>>> Odbierz prawdziwy ZAKŁAD BEZ RYZYKA! <<<<

Jak nauczyć się oszczędzać

Z 0

zarek9

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Problem może wydawać się mały, ale naprawdę nie wiem już co robię źle. Mieszkam sama, wcale nie zarabiam mało. Ale dosłownie nic nie udaje mi się odłożyć z pensji! Nawet na wakacje musiałam wziąć pożyczkę więc teraz jeszcze ją spłacam.

vidal 7,7K

vidal

Forum VIP
Reaction score
0
Punkty
0
Może zacznij tak jak się uczy małe dziecko, czyli skarbonka.
Wkładaj tam po wypłacie kwotę 200-300zł i w przeciągu roku będą dobre wakacje.

X 49

xxxx1234

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
Miasto
Patagonia
Pierwszy błąd jaki robisz, napisałaś &quot;nawet na wakacje musiałam wziąć pozyczke&quot; staraj się nie brać kredytów bo bankowi zawsze spłacasz dużo więcej. Wyjazd na wakacje to przyjemność jeśli Cię na niego nie stać to sobie odpuść przeżyjesz bez tego, a na przyszłość zamiast spłacać kredyt po wakacjach to odkladaj sobie pieniadze przez caly rok przed wyjazdem na wakacje w ten sposób zaoszczedzisz kilkaset zloty, które musiała byś oddać jako odsetki do banku.
W dzisiejszych czasach ludzie nie potrafią być cierpliwi np. chce nowy telewizor, ale stary jest ciągle dobry to zamiast pomału odłożyć sobie np. 200zl miesięcznie i po roku kupić telewizor za 2400zl to większość ludzi wpada na pomysł kupuje nowy telewizor, nastepnego dnia idzie do marketu kupuje telewizor na raty i za ten sam telewizor warty 2400zl w ratach splaca 3000zl i te przykładowe 600zl zamiast zaoszczędzić oddaje w prezencie bankowi.
Unikaj wszelkich kredytów bo to właśnie one są źródłem problemów finansowych wielu ludzi.
Nie znam Cię i nie wiem jaką jesteś osobą czym się interesujesz, ale podam Ci przykład z mojego życia. Uprawiam wspinaczkę w okolicy, w której mieszkam jest centrum wspinaczkowe do ktorego chodzę trenować pojedyncze wejscie to koszt 8£ (mieszkam w Anglii) ale mają też ofertę 311£ za cały rok wspinania płacąc 311£ moge sobie tam być codziennie od otwarcia do zamknięcia. Szybko policzylem, że przy ilości treningów jaką robię w tym centrum płacąc za każdym razem 8£ to 311£ wystarczyło by mi tylko na 4 miesiące, a w roku płacąc za pojedyńcze wejscia wydał bym 933£ więc zapłaciłem za cały rok z góry i 622£ zostało mi w kieszeni.
Sprawdź swoje wydatki bo, może na czymś możesz zaoszczędzić w podobny sposób. Jeśli masz samochód to pewnie OC płacisz w dwóch ratach jeśli zapłacisz w jednej za rok z góry to powinno być jakieś 50-100zl taniej.

Z 0

zuzialalka

Użytkownik
Reaction score
0
Punkty
0
W Polsce temat oszczędzania jest stosunkowo ciężki, chociażby z tego względu, że z zarobków ciężko jest cokolwiek odłożyć, jeszcze jak wyskoczą dodatkowe wydatki typu naprawa czegoś, prywatna wizyta u lekarza bo na NFZ się nie doczekasz... Ja mam konto oszczędnościowe w baku ale tam to raczej mi te pieniądze ubywają niz przybywają, bo mogę raz w miesiącu wybrać część nie tracąc tym samym odsetek.