jeśli w tym sezonie nie uda się wejść do play off to zwija żagle.Największa zagadka to osoba trenera, po poprzednim sezonie gdzie w jego trakcie zatrudniono Uvalina, wydawało się że działacze zrozumieli że trener z nazwiskiem to osoba od której powinno się zacząć budowę klubu, trener no name jakim jest Łukomski sezonu pewnie całego nie przepracuje bo w jego trakcie zmieni go ktoś kto na trenowaniu się zna
.Play off raczej pewne.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 7
MKS DĄBROWA GÓRNICZA:
PG: Rashaun Broadus/Marcin Piechowicz
SG: Piotr Pamuła/Mateusz Dzięba
SF: Jakub Dłoniak/...
PF: Paweł Zmarlak/Przemysław Szymański
C: Todd O'Brien/Sam Dower
Trener: Wojciech Wieczorek
Moja opinia o zespole: W zeszłym sezonie prognozowałem im ostatnie miejsce i muszę przyznać że bardzo mnie zaskoczyli swoją postawą w lidze, w tym sezonie powinno być jeszcze lepiej bo zawodnicy podpisująć z nimi kontrakty patrzą na nich trochę poważniej stąd mamy tutaj chociażby Broadusa, Dłoniaka czy Pamułę, do drużyny dojdzie jeszcze jeden bądź dwóch graczy.W tym sezonie również powinni trochę namieszać i skończyć sezon gdzieś blisko 10 miejsca.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 10
PGE TURÓW ZGORZELEC:
PG: Jovan Novak/Michael Gospodarek
SG: Daniel Dillon/Jakub Karolak
SF: Mateusz Kostrzewki/...
PF:Filip Dylewicz/Filip Prufer/Michał Marek
C: Damontre Harris/Piotr Niedźwiedzki
Trener: Piotr Ignatowicz
Moja opinia o zespole: Nie wiem czy tak będzie wyglądał ostateczny skład wicemistrza Polski ale jeśli tak to kibice drużyny spod niemieckiej granicy będą musieli się pogodzić z nową rolą w lidze, z ligowego potentata i kandydata do medalu stają się ligowym średniakiem, który będzie toczył ciężkie boje o to by dostać się do play off.Przyszłość klubu rysuję się w ciemnych kolorach, główny sponsor klubu spółka PGE mocno obcięła koszty klubowi i klub musi mierzyć w inne cele niż najwyższe laury w PLK. Do play off się dostaną tu nie ma co dyskutować tylko ciężko przypuszczać żeby coś w nich zwojowali.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 6
POLPHARMA STAROGARD GDAŃSKI:
PG: Marcin Flieger/J.T. Tiller
SG: Michael Hicks/David Brown
SF: Arkadiusz Kobus/Łukasz Diduszko/Tomasz Krzywdziński
PF: Justin Ward//Daniel Grujic/Szymon Długosz
C: Tomasz Wojdyła/Roman Szymański
Trener: Dariusz Szczubiał
Moja opinia o zespole: Jak co roku w Starogardzie to samo pytanie wśród kibiców, uda się wystartować czy zwijamy żagle?Ostatecznie zmieniły się władze klubu i w nadchodzącym sezonie ponownie będziemy oglądać "tabletki" w PLK.Do drużyny wrócił zadomowiony w Starogadzie Michael Hicks, oprócz niego znani ligowcy jak Flieger, Diduszko, Wojdyła czy Kobus, więc skład jak na warunki w Starogardzie uzbierali względny.Trenerem został wszystkim znany Dariusz Szczubiał wiadomo że to trener, który nie ma za wielu pomysłów na grę drużyny i jego jedyny pomysł na grę to biali stoją w rogu i nie przeszkadzają a czarni biorą gałę i grają.Co do "czarnych" ręke do wyszukiwania graczy zza oceanu pan Dariusz ma jak mało kto, więc można się spodziewać że kilka ciekawych wyników w meczu z udziałem Polpharmy padnie.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 13
ROSA RADOM:
PG: Torey Thomas/...
SG: C.J. Harris/Daniel Szymkiewicz
SF: Michał Sokołowski/Damian Jeszke
PF: Milan Majstrovic/Robert Witka/Łukasz Bonarek
C: Sejd Hajrić/Kim Adams
Trener: Wojciech Kamiński
Moja opinia o zespole: Chłopaki na medal, wg mnie będzie to drużyna która będzie się biła o medale, postanowiono zachować ciągłość pracy i na kolejny sezon zostawiono trenera Kamińskiego i większość polskich graczy z poprzedniego sezonu, oprócz nich mamy dobrze znanego Thomasa, który grał wcześniej w Turowie,kandydata na jedną z gwiazd ligi Harrisa i Hajricia, który będzie chciał pokazać że w koszykówkę jeszcze umie grać i Anwil popełnił błąd pozbywając się go w trakcie minionego sezonu.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 3
SIARKA TARNOBRZEG:
PG: Eugene Harris/Wiktor Rycerz
SG: Gary Bell/Jakub Zalewski
SF: Kacper Młynarski/Jakub Patoka
PF: Daniel Wall/Łukasz Paul/
C: Zach Robbins/Piotr Wojdyr
Trener: Zbigniew Pyszniak
Moja opinia o zespole: W Tarnobrzegu bez zmian, właściwie to zmieniła się nazwa z Jezioro Tarnobrzeg powrócono do Siarki Tarnobrzeg, pozatym rolę trenera właściwie to każdej funkcji w klubie od trenera/prezesa/asystenta/menadżera/sprzątaczki/kierowcy autobusu będzie ponownie pełnił Zbigniew Pyszniak.Ich koszykówka będzie taka jak zwykle radosna dla oka niczym z asfaltowych boisk ameryki, bez pomysłu taktycznego, bez obrony i przedewszystkim bez sensu.Mimo to nie są kandydatem do ostatatniego miejsca bo mój kandydat na ostatnie miejsce to drużyna opisywana bezpośrednio pod Siarą.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 16
START LUBLIN:
PG: Trency Jackson/Jan Grzeliński
SG: Rob Poole/Jakub Szczepaniak
SF: Alan Czujkowski/Grzegorz Małecki/Paweł Kowalski
PF: Marcin Salamonik/Adam Myśliwiec/Bartosz Ciechociński
C: Igor Chumakov/Jarosław Trojan
Trener: Paweł Turkiewicz
Moja opinia o zespole: Brak słów, na tym powinienem skończyć podsumowanie tej drużyny ale coś trzeba napisać.Kandydat numer 1 do ostatniego miejsca w lidze, tabuny cieniutkich Polaków, których umiejętności koszykarskie nie wiele się pewnie różnią od moich, poza tym jacyś słabiutcy i słabi amerykanie po śmiesznych collegach, W Lublinie solidaryzują z polskim rządem i do pracy postanowiono też zatrudnić naszego "brata" zza wschodniej granicy.Zdecydowanie najsłabszy z ubiegłorocznych beniaminków i nie widzę sensu dla bytu takich drużyn w tej klasie rozgrywkowej, no ale ktoś musi być tym najsłabszym i dostarczycielem punktów, w tym sezonie tą rolę będzie spełniać właśnie ta drużyna, a szkoda bo infrastrukturę czyli hala "Globus" w której grają to jedna z lepszych hal w całej PLK, szkoda że nie ma jeszcze tam drużyny, która w tej hali mogłaby cieszyć oko kibica.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 17
STELMET ZIELONA GÓRA:
PG: Łukasz Koszarek/Demarquis "Dee" Bost
SG: J.R Reynolds/Przemysław Zamojski
SF: Karol Gruszecki/Mateusz Ponitka
PF: Nemanja Djurisic/Vlad Moldoveanu
C: Dejan Borovnjak/Szymon Szewczyk
Trener: Saso Filipovski
Moja opinia o zespole: CO tu dużo pisać, zostawili konkurentów daleko z tyłu i nie widać w tej chwili dla nich żadnego rywala w tej lidze.Wykupili wszystkich Polaków, którzy w tej lidze mogą zrobić różnicę i uzupełnili to konkretnymi zagraniczniakami.Pewnie w sezonie poniosą jakieś 2,3 porażki a w play off będą walcować każdego jak leci, niewykluczone są tutaj jeszcze jakieś wzmocnienia szczególnie na pozycji centra bo tam wygląda to słabo w kontekscie gry w eurolidze.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 1
ŚLĄSK WROCŁAW:
PG: Rashad Madden/Maksym Kulon
SG: Kamil Chanas/Michał Jankowski
SF: Anthony Smith/...
PF: Vitalij Kovalenko/Jarvis Williams/Mateusz Stawiak
C: Sasa Borovnjak/Mateusz Jarmakowicz
Trener: Mihailo Uvalin
Moja opinia o zespole: We Wrocławiu solidnie, zatrudniono poważnego trenera, zgłoszono się do nowych rozgrywek europejskich pod szyldem FIBY i zbudowano ogarnięty skład, do uzupełnienia pozycja numer 3, spokojnie mogą mierzyć w miejsce w pierwszej 5.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 5
TREFL SOPOT:
PG: Josip Bilinovac/Piotr Śmigielski
SG: Sławomir Sikora/Paweł Dzierżak
SF: Marcin Dutkiewicz/Grzegorz Kulka
PF: Marcin Stefański/Greg Surmacz
Trener: Zoran Martić
Moja opinia o zespole: Cięzko będzie patrzeć na drużyne z Sopotu, głowny sponsor czyli Lotos wycofał się ze sponsorowania klubu, prezesem został prezes z sekcji siatkówki, który koszem nie za bardzo się interesuje i powoli w Sopocie wygląda to na zwijanie żagli na rzecz siatkówki, sądząc po dotychczasowych transferach cięzko wierzyć w play offy w Sopocie, brakuje jeszcze centrów i koniecznie trzeba wzmocnić obwód, bo obwód w takim stanie jak obecnie wygląda lekko śmiesznie.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 12
TWARDE PIERNIKI TORUŃ:
PG: Danny Gibson/...
SG: Łukasz Wiśniewski/Michał Michalak/Kacper Radwański
SF: Markeith Cummings/Bartosz Bochno
PF: Aleks Perka/Krzystof Sulima
C: Stevan Milosevic/Adam Lisewski
Trener: Jacek Winnicki
Moja opinia o zespole: Nie rozumiem zachwytów nad tą drużyna, które gdzie nie gdzie można usłyszeć, skład wygląda mocno przeciętnie na pozycji numer 2 gra chyba najbardziej przereklamowana i ceniąca się dwójka koszykarzy czyli Wiśniewski i Michalak, pod koszem jeśli nie będzie tutaj jeszcze jakichś wzmocnien wygląda to słabiutko, na plus solidny Danny Gibson na rozegraniu.Wątpliwości budzi też osoba trenera, który większośc swojej przygody z koszykówką spędził w baskecie kobiecym.Chyba jednak w mieście "Ojca Dyrektora" na play offy przyjdzie im poczekać jeszcze jeden sezon.PROGNOZOWANE MIEJSCE: 9