Space Soldiers - eXtatus
Bilans spotkań bezpośrednich to 2-2. Turecki skład wygrywał 16-7 na Cobblestone (ESEA Premier, 17.10) i 16-9 na Trainie (na Minorze). Formacja czesko – słowacka pokonała Turków 2:0 (16-6 Mirage, 22-20 Cobblestone) w półfinale playoffów ESEA Premier w połowie listopada. Chociaż należy zauważyć w Space Soldiers grał wówczas Despe zamiast paza.
Extatus na tym turnieju pokonali 16-11 GX oraz 16-9 SoaR. Obie ekipy pochodzą ze Stanów, a różnicę poziomów pomiędzy formacjami z Europy i
USA widać wyraźnie właściwie w każdym meczu tego turnieju. Wewnętrzne pojedynki amerykańskie (czy starcia amerykańsko – australijskie) były w miarę wyrównanymi pojedynkami natomiast gdy dochodziło do starć między kontynentalnych to były to raczej pojedynki jednostronne.
Obie te formacje podczas tego Lana mierzyły się z AGO. Słowacy co prawda w ramach finału europejskiej dywizji w formule BO3 (14:16 mirage, 11:16 train), Turcy w pojedynku BO1 na cobblu gdzie próbowali dokonać comebacku po fatalnej pierwszej połowie. Dla obu drużyn to co naprawdę ważne w Nowym Jorku zacznie się dopiero jutro, bo przypuszczam, że i jedni i drudzy oddali by ewentualne zwycięstwo w Global Challenge za slota w ESL Pro League.
Kursy są dla mnie nieporozumieniem trochę – jasne, Turcy są lepsi, może wygrają ten półfinał ale 1,25 – 3,20 ?! Mapę Słowacy są w stanie urwać. Turcy pewnie jako pierwsze wyrzucą Nuke więc Słowacy powinni wybrać mirage i mają tam szansę z Turkami powalczyć. A może i w całym BO3?
eXtatus +1,5 mapy @ 1,70 
STS
Ponieważ oferta w
STS wygasa 19:45 dorzucam jeszcze
eXtatus wygra 1. mapę @2,80 
STS - na farcie. Byłem pewny że eXtatus jako zwycięzca grupy ma prawo do pierwszego picka. W tej sytuacji mogą to zamknąć 2:0
Wynik:
2:1 ( 12:16 overpass; 16:9 mirage; 16:13 inferno)
W drugim pojedynku pewnie AGO będzie faworytem niezależnie od tego kto ostatecznie będzie ich rywalem. Czekam na kurs na AGO -1,5 mapy
Edit: Żeby nie pisać post pod postem znowu:
AGO Gaming - Ghost Academy
Nie spodziewałem się takiego zestawienia. Myślałem że rywalem Polaków będzie SoaR. Nie zmieniam jednak zdania, że to zespół AGO jest zdecydowanym faworytem tego pojedynku. Myślę że zamkną temat w dwóch mapach. Ja jednak postanowiłem poszukać czegoś ciekawszego (z wyższym kursem) . Zespoły ze Stanów, na co zwracałem uwagę w którejś z wcześniejszych analiz przegrywają z rywalami z Europy wysoko i zdecydowanie. Myślę, że tu może być podobnie. Jednak AGO ma stałego bana - nuke, więc rywal będzie wybierał mapę spośród pozostałych - więc na pierwszej mapie może być nieco bardziej wyrównany pojedynek. Jednak AGO ma dość silny map pool (oczywiście biorąc pod uwagę ich obecny ranking i rywala). Jako druga będzie rozgrywana mapa wybrana przez Polaków. Nawet zakładając że w takiej sytuacji to Amerykanie wybiorą sobie stronę po której zaczną myślę że maksymalnie co będą w stanie osiągnąć to wynik w okolicach 8-9 rund.
STS wystawił linię handicapu w poszczególnych mapach na 5,5 więc skorzystam zwłaszcza, że kurs na -5,5 na swojej mapie jest wyższy niż na -1,5 mapy. Zresztą kurs na -1,5 mapy spadł z 1,6 na 1,30 w
STSie i jest na poziomie na którym nie opłaca się go grać.
AGO -5,5 rundy (2. mapa) @1,75 

Wynik:
2:0 (16:2 train 16:5 overpass)
Nie rozumiem wyboru Amerykanów - pickować najlepszą mapę rywala? Jak zobaczyłem mapy byłem pewny że znowu coś mieszali z kolejnością wyboru. Szybki i łatwy mecz. Oddali 7 rund, mogli pewnie mniej gdyby grali bardziej na serio