>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Matura ustna z języka polskiego

krzysiu 1,6K

krzysiu

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Plock, Holandia
Pozwoliłem sobie założyć ten temat, gdyż przyznam, że po części liczę na Waszą pomoc. W tym roku zdaję maturę. Wciąż się zastanawiam jaki temat wybrać na maturę ustną z polskiego. Mam ich mnóstwo do wyboru.

Od dziecka interesuję się sportem, i w związku z tym kusi mnie temat: ,, Język komentatorów telewizyjnych i radiowych relacjonujących zawody sportowe. Dokonaj analizy języka trzech dowolnie wybranych sprawozdań z imprez sportowych&#39;&#39;

Waszym zdaniem jakimi przykładami mógłbym się posłużyć, czy jest to trudny temat. Z góry wielkie dzięki za wszelkie wskazówki, ponieważ jestem zdania, że każdy z nas tu obecnych choć trochę się interesuje sportem.

P 0

peele

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Bochnia
czy aby nie jest już za późno na rezerwację tematu maturalnego ?
co do tematu, mój znajomy to miał i zrobił to na zasadzie: wstęp; 5-6 30sekundowych nagraś Szpakowskiego i analiza jego błędów językowych; podsumowanie.
5-6 nagrań bo to było z 4-5 lat temu, w temacie miał właśnie 5-6 zamiast &quot;trzech&quot; jak u ciebie.
ocena 20/20

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Krasnik
Weź sobie jakiś normalny temat, przeczytaj jakąś książkę i napisz albo kup prezentacje i olej to ustną maturę bo ona i tak do niczego nie jest potrzebna. Ucz się matmy, albo weź sobie dodatkowy przedmiot. Ja miałem 13 punktów i nic sobie z tego nie robię bo to pic na wodę jest ;).

piotrex007 2,4K

piotrex007

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Wieliczka
Weź sobie jakiś normalny temat, przeczytaj jakąś książkę i napisz albo kup prezentacje i olej to ustną maturę bo ona i tak do niczego nie jest potrzebna. Ucz się matmy, albo weź sobie dodatkowy przedmiot. Ja miałem 13 punktów i nic sobie z tego nie robię bo to pic na wodę jest ;).

Dokładnie, zgadzam się! Najlepiej wybrać temat, gdzie w ogóle lektur nie ma. Ja wziąłem &quot;Motyw Tatr w literaturze i malarstwie&quot;. Z obrazów wziąłem 6 obrazów m.in. &quot;Giewont o Zachodzie Słońca&quot;, a z literatury wiersz &quot;Krzak Dzikiej Róży w Ciemnych Sremeczynach&quot; i drugiego nie pamiętam :jezora: To też obrazuje prestiż tej matury ustnej ;) A z tematu językowego możesz być łatwo sprowadzony na ziemię przez egzaminatorów, no chyba, że się świetnie przygotujesz, ale to bezsensowna strata czasu i tyle! :cool: