>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Książki, książki, książki ...

P 0

puzon

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Milicz/Dolnyslask
Czas na topic dla miłośników książek. Co czytacie, tytuły godne polecenia oraz lektury który trzeba mieć na półce, to wszystko znajdzie się tutaj. Zacznijmy odemnie,

jestem świeżo po przeczytaniu &quot;Buszującego w zbożu&quot; J.D Salingera. Powiem tak - masakryczne przeżycia. Ta lektura ludziom chorym psychicznie ryje łeb (zabicie j.lennona po jej przeczytaniu, oraz usiłowanie zabójstwa reggana.) Krótko mówiąc, warto przeczytać, sytuacja w stanach w 50-60 latach jest ukazana cudownie, podobnie jak bunt młodzieży. Absolutne Top1 w mojej małej biblioteczce.

Paulo Coelho i jego dzieła,

tutaj również sądzę że &quot;Pielgrzym&quot;, &quot;Alchemik&quot; to naprawdę czołówka i lektura obowiązkowa i nie u jednego zauważyłem metamorfozę po jej przeczytaniu.

M.Puzo,

&quot;Ojciec Chrzestny&quot; ooo tak, Godfather ;), o niebo lepszy od filmu(ów), polecam również sycylijczyka.

Inne tytuły:

&quot;My, dzieci z dworca Zoo&quot; - opowieści narkomanki, zaczynała od haszyszu i zioła(jak my wszyscy? ;)) a stała się skończoną zdzirą (oddawanie się za kase by mieć na hercię)

&quot;Byłem księdzem&quot; - również świeżo po: książka opowiada o człowieku, na początku ministrancie, później księdzu, a w końcu czasie kiedy zrezygnował z sanktuarium.

Wymienione wyżej tytuły to coś z serii klasyka. Okej, teraz wasza kolej. Cheers.

W 2

wislak

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Ja tam lubie Dana Browna i Harrego Pottera ;) To są super ksiazki ;D

rookie91 0

rookie91

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Grudziadz
Harry Potter, Kod da Vinci, Krzyżacy, no i najlepsze co moze być Władca Pierścieni

moje ulubione ksiazki .... nawiasem nie czytam za dużo ;)

K 0

karoleks85

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
b-stok
Harry Potter mowicie ???? Ja przeczytalem kilka stron i mialem dosyc, gadajace sowy itd to nie dla mnie ???? Jesli chodzi o Kod.. to moim zdaniem niewypal.. ksiazka przecietna tyle ze bardzo rozreklamowana, a jesli chodzi o zawartosc to nie wnosi nic nowego wszystko bylo juz znane wczesniej.

Polecam klasyke, literature ktora cos wnosi do naszego zycia i upieksza jezyk taka jak Ojciec Chrzestny - Mario Puzo (wszystkie jego ksiazki przeczytalem ???? ) a z innych polecam Gordona, Lysiaka, Jasienice (szczegolnie dla historykow), Davisa.. jak sobie jeszcze kogos przypomne to dopisze ;)

W 2

wislak

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
No tak, Dan Brown to bardzo dobra książka, bardzo. Podobał ci się Kod da vinci, wiślak?

noo wypasiony byl ???? w wakacje jak kupilem ktores to w 3 dni siedzialem i wiekszosc dnia to ksiazka i przeczytalem

czekam na II ale najpierw bede musial chyba przeczytac jedynke po raz drugi bo te szczegoly dobrze na swiezo miec w glowie to sie lepiej czyta nastepne czesci ???? Ale Harry Potter to tez dla mnie fenomen ???? kiedys czytyalem wiecej, ateraz to glownie czytam analizy ;d

Poza tymi to jeszcze parodie MIchaela Gerbera- Barry Trotter i Opowiesci z Blarnii: Lewa Ladacznica i stara szafa - dobre ksiazki ;P

szymonbee 110

szymonbee

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
ja tam nie lubie za bardzo czytac ale kiedys kiedy bylem w szpitalu i caly dzien nie mialem nic do robienia to czytalem pewna bardzo fajna ksiazke &quot;Pajeczyna klamstw&quot; --&gt; super thriller. Byla to jedyna ksiazka ktora mi sie spodobala. Jesli chodzi o Harrego to napoczatku kiedy mialem gdzies 10 lat to mi sie to podobalo ale teraz to uwazam to za totalne glupstwo.

aha i jeszcze za niedlugo chyba bede czytal ten pamietnik narkomanki o ktorym wspomnial puzon ale tylko ze wzgledu na to ze jest to u mnie obowiazkowa lektura do szkoly :// mimo wszystko watpie w to ze mi sie spodoba ????

E 0

emdoka

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
ja własnie kończe czytać &quot;klechdy sezamowe&quot; leśmiana-z musu na historię
ale polecic moge ksiązke &quot;inny świat&quot; grudzińskiego-opisuje sytuacje jednostki w obozach sowieckich,skłania do refleksji,trudno się czyta ale warto
przede wszystkim polecam (jak bym mógł to bym kazał) przeczytać ksiązke &quot;dziedzictwo&quot;!!
kazimierza wybranowskiego tj Romana Dmowskiego-powieść,jakby odskocznia od innych dzieł tego największego Polaka.gorąco polecam...

P 0

puzon

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Milicz/Dolnyslask
Widzę że nie zauważyłeś, Dan Brown to autor... A co do Harrego to mam podobne uczucia co karoleks, trochę dla gówniarzy, ale jak kto woli.

W 2

wislak

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Widzę że nie zauważyłeś, Dan Brown to autor... A co do Harrego to mam podobne uczucia co karoleks, trochę dla gówniarzy, ale jak kto woli.

jak zwykle sie czepiasz &lt;LOL&gt; az mi sie odpisywac nie chce... chodzilo mi o ogół ksiazek tego autora!

staralem sie jakos twoją docinke zlekcewazyc ale ty musisz jak zwykle drązyc temat

poza Kodem, czytalem Anioly i Demony, Zwodniczy punkt i cyfrową twierdze. Pierwsze 2 tytuły także bardzo dobre, CT troche gorsza od pozostalych.

pozdrawiam PUZONA :spokodfhgfh:

malkolm 2

malkolm

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Mi się podobało &quot;Miasteczko Salem&quot; Kinga

sawas 27

sawas

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Ylgen
Ja bardzo lubię booki historyczne. Klasyka to &quot;Bogowie, groby i uczeni&quot; Cerama :!: To jest fantastyczna książka. I wogóle cała literatura o historii antyku to dla mnie bomba.

Ostatnio zacząłem coś o Egipcie. Nie potrafię sobie w tej chwili przypomnieć tytułu, ale chyba &quot;Zemsta faraona&quot; czy &quot;Zadadka faraona&quot;. Ciekawie się zaczyna, ale nie mam narazie czasu na kontynuację lektury...

Ktoś lubi tego typu książki :?: Ja od razu zaznaczam, że nie przepadam za czytaniem. Omijam nawet lektury szkolne, bo po prostu mi się nie chce... Kiedy widzę tekst pisany &quot;nienormalnie&quot;, typu &quot;Dziady&quot; to odkładam booka na bok i zaglądam do streszczenia...

yarpen 0

yarpen

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Konskie / Kraków
Ja ostatnio zagustowalem w ksiazkach Pratchetta i zastanawiam sie czemu wczesniej sie nie zabralem za jego ksiazki. ???? Bardzo odpowiada mi ten rodzaj humoru ktory prezentuje Terry Pratchett, a szczegolnie Bagaż wymata :mrgreen:
Za******cie dobry kawal roboty odwala tez tlumacz, Piotr W. Cholewa, super wychodzi mu dostosowanie niektorych zartow do polskich realiow.

edit:
Jakis czas temu czytalem tez sporo ksiazek Forsytha, polecam - dobre kryminały ????

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Loodz - tutaj wóde rozlewa sie na sloiki
Mitologia - Jan Parandowski. Bardzo ciekawie opowiedziana mitologia starożytne Grecji ;) dla mnie bajka chociaż to była lekturka to się czytało raz dwa (230stron ) Polecam każdemu.

Ja niestety teraz nie mam czasu na czytanie książek, a jedyne książki jakie czytam to skrypty i książki techniczne :? typu
Spawalnictwo
Konstrukcje spawane
Rachunek prawdopodobnieństwa
Podstawy zarządzania
Wytrzymałość materiałów

Czasem aż mnie od tego skręca ale cóż takie czasy :sad:

J 3,9K

jacques

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Modele ekonomiczne Keynesa - zajebiście interesujące . Polecam ????

A tak na serio to do niedawna czytałem mnóstwo sensacyjnych książek m.in. Grishama , Ludluma , zdarzyło się że Kinga i Browna czy biografię sławnych ludzi jak Gatesa , Mitnicka , Armstronga itd. ale to są książki czytane dla rozrywki . Teraz jak mam jakąś wolną chwilkę i chęci to czytam to co przydaje się na studiach ;-)

Jasienice (szczegolnie dla historykow), Davisa

Czyżbyś studiował historię ? Nie wierzę , by nie historycy przeczytali takie książki z chęcią . Jedną może tak ale więcej ? Nie dla mnie ;-) Do Jasienicy się zmuszałem parę lat i niestety nie udało mi się przeczytać . Może kiedyś , w sumie każdy Polak powinien ...

dsquared 9

dsquared

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Czytelnia
Temat w którym można pisać o książkach, które przeczytaliście, chcielibyście przeczytać. Co godnego uwagi polecacie innym. Które pozycje książkowe waszym zdaniem najlepiej omijać. Piszcie o wszystkich książkach. Takich &quot;do poduchy&quot; ale i literaturze popularnonaukowej. Piszcie o autorach, których język przypadł wam do gustu i o tych, których &quot;pióro&quot; do was nie trafia. Miłego czytania ???? ????

Ode mnie na początek:

Autor: Roberto Saviano

Genialna książka, pokazująca świat mafii od środka. Handel żywym towarem, narkotykami, bronią. Jak ludzkim kosztem dorobić się gigantycznych pieniędzy i trzymać w garści ogromną władzę. Jeżeli ktoś widział film a nie przeczytał książki to pozycja obowiązkowa.

uzytkownik-7288 4

uzytkownik-7288

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Lowicz
Po pierwsze oglądałem film do połowy i wyłączyłem bo bardziej mi to przypominało reportaż Polsatu z faktami TVN-u, książkę czytałem ok 100 stron w Empiku przy kawie i zaczynało się całkiem spoko.
Obecnie czytam &quot;rodzina Borgiów&quot; Mario Puzo i jest świetna opowiada o kardynale który zostaje papieżem i swoje dzieci (tak ma ich trójkę) obsadza na ważnych stanowiskach.

wilq 1,8K

wilq

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Gdansk
Świetny temat????

Po miesiącach zaprzepaszczonych na nic opłacalnego nadrabiam zaległości
&quot;Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną&quot; Doroty Masłowskiej
w ciągu raptem kwadransa uslyszałem tylko dwie wypowiedzi na temat tejże pozycji i były one tak skrajnie odmienne, że mnie do niej zachęciły jak mało co.
A tak to standardowo fantastyka i jeszcze raz fantastyka.Od siebie polecam Jacka Dukaja. Gość wyobraźnią przewyzsza chyba wszystkich współczesnych pisarzy fantastyki, a przy tym pisze takim stylem, ze jego prozę przynajmniej ja odbieram mniej więcej tak jak muzykę (chociaż - na pewno nie jest to muzyka lekka, łatwa i przyjemna).

pasiak_forever 55

pasiak_forever

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Świat wedlug Dziada - Henryk Niewiadomski
Książka &quot;Dziada&quot; to prawdziwa sensacja. Po raz pierwszy człowiek podejrzewany o kierowanie głośnym polskim gangiem ujawnia kulisy największych afer i zbrodni ostatnich lat. Mówi to, czego nigdy nie usłyszano na sali sądowej.
Jest to prawda wstrząsająca. Skorumpowani politycy z pierwszych stron gazet, zdemoralizowana policja, mafia &quot;białych kołnierzyków&quot; bezkarnie rabująca państwo. Organa ścigania i wymiar sprawiedliwości, uwikłane w politykę.
&quot;Dziad&quot; ujawnia polityczne tło zabójstwa gen. Marka Papały i przykłady wysługiwania się Urzędu Ochrony Państwa rosyjskim służbom specjalnym. Pisze o krwawej wojnie Wołomina z Pruszkowem, która kosztowała życie trzystu ludzi. &quot;Ojciec chrzestny&quot; przy tej lekturze to bajka dla grzecznych dzieci.
Bez wątpienia ta książka wstrząśnie polskim społeczeństwem. &quot;Dziad&quot; zapowiada, że drugi tom jego gangsterskiej sagi będzie prawdziwym trzęsieniem ziemi.
Niestety ostatnie zdanie się nie sprawdzi, Henryk Niewiadomski zmarł w 2007 roku