No i zaczynamy kolejną edycję Copa do Brasil. Taki właśnie krajowy puchary mi się podoba, gdyż nie ma mowy o odpuszczaniu przez największe kluby i wszyscy grają na maksa. Do faworytów rozgrywek należy zaliczyć na pewno te ekipy, które zawiodły w ostatnim Brasileirao. W tej grupie mamy Sao Paulo FC, Atletico Mineiro, Palmeiras czy chociażby Vasco i Flamengo. Również takie drużyny jak Botafogo czy Atletico Paranaense, którym niewiele zabrakło do awansu do
Copa Libertadores będą chciały powalczyć o ten puchar. Jak widać więc faworytów wielu, a puchar jeden. Należy również pamiętać, że zawsze ktoś wyskoczy zza pleców wielkich drużyn i sprawi nie jedną niespodziankę. Rok temu za takowe niespodzianki można uznać było awans do finału Vitorii czy awans do półfinału Atletico Goianiense. Myślę, że w tym tygodniu nie ma co kombinować i zagrać najprostszego dubla jaki jest dostępny:
Treze-Sao Paulo FC| 2 @ 1.45 Bwin
0:3
Jeden z najciekawiej zapowiadających się spotkań. Naprzeciw siebie staje aktualny lider i mistrz stanu Paraiba - Treze oraz najbardziej utytułowany zespół na krajowym podwórku w Brazylii w XXI w. Wiadomo, że faworytem są goście, którzy chcą jak wiele ekip wygrać ten puchar by szybko cieszyć się z awansu do
CL i na większym luzie podejść do ligi ogólnokrajowej. W związku z tym, że jest to dla nich priorytet na pierwszą połowę sezonu to zobaczymy na boisku najsilniejszy skład. Zobaczymy w pomocy Lucasa i Casemiro czyli dwójkę zawodników, która w weekend świętowała zdobycie mistrzostwa Ameryki Płd. U20. W moim odczuciu to byli obok Neymara dwaj najlepsi zawodnicy reprezentacji Brazylii co potwierdzają liczby. Lucas 4 gole i 4 asysty. Casemiro 3 gole i pierwsze miejsce w klasyfikacji przechwytów. Do dyspozycji trenera jest również Willian Jose ale on zasiądzie na ławce chociaż po tym co Fernandinho marnował przeciw Portuguesie ostatnio to chyba lepiej by Willian zagrał od początku. Nie ma w składzie Rivaldo, który doznał urazu uda i został w Sao Paulo. O gospodarzach niewiele mogę powiedzieć, bo i też oni nic nie znaczą na arenie ogólnokrajowej w Brazylii. Stan Paraiba nie jest zaliczany do stanów mocnych piłkarsko więc i drużyny stamtąd nie są zbyt mocne. Jedynie jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że napastnik gospodarzy - Cleo Paraense ma tylko 159 cm wzrostu! Tak więc rośli Alex Silva i Miranda będą taranować tego gracza przy każdym pojedynku główkowym. Jednak w pojedynkach sprinterskich mogą mięc z nim spore kłopoty. Tak więc chyba dobrze zobrazowałem jak wygląda sytuacja obu zespołów i dlatego decyduję się na zwycięstwo Sampy, która jeśli wygra dwoma bramkami to awansuję już po pierwszym meczu, a w innych przypadkach będzie potrzebny rewanż w SP.
TREZE (PB): Marcello Galvão, Ferreira, Raniere, andré lima, e Paulinho Potiguar; Thiago Almeida, Marcio Pinho, Julio César e Laércio; Cléo e Warley
SÃO PAULO: Rogério Ceni, Jean, Alex Silva, Miranda e Juan; Rodrigo Souto, Casemiro (Rhodolfo), Carlinhos e Lucas; Fernandinho e Dagoberto
Murici-Flamengo| 2 @ 1,30 Bwin
0:3
Murici ze stanu Alagoas będzie podejmować wielkie Flamengo. Faworytem są oczywiście goście z Rio de Janeiro, którzy w tym roku jak na razie wszystko wygrywali jeśli chodzi o oficjalne mecze. Murici jak na razie po 6 kolejkach w rozgrywkach stanowych zajmuję w tabeli 2 miejsce tuż za Corinthians-AL i przed drugoligowym zespołem ASA. Jak już pisałem Flamengo jest w gronie faworytów tegorocznego Copa do Brasil i jest to dla nich najłatwiejsza droga do awansu do
Copa Libertadores. W składzie na mecz z Murici nie ma tylko Renato Abreu, który na ostatnim treningu zderzył się z bramkarzem Paulo Victorem i doznał urazu kolana. Rubro-Negro będą wspierani przez wielką rzeszę fanów, która powitała ich chociażby na miejscowym lotnisku. Powitanie było takie jakby Fla wracali po zdobyciu mistrzostwa, a nie tylko na mecz pierwszej rundy CdB. Tak więc Flamengo na pewno postara się by wygrać tutaj dwoma golami, gdyż dałoby im to awans do kolejnej rudny już jutro i przy okazji zaoszczędzili by siły, które przydadzą im się na kolejne spotkania CdB czy Campeonato Carioca.
Flamengo: Felipe, Léo Moura, Welinton, David e Ronaldinho Angelim; Willians, Maldonado, Renato (Marquinhos ou Vander), Thiago Neves e Ronaldinho Gaúcho; Deivid