Ja idę w kartki, moimi meczami, w których będę szukał takich betów są:
Ukraina - Chorwacja - obie z szansami na baraże,bo bezpośredni awans niemal zaklepany dla Islandii, która u siebie podejmie Kosowo. Tutaj remis i zwycięstwo Chorwatów daje im baraże*, a gospodarze muszą wygrać, by jeszcze się liczyć w grze.
Następny to bitwa na Wyspach, a mianowicie
Walia -
Irlandia.
Walia ma lepszą sytuację, bo remis da baraże*, a Irlandię satysfakcjonuje tylko zwycięstwo. Myślę, że będzie ostro jak przystało na Wyspiarskie ekipy.
Ostatni to
Portugalia -
Szwajcaria.
Tutaj Helweci cieszą się z remisu i wygranej swojej ekipy, a gospodarzy satysfakcjonuje tylko zwycięstwo.
Myślę też, że w meczu Słowenia -
Szkocja będą kartki, bo gospodarze raczej nie są drużyną, która łatwo odpuści. Teoretycznie wygrywając ze Szkocją -wyprzedzają ich w tabeli i mają szansę na awans. Ale wtedy musieli liczyć na wpadkę Słowaków z Maltą, co jest raczej nierealne. W dodatku zakładając 2 miejsce dla Słoweńców to w klasyfikacji 2 miejsc będą mieć oni ledwie 11 punktów, co daje im jakieś 5% szans na grę w barażach. Jednak Szkoci tracą na wyjazdach swojego zawodnika, którym są kibice. Może im się powinąć noga.
* Chorwacja i
Walia - ekipy, które mają obecnie 2 miejsca, mają 11 oczek w klasyfikacji '2miejsc' - przypominam, że jedna ekipa z drugich miejsc nie zagra w barażach, a mamy tylko jedną wiadomą, że
Grecja ma 13 punktów. Więc opcja remis również ryzykowna. Szczególnie, że ekipy grają w tym samym czasie.
Portugalia -
Szwajcaria tego nie dotyczy, bo mają już niezłą zaliczkę.
Dziś z najgorszym drugim miejscem może być Słowacja, jeżeli Szkoci nie uporają się ze Słowenią. Nasi południowi sąsiedzi będą mieć 12 punktów. Jeżeli Szkoci wygrają to 14 punktów na 100% da baraże, choćby kosztem wspomnianych Greków.
Irlandia Pln może przegrać, ale max 1 golem. Potem spada za Greków i obgryzają paznokcie.
Duńczycy mogą przegrać nawet 3 bramkami, jeżeli u nas Czarnogóra nie wygra z Polakami na Narodowym.
Przypominam, że wyniki z outsiderami grupy nie są wliczane do klasyfikacji 2 miejsc.
Miejsca w klasyfikacji top8 drugich miejsc nie ma znaczenia. Drużyny zostaną podzielone na dwie grupy rozstawionych i nierozstawionych względem rankingu UEFA.