Dziś w nocy dobiegł końca sezon regularny najlepszej hokejowej ligi świata. Po osiem najlepszych zespołów z każdej konferencji stanie teraz do walki o Puchar Stanleya - pragnienie każdego hokeisty. Tegoroczny regular season zakończył się kilkoma niespodziankami czym jest choćby brak w Playoff's obrońców tytułu sprzed roku a więc Los Angeles Kings czy stałych bywalców PO ekipy Boston Bruins, które chyba najwyraźniej się wypaliły i potrzeba w nich dopływu świeżej krwi. Bardzo mnie cieszy z kolej udział w decydującej fazie zespołu z Calgary, który po kilku latach posuchy nareszcie załapał się do czołowej ósemki i być może jeszcze nie w tym roku ale za rok czy dwa może stać się ekipą z absolutnego Top-u mogącą bić się o tytuł. Miłym zaskoczeniem jest fakt awansu Senatorów z Ottawy czy Odrzutowców z Winnipeg, którzy awansowali po raz pierwszy od momentu przeniesienia drużyny z Atlanty. Dla mnie ten Playoff's niestety będzie smutny z racji braku w nim "mojego" favorite team - Philadelphii Flyers (swoją drogą dokąd oni zmierzają?) ale z całą pewnością nie zabraknie w nim niczego z czego słynie NHL a więc będzie walka, krew, pot i łzy a na koniec uśmiech od ucha do ucha tych zarośniętych brodaczy wznoszących Puchar Stanleya do góry. Wszystkie pary I rundy wyglądają na bardzo wyrównane i mi osobiście jest bardzo ciężko choćby w jednej z nich wskazać zdecydowanego faworyta. Tyle ode mnie.
Zapraszam do pisania analiz oraz dyskusji na temat szans poszczególnych drużyn w tegorocznym Playoff's. Niech wygrają najlepsi!!!
Zestaw par I rundy:
EASTERN CONFERENCE
New York Rangers vs. Pittsburgh Penguins
Washington Capitals vs. New York Islanders
Montreal Canadiens vs. Ottawa Senators
Tampa Bay Lightning vs. Detroit Red Wings
WESTERN CONFERENCE
Anaheim Ducks vs. Winnipeg Jets
Vancouver Canucks vs. Calgary Flames
St. Louis Blues vs. Minnesota Wild
Nashville Predators vs. Chicago Blackhawks
EASTERN CONFERENCE

WESTERN CONFERENCE

Zapraszam do pisania analiz oraz dyskusji na temat szans poszczególnych drużyn w tegorocznym Playoff's. Niech wygrają najlepsi!!!